Ο Ρόλος των Θετικών Δηλώσεων της Expansion Method

Μελέτη από: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΙΑΔΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Εισαγωγή

  • Ρlacebo & nocebo – πως λειτουργούν οι δηλώσεις

  • Αρχή είναι η πίστη σου

  • Γιατί το νερό – ο λόγος – η ακοή – η δόνηση

  • Η ψυχή της λέξης και τα μορφογενετικά πεδία

  • Η δύναμη της ψυχής της λέξης

  • Υποσυνείδητα μηνύματα

  • Συμπεράσματα

  • Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία – Αναφορές

 
 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

 

1.ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόκειται για σύντομες φράσεις, οι οποίες είναι ‘θετικά φορτισμένες’. Αν τις επαναλαμβάνουμε συχνά, έχουν τη δύναμη, να σταματήσουν τις περιοριστικές αρνητικές σκέψεις που κάνουμε (αρνητικά φορτισμένες σκέψεις) για εμάς τους ίδιους και τη ζωή γενικότερα, π.χ. “δεν μπορώ να ζω με χαρά’’, “η ζωή είναι δύσκολη’’, “δεν αντέχω άλλο” κ.α. Τις αντικαθιστούμε με άλλες ‘θετικά φορτισμένες’, π.χ.”βιώνω χαρά στη ζωή μου”, “αξίζω να είμαι ευτυχισμένος”, “αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου”, “είμαι πλήρης και σε αρμονία” κ.α.

Συνεπώς, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και να εκμεταλλευτούμε τις θετικές εκφράσεις στην καθημερινότητα μας, ώστε να επαναπρογραμματίσουμε τον συνειδητό και υποσυνείδητο νου μας, προς την κατεύθυνση που θέλουμε (αγάπη, υγεία, χαρά κλπ), αντικαθιστώντας την δόνηση παλαιότερων αρνητικά φορτισμένων σκέψεων και εκφράσεων.

2.PLACEBO-NOCEBO

Πώς λειτουργούν οι θετικές δηλώσεις

To φαινόμενο placebo (λατινική έννοια του ‘θα ευχαριστήσω’) όπως έχει αποδειχθεί από πειράματα, δείχνει ότι, αν πάρετε ένα “θαυματουργό χάπι”, που στην πραγματικότητα δεν περιέχει καμία δραστική ουσία, έχοντας και μόνο την πεποίθηση ότι θα γίνετε καλά, δηλαδή μόνο με την πίστη σας, αυτό είναι πιθανό να συμβεί και να βελτιώσει την κατάσταση του συναισθήματος – αλλά και της υγείας σας.

Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει το φαινόμενο nocebo (λατινικά σημαίνει ‘βλάπτω’), που αποδεικνύει ότι ο αρνητικός τρόπος που σκεπτόμαστε (πεποιθήσεις, σκεπτομορφές), αλλά και οι αρνητικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε, δεν επηρεάζουν δυσμενώς μόνο την διάθεση μας, αλλά και το σθένος (τη δύναμη) μας , και έτσι λοιπόν εύκολα καταλήγουμε α-σθενείς.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζόζεφ Ντισπένζα, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας: «Οι σκέψεις μας παράγουν χημικές ουσίες. Αν οι σκέψεις μας είναι θετικές, τότε παράγουν χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Οι αρνητικές σκέψεις – όπως αυτές που απορρέουν από φόβο – παράγουν κι αυτές χημικές ουσίες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ανάλογα με το πώς σκεφτόμαστε».

Με τις θετικές δηλώσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε αλλαγές στις περιοριστικές πεποιθήσεις, οι οποίες περιορίζουν την ίδια μας την ευτυχία, κάνοντάς μας να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε αρνητικά για εμάς και όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όπως επιβεβαιώνουν και οι νευροεπιστήμονες, οι επιστήμονες δηλαδή που μελετούν το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, χάρη στη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα που έχει ο εγκέφαλός μας να δημιουργεί νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων και καινούρια νευρωνικά δίκτυα, μπορούμε να διακόψουμε την τροφοδοσία στα δίκτυα που αντιστοιχούν στις αρνητικές σκέψεις, να τα ενδυναμώσουμε και στη θέση τους να χτίσουμε καινούρια.

