Διαταραχές Ύπνου Και Expansion Methodτης Αλεξάνδρας Καζάλα, Νοσηλεύτρια, Σύμβουλος PdC
Η συγγραφή της παρούσας πτυχιακής εργασίας έχει σαν σκοπό τη μελέτη, καταγραφή και ανάλυση των διαταραχών ύπνου και τη βοήθεια της Expansion, μεθόδου ψυχικής αποφόρτισης σε αυτό.
Υλικό και μέθοδος: για την πραγματοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν άρθρα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ελληνική βιβλιογραφία μέσω των ψηφιακών μέσων αναζήτησης των διεθνών ακαδημαϊκών αποθετηρίων και έγκυρες διαδικτυακές πηγές.
Συμπεράσματα: οι διαταραχές του ύπνου μελετώνται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια καθώς φαίνεται να επηρεάζουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων όλων των ηλικιών. Μέσα από τη δράση μας έχω διαπιστώσει ότι η ψυχική αποφόρτιση μπορεί να βοηθήσει στην καλυτέρευση του ύπνου.
Στην εποχή στην οποία ζούμε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές ύπνου.
Οι διαταραχές αυτές στους ενήλικες μπορεί να οφείλονται στο άγχος της καθημερινότητας, στο πένθος – απώλεια, στην αλλαγή της ρουτίνας, στην ψυχική ένταση, κ.α.
Οι άνθρωποι με διαταραχές ύπνου υποφέρουν από έντονη ανησυχία και δυσφορία. Μπορεί να είναι κυκλοθυμικοί, απρόσεκτοι, και υπερκινητικοί τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά τους, με συνέπεια την κακή τους απόδοση. Οι αλλαγές στη διάθεση και η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι συχνό φαινόμενο σε ορισμένους. Η διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο ενοχοποιείται επίσης για έλλειμμα προσοχής.
Με τη Μέθοδο της Ψυχικής Αποφόρτισης (Expansion Method), άμεσης αποφόρτισης αρνητικών εμπειριών του παρελθοντος που έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται στο σήμερα δημιουργώντας προβλήματα στη ζωή μας, υπάρχουν αλλαγές. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου με λίγες εφαρμογές θεραπείας υπάρχει βελτίωση του ύπνου. Μέσα από την κοινωνική έρευνα, την εθελοντική μας δράση, έχουμε συναντήσει ανθρώπους μέχρι τώρα μόνο γυναίκες, που πάσχουν από διαταραχές ύπνου και η μέθοδος της άμεσης ψυχικής αποφόρτισης τις έχει βοηθήσει να φτιάξουν ξανά τον ύπνο τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΠΝΟΣ
1.1 ΟΡΙΣΜΟΣ
Ο ύπνος, η κατάσταση κατά την οποία γίνεται αποκατάσταση των λειτουργιών του οργανισμού, χαρακτηρίζεται από περιόδους μειωμένου επιπέδου συνείδησης, μειωμένων κινήσεων των σκελετικών μυών και επιβράδυνση του μεταβολισμού. Οι ενήλικες έχουν μια ανάγκη για σταθερή περίοδο ύπνου περίπου 7-9 ωρών, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι υποτροπιάζουσες διαταραχές του νυχτερινού ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα σωματικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας. Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος επιτελεί μια λειτουργία αποκατάστασης για τον εγκέφαλο και το σώμα, βελτιώνοντας την αίσθηση ενεργητικότητας και “ευεξίας” και επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στις εγκεφαλικές μεταβολές που συντελούν στις διεργασίες της μάθησης και της σταθεροποίησης της μνήμης (Renata, 2008).
Ο ύπνος σχετίζεται με χαρακτηριστικές μεταβολές στην δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως αυτές μετρώνται με την πολύ-υπνογραφία (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροοφθαλμογράφημα). Με βάση τις μετρήσεις αυτές, ο ύπνος έχει διαιρεθεί σε δύο διακριτές φάσεις που είναι γνωστές σαν φάση ύπνου Ταχείας Κίνησης των Οφθαλμών (REM), και σαν φάση ύπνου χωρίς ταχεία κίνηση των οφθαλμών (NREM) (Thun et al., 2015).
1.2 ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Η μετάβαση από την κατάσταση που είμαστε ξύπνιοι έως τον ύπνο είναι μια φυσική και κυκλική διεργασία , κατά την οποία αλλάζει η έκκριση ορμονών μαζί με το μεταβολισμό, τις καρδιαγγειακές λειτουργίες, τις αναπνευστικές και τις θερμορρυθμιστικές (η θερμοκρασία του σώματος). Ο ύπνος χωρίζεται σε στάδια, τα οποία μπορεί να ποικίλουν στη διάρκεια της νύχτας (Πολυζόπουλος, 2009).