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Σύμφωνα με το βασικό αξίωμα της expansion method που ονομάζεται ‘πεντάπτυχο’ και εξηγεί πως δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι την πραγματικότητα μας και τις συνθήκες που μας περιβάλλουν, αν κάνουμε μια βαθιά και έντονη σκέψη, αυτή μας αγγίζει συναισθηματικά και μας δημιουργεί κάποιες αισθήσεις / συναισθήματα. Το τι νιώθουμε με αφορμή μια συγκεκριμένη σκέψη ή ένα ερέθισμα, συνδέεται αυτόματα και ασυνείδητα με παρελθοντικές περιοριστικές ή μη εμπειρίες μας και ενισχύει την στάση μας στο παρόν. Αυτό το πάντρεμα σκέψης και συναισθήματος είναι που εκπέμπεται, συντονίζει την ύλη γύρω μας και δημιουργεί / υλοποιεί την πραγματικότητα μας. Τι σπουδαίο εργαλείο λοιπόν αποτελεί, το κάνουμε σκέψεις θετικές και να χρησιμοποιούμε θετικές δηλώσεις, ώστε να τις γειώνουμε στο κέντρο της καρδίας μας, να δονούμαστε και να εκπέμπουμε, οπότε και να δημιουργούμε θετικές καταστάσεις στη ζωή μας.

 

3. Αρχή είναι η Πίστη σου

Οι ίδιες μας οι λέξεις έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τον νου μας. Επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες θετικές εκφράσεις / δηλώσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε στον εγκέφαλό μας ένα ισχυρό δίκτυο από νευρώνες, οι οποίοι (όπως εξήγησε παραπάνω ο Δρ Ντισπένζα) απελευθερώνουν στον οργανισμό μας ένα κοκτέιλ feel-good ορμονών. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο αγγλικός όρος για τις θετικές δηλώσεις προέρχεται από το λατινικό affirmare, το οποίο σημαίνει «ισχυροποιώ, σταθεροποιώ».

Κάνοντας μία δήλωση, στην πραγματικότητα μιλάς στον υποσυνείδητο νου σου και του λες “αναλαμβάνω τώρα την ευθύνη μου, για κάτι που μπορώ ν’ αλλάξω”.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, επιβεβαιώνεται ότι μια συνήθεια μπορεί να εγκατασταθεί μέσα μας και να ενσωματωθεί ως τρόπος λειτουργίας μας μέσα σε 21 ημέρες. Επαναλαμβάνοντας λοιπόν για 21 συνεχόμενες ημέρες την θετική δήλωση που μας ταιριάζει, επαναπρογραμματίζουμε τον νου μας σε αυτήν. Στον πρόλογο του βιβλίου παρουσίασε τη θεωρία των 21 ημερών, δηλώνοντας ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να εκτελεστεί μια κακή συνήθεια και η ίδια διάρκεια για να ξεκινήσει μια θετική. “Psycho-cybernetics” που εκδόθηκε το 1960, ο Δρ. Maxwell Maltz.

4. Γιατί το Νερό – Ο Λόγος – Η Ακοή

Η ΔΟΝΗΣΗ 

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου κατά 70% από νερό. Αυτό το νερό φροντίζει, ώστε να εκτελούνται πολλές από τις λειτουργίες, που μας διατηρούν στη ζωή. Για παράδειγμα, συμμετέχει σε σύνθετες βιοχημικές αντιδράσεις, παρέχει δομική στήριξη στα κύτταρα και αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό του αίματος και των υπολοίπων σωματικών υγρών.

Απο τις εργασίες τους πάνω στο στοιχείο του νερού και στους κρυστάλλους νερού, ο MASARU EMOTO και διάφοροι άλλοι επιστήμονες αναφέρουν στο βιβλίο <Η Θεραπευτική Δύναμη του Νερού> : ’’Είμαι πεπεισμένος για την ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ των σκέψεων (και ιίως και των σκέψεων των ανθρώπων γύρω μας) και του νερού του σώματος μας. Οι καλές σκέψεις επηρεεάζουν θετικά την μοριακή δομή των σωματικών υγρών και κατ’ επέκταση την υγεία, όσο και την καλή φυσική κατάσταση όλου του οργανισμού’’.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΚΟΥΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μέρα ο χημικός Δρ. Ishibashi, αφού πρώτα έβαλε σταγόνες νερού σε θερμοκρασία -25 C, κατόπιν φωτογράφισε από το μικροσκόπιο του, τους κρυστάλλους που είχαν σχηματιστεί. Η θερμοκρασία μέσα στο εργαστήριο που έβγαλε τις φωτογραφίες, ήταν σταθερά στους -5 C. Η μεθοδολογία που ακολούθησε στην συνέχεια ήταν αρκετά απλή : ένα μικρό μπουκάλι με απεσταγμένο νερό τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο μεγάφωνα, από τα οποία αργότερα ακούστηκε μουσική. Με αυτό τον τρόπο οιι φωτογραφίες έβγαιναν πιο καθαρές. Το φάσμα των μουσικών επιλογών που χρησιμοποίησε ήταν ευρύ. Πειραματίστηκε επίσης και με θεραπευτικές μελωδίες. Έτσι, για παράδειγμα, ανακάλυψαν, ότι κάποια μουσικά κομμάτια συντελούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ήχος είναι δόνηση και τώρα πιά γνωρίζουμε, ότι το νερό μπορεί να αντιδράσει σε δονήσεις και να τις αποθηκεύσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Τη στιγμή που ξεκίνησε να παίζει η μουσική, το νερό αυτό πήρε διαφορετική μορφή. Το ίδιο συνέβει όταν πρόβαλαν στον χώρο μια σειρά ιαπωνικών ιδεογραμμάτων.

Επίσης, όταν προφέρουμε μια λέξη, δεν την εκφωνούμε απλά, αλλά εκφράζουμε μια έννοια, ένα συναίσθημα. Γενικά πιστεύουμε, ότι μια λέξη εμπεριέχει αυτή την δύναμη της μετάδοσης, καθώς όχι μόνο φέρει μέρος της ψυχής της λέξης, αλλά καθιστάται αγγελιοφόρος του μηνύματος ή καλύτερα εκπρόσωπος του. Λέγοντας π.χ. “σ’ ευχαριστώ”, συντονιζόμαστε με την ψυχή της λέξης και δονούμαστε σ’ αυτήν.

 

Έχει αποδειχθεί, ότι η προφορά και η εκφώνηση των θετικών δηλώσεων (το να τις επαναλαμβάνουμε δηλαδή δυνατά και να τις ακούμε), τις ισχυροποιεί. Αν λάβουμε υπόψη μας δε και τις έρευνες που έχουν γίνει πάνω στη δύναμη και την δόνηση που εμπεριέχεται στο ελληνικό αλφάβητο, αντιλαμβανόμαστε πως κάθε λέξη που εκφέρουμε με το θαυμάσιο ελληνικό αλφάβητο μας, δημιουργεί μια δίοδο προς τον συντονισμό των κυττάρων μας (θετικά ή αρνητικά).

Σύμφωνα με την θεωρία του καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock, η οποία στηρίζεται στον Πλάτων, το αρχαίο Ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του.

Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων.

Tα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία του Havelock είναι τα εξής:

1. Η περιοχή Broca, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο, λόγω του Ελληνικού αλφαβήτου διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.

2. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.

3. Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.

5. Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Ο βιολόγος Rupert Sheldrake μιλάει για ένα μορφογενετικό πεδίο, όπου όλη η πληροφορία αποθηκεύεται με την μορφή δονήσεων. ¨Οταν κάποιος προφέρει τις λέξεις “σ’ ευχαριστώ” ή απλά και μόνο τις σκέπτεται, το μορφογενετικό του πεδίο μεγαλώνει. Όσο πιο δυνατό είναι ένα μορφογενετικό πεδίο, τόσο πιο εύκολο και πιθανό γίνεται για τον κάθε άνθρωπο, να πει τις συγκεκριμένες λέξεις.[1]

[1]Στο μορφογενετικό πεδίο, η μορφική αντήχηση, είναι ένα όνομα που έδωσε ο Rupert Sheldrake σε μια μορφή δράσης εξ’ αποστάσεως. Ωστόσο, η ιδέα ότι η όραση είναι μια διπλή διαδικασία έχει υποστηριχθεί από πολλούς στο παρελθόν. Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, πράγματα της ίδιας ‘μορφής’ τείνουν να συντονίζονται μεταξύ τους.

“Όταν κρύσταλλοι μιας νέας συνθετικής ουσίας (λ.χ. ενός νέου φαρμάκου) προκύπτουν για πρώτη φορά, δεν υπάρχει ακριβές προηγούμενο. Αλλά όταν η ίδια χημική ένωση παράγεται ξανά και ξανά, τότε οι κρύσταλλοι τείνουν να σχηματίζονται πιο γρήγορα σε όλο τον κόσμο, επειδή έχουν ‘ήδη σχηματιστεί κάπου αλλού”, διαβάζουμε στο “The Presence of the Past’, Harper Collins,1988.

Αυτή η έννοια αψηφά, μεταξύ άλλων, τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας, αφού όλοι οι κρύσταλλοι θα επηρεαστούν σε ολόκληρο τον κόσμο , ανεξαρτήτως απόστασης στον χωροχρόνο. Όταν οι αναπτυξιακοί βιολόγοι συνέλαβαν (από τα μέσα της δεκαετίας του ’80) την θεωρία του μορφογενετικού πεδίου και την πρωτοδιατύπωσαν, αυτή αποτέλεσε απόδειξη, του ότι το μορφογενετικό πεδίο συνδέεται στενά με το κβαντικό βαρυτικό πεδίο, πράγμα που σημαίνει ότι :

Α. Το πεδίο διαπερνά όλο τον χώρο.

Β. Το πεδίο αλληπιδρά με την ύλη και την ενέργεια, ανεξάρτητα από το αν αυτή η ύλη / ενέργεια είναι μαγνητικά φοτισμένη.

Γ. Το πεδίο είναι αυτό που είναι γνωστό με τον μαθηματικό όρο ‘’συμμετρικός τανυστής δεύτερης τάξης’’.

Και οι τρεις αυτές ιδιότητες αποτελούν χαρακτηριστικά της βαρύτητας και αποδείχθηκε πριν κάποια χρόνια, ότι η μοναδική συνεπής μη γραμμική θεωρία του συμμετρικού τανυστή δεύτερης τάξης είναι, τουλάχιστον για τις χαμηλές ενέργειες, ακριβώς η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Επομένως, αν τα παραπανω Α, Β και Γ αποδειχθούν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μορφογενετικό πεδίο είναι κβαντικό έτερο στοιχείο του βαρυτικού πεδίου του Αϊνστάιν.

6. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ

Την στιγμή που κάνουμε μία σκέψη ή την φανταζόμαστε , το μοτίβο της συγκεκριμένης δόνησης αποθηκεύεται στο σώμα μας μέσω του νερού, που έχουμε στα κύτταρα μας. Η δόνηση αυτή γίνεται η αντιπροσωπευτική μας δόνηση, που εκπέμπουμε στον περίγυρο μας και η αντίδραση των άλλων στην δόνηση μας αυτή, μας δίνει την ανατροφοδότηση που αναδιαμορφώνει τόσο τιις δονήσεις μας, όσο και το μορφογενετικό πεδίο. Η αλληλουχία αυτή φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να σκεπτόμαστε και να μιλάμε με αγνή πρόθεση.

Κάθε στοιχείο, κύτταρο, όργανο και κάθε σύστημα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία του σώματος, με τον ίδιο τρόπο που επηρεάστηκε το νερό κατά την διάρκεια της έρευνας των κρυστάλλων νερού.

Επαναλαμβάνοντας μια συγκεκριμένη θετική δήλωση, διαμορφώνουμε το μοφογενετικό μας πεδίο ανάλογα… και τα καλά νέα είναι, ότι συντονίζεται και διαχέεται η νέα θετική πληροφορία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, επηρεάζοντας μας γενικότερα. Αυτό, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, δείχνει ότι αν το διευρύνουμε σε οικουμενικό επίπεδο, θα επηρεάσει τη δόνηση όλης της ανθρωπότητας.

7. Υποσυνείδητα Μηνύματα: Πως Λειτουργούν και πως μας επηρεάζουν

Ο ανθρώπινος νους χωρίζεται σε δύο μέρη, στον συνειδητό και στον υποσυνείδητο νου. Ο συνειδητός νους λειτουργεί όταν είμαστε ξύπνιοι και συνειδητοί. Το υποσυνείδητο από την άλλη μεριά, είναι πάντα ενεργοποιημένο, ρυθμίζοντας τα πάντα στο σώμα μας, τον χαρακτήρα μας, την ομιλία μας και λαμβάνοντας πληροφορίες, άσχετα με το τι κάνουμε.

Σκεφτείτε τον νου σας σαν ένα παγόβουνο. Το συνειδητό μέρος είναι η κορυφή του παγόβουνου, που βλέπετε στην επιφάνεια της θάλασσας, ας πούμε το 5% του συνολικού μέρους του παγόβουνου, ενώ το υπόλοιπο μέρος που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, είναι το υποσυνείδητο. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο ισχυρό είναι.

Ένας άλλος απλός τρόπος περιγραφής είναι να το δείτε ως κασετόφωνο, το οποίο παίζει διαρκώς τις «κασέτες» που εγκαταστήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας –συναισθήματα, σκέψεις, πρότυπα. Το υποσυνείδητο λαμβάνει πληροφορίες, για τις οποίες δεν έχουμε επίγνωση και τις αποθηκεύει. Εάν λάβει πληροφορίες με τον κατάλληλο τρόπο και σε μεγάλη ένταση και συχνότητα, τότε οι πληροφορίες εγκαθίστανται στον νου και γίνονται ένα σημαντικό μέρος αυτού που είμαστε. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί «γκουρού» και λάτρεις της αυτοβοήθειας και της προσωπικής ανάπτυξης, επισημαίνουν και επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στη δύναμη του υποσυνείδητου. Διότι, εάν τοποθετήσουμε σ’ αυτό άλλη «κασέτα», τότε το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Ο ειρμός των σκέψεων αλλάζει, κάνοντάς μας να λειτουργούμε διαφορετικά, και έτσι, αναπόφευκτα τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

Όπως γράφει ο Dr. Joseph Murphy στο βιβλίο του, ‘Η Δύναμη Του Υποσυνείδητου’ : “Άλλαξε τις σκέψεις σου, και θα αλλάξεις το πεπρωμένο σου»”.

8. Πως Λειτουργούν Τα Υποσυνείδητα Μηνύματα;

Τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι μηνύματα (φράσεις και εικόνες), τα οποία λειτουργούν κάτω από το επίπεδο της συνειδητής επίγνωσης και παραδίδονται με τρόπο, ώστε να γίνονται αντιληπτά απ’ τον υποσυνείδητο νου. Μπορεί να είναι ακουστικά μηνύματα και, φυσικά, οπτικά.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε τη φράση «έχω αυτοπεποίθηση» και να την ενσωματώσουμε σε ένα μουσικό κομμάτι, όπου ο συνειδητός νους δεν θα την ακούει ξεκάθαρα ή σε ένα βίντεο όπου θα εμφανίζεται για κλάσματα του δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα ο συνειδητός νους δε θα προλαβαίνει να την επεξεργαστεί λογικά. Και στις δύο περιπτώσεις, η φράση γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή απ’ τον υποσυνείδητο νου.

Η συνεχής επανάληψη αυτής της φράσης ή άλλων παρόμοιων βοηθάει στην επανακαλωδίωση (δημιουργία νέων νευρικών οδών) μακροχρόνιων μοτίβων σκέψης στον εγκέφαλο και στο να σκεφτεί κάποιος πιο θετικά, να χάσει βάρος, να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση κλπ.

Τα υποσυνείδητα μηνύματα υπάρχουν ως τεχνολογία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να παράγουν ικανοποιητικά και διαρκή αποτελέσματα, από το σταμάτημα ανεπιθύμητων συνηθειών έως τη βελτίωση της απόδοσης. Αυτή η τεχνολογία είναι επιτυχημένη, διότι προσφέρει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τον «φύλακα» του υποσυνείδητου, δηλαδή την ανάλυση και επεξεργασία του λογικού, συνειδητού νου.

Έτσι λοιπόν, με το που ξυπνάμε, επαναλαμβάνοντας θετικές δηλώσεις, προγραμματίζουμε τον συνειδητό μας νου, καθώς και πριν κοιμηθούμε, συντονίζουμε τον υποσυνείδητο νου μας, ώστε να δεχθεί και να εγγράψει ευκολότερα τις νέες κατ’ επιλογήν θετικές δηλώσεις που κάνουμε.

9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μία λύση για όλους

Παρατηρήσαμε, ότι συνδυάζοντας τις θετικές δηλώσεις της Expansion Method στη διάρκεια των συνεδριών, αυτές βοηθούν στη συνειδητότητα – κατανόηση, αλλά και αλλαγή της δόνησης του παρελθόντος ,σε μια νέα που συντονίζεται στο παρόν, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο ήχος λοιπόν και η μουσική, ανάλογα με την χρήση που γίνεται από τους δημιουργούς και τους χρήστες τους, έχουν τη δυνατότητα:

α) Να θεραπεύσουν την ψυχή,

β) Να “μετακινήσουν” την ύλη,

γ) Να “διαμορφώσουν” θετικά ή αρνητικά την ανθρώπινη συμπεριφορά,

δ) Να μεταμορφώσουν σε ορατή ύλη την ενέργεια,

ε) Να καθοδηγήσουν τη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου,

στ) Να ελέγξουν την ανθρώπινη συνείδηση.

Επίσης γνωρίζουμε ότι το δεξί ημισφαίριο ελέγχει το αριστερό ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά και είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, τη συσχέτιση, τη σύνθεση λεγομένων, τη συναισθηματική φόρτιση και τη μελωδία λόγου, την οπτική μνήμη, την επικοινωνία τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Είναι υπεύθυνο για την προσοχή, την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να εκπέμπει και να λαμβάνει ήχους και δονήσεις, με αυτό τον τρόπο αλληλεπιδρούμε ως ανθρώπινα όντα στην εξέλιξη μας. Όσο ασχολούμαστε συνειδητά με τον εαυτό μας και τον επαναπρογραμματίζουμε, αντικαθιστώντας παλαιές περιοριστικές πεποιθήσεις και αρνητικά συμπεράσματα με νέες θετικές δηλώσεις και επιβεβαιώσεις, οι οποίες μας θυμίζουν το ποιοί πραγματικά είμαστε, όχι απλώς βελτιώνουμε την ποιότητα της δικής μας προσωπικής ζωής, αλλά μέσω του μορφογενετικού πεδίου που διέπει τα πάντα, ενισχύουμε την δόνηση ολόκληρης της ανθρωπότητας – πλανήτη, ανυψώνοντας τον κραδασμό τους.

 

Αθανάσιος Λυμπεριάδης

Ιδρυτικό μέλος ICEM

Πιστοποιημένος Expansion Coach

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ

http://www.politeianet.gr/books/9786188101579-emoto-masaru-anagnostis-i-therapeutiki-dunami-tou-nerou-241569?gclid=Cj0KEQiAl5u2BRC6yszC1_75v5wBEiQAD-hdz2jMq-z4n8tL0vaQcjeB2S_Q0E09lpJ6AWyoz3j8fFgaAgC68P8HAQ από το βιβλίο ‘’Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’, εκδόσεις Αναγνώστης.

– “Η Δύναμη του Υποσυνειδήτου”, Murphy Joseph, εκδόσεις Διόπτρα

– “Psycho-cybernetics”, ο Δρ. Maxwell Maltz.’The Presence of the Past’, HarperCollins,1988, από το βιβλίο ‘’Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’

εκδόσεις Αναγνώστης.

-Αρβανίτη Α., “Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ EXPANSION- Δέυτερη Ημέρα Θεραπείας”, σελ. 5 και Carpenter Siri PhD, Huffman Karen Palomar College, “Visualizing Psychology, Second Edition”, John Wiley & Sons, Inc., 2008, USA, σελ. 57.

– «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» – Wolman, Benjamin B. Handbook of General Psychology. Prentice Hall; 1st Edition, June 1973. – Dixon, N. Preconscious Processing. John Wiley & Sons, January 1982. – Taylor, E. “Subliminal Information Theory Revisited: Casting Light on a Controversy”. Annals of the American α; Association. (2007). –http://www.theguardian.com/science/2007/mar/09/neuroscience.medicineandhealth – Parker, Kenneth A., “Effects of Subliminal Symbolic Stimulation on Academic Performance.” Journal of Counseling Psychology, Vol. 29 (1), 1982. – Silverman, L.H., Martin, A., Ungaro, R., and Mendelsohn, E. “Effect of Subliminal Stimulation of Symbiotic Fantasies on Behavior Modification Treatment of Obesity.” Clinical Psychology – http://psycnet.apa.org/psycinfo/1979-13876-001. – Silverman, L.H. “Effects of Subliminal Stimulation of Symbiotic Merging Fantasies on Behavioral Treatment of Smokers.” The Journal of Nervous and Mental Disease Άλλες πηγές για περαιτέρω έρευνα: http://en.wikipedia.org/wiki/Subliminal_stimuli http://www.deeptrancenow.com/subliminal_messages.htm https://www.subliminalguru.com/science http://www.realsubliminal.com/subliminal-messages-scientific-research http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070308121938.htm http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/6232801/Subliminal-advertising-really-does-work-claim-scientists.html http://ezinearticles.com/?Subliminal-Perception—How-it-Works&id=1819773 http://www.mindfithypnosis.com/what-are-subliminal-messages http://www.ukhypnosis.com/hypnosis-research-evidence/ http://www.mindmaster.tv/scientific.html http://www.articlecity.com/articles/self_improvement_and_motivation/article_6859.shtml

Αφήστε μια απάντηση

Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας καλέσουμε άμεσα!

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?