Στάδια του ύπνου:
1) Υπνηλία
Το πρώτο στάδιο διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Είναι το στάδιο όπου αρχίζουν να κοιμούνται και κάθε θόρυβος, ακόμα κι ένας ήχος, μπορεί να τους ξυπνήσει. Το σώμα αρχίζει να χαλαρώνει και μπορεί να αρχίζουν να παρουσιάζονται μικρές κινήσεις των ματιών.
2) Ο ελαφρύς ύπνος
Αυτό είναι το πιο παράξενο στάδιο γιατί κάποιος μπορεί να μιλήσει και να ανταποκριθεί σε εσάς, αλλά την επόμενη μέρα δεν θα θυμάται τι συνέβη. Το σώμα συνεχίζει να χαλαρώνει (Edinger et al., 2004).
3&4 ) Ο αργός ή βαθύς ύπνος
Στα στάδια 3 και 4 έχουμε τον αργό ή βαθύ ύπνο, όπου ο μυϊκός τόνος μειώνεται, ο ρυθμός αναπνοής χαμηλώνει, ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς επιβραδύνονται. (Βουτσινά, 2005).
1.3 ΎΠΝΟΣ REM
Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο. O ύπνος REM χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τονικός και αφασικός. Ο ύπνος REM χαρακτηρίζεται από έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό, στην οποία οφείλονται και τα χαρακτηριστικά των ονείρων (Σπαντιδέας, 2008).
Ο ύπνος REM στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM, όσο προχωρά η νύχτα τόσο αυξάνεται και η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος. Κατά τις πρωινές ώρες, το περισσότερο μέρος του ύπνου αποτελείται από τον ελαφρύ ύπνο και από περιόδους REM. Η σχετική διάρκεια του ύπνου REM διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Κατά την περίοδο REM, η δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου είναι παρόμοια με εκείνη που υπάρχει τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι, για αυτό τον λόγο αποκαλείται και παράδοξος ύπνος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα κατά την διάρκεια ύπνου REM (Βουτσινά, 2005)
Ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη τον ύπνο τύπου REM. Εάν για διάφορους λόγους ο οργανισμός τον στερηθεί, τότε την επόμενη φορά που αποκοιμηθεί θα πάει πιο γρήγορα στο στάδιο REM, μειώνοντας τη διάρκεια των υπόλοιπων σταδίων.
Ο ύπνος REM είναι φυσιολογικά διαφορετικός από τις άλλες περιόδους ύπνου οι οποίες συνολικά αποκαλούνται μη REM ύπνος. Οι άνθρωποι που ξυπνούν από ύπνο REM μπορούν να θυμηθούν πολλά όνειρα, ενώ όσοι ξυπνούν από ύπνο μη REM θυμούνται ελάχιστα ή και καθόλου όνειρα (Rea et al., 2008)
1.4 ΎΠΝΟΣ NREM (NON-RAPID EYE MOVEMENT, ΧΩΡΙΣ ΤΑΧΕΙΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)
Στάδιο 1: Μετάβαση
Ο εγκέφαλος παρασύρεται σε ύπνο. Οι εικόνες τρεμοπαίζουν στο μυαλό και το σώμα μερικές φορές τραντάζεται, δίνοντας την αίσθηση ότι γλιστράμε ή πέφτουμε. Η μυϊκή δραστηριότητα επιβραδύνεται, η δραστηριότητα του εγκεφάλου μειώνεται και τα μάτια κουνιούνται ελάχιστα (Rea et al., 2008)
Στάδιο 2: Ελαφρύς ύπνος
Τα μάτια σταματούν να κινούνται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σταθεροποιούνται. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου επιβραδύνεται, παρουσιάζοντας τακτικά ηλεκτρικά κύματα που ονομάζονται σύνθετα κύματα, τα οποία ρυθμίζουν τους εξωτερικούς θορύβους. Επίσης συνοδεύονται από εκρήξεις εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι οποίες παίζουν ρόλο στη μάθηση και την ενσωμάτωση νέων αναμνήσεων.
Στάδιο 3: Βαθύς ύπνος
Ο εγκέφαλος παράγει αργά ηλεκτρικά σήματα ταλάντωσης, οι μύες χαλαρώνουν, η πίεση του αίματος πέφτει, και η αναπνοή επιβραδύνεται. Το ξύπνημα κατά το στάδιο αυτό συχνά οδηγεί σε μέθη. Ο βαθύς ύπνος είναι η πιο αναζωογόνα φάση για το σώμα και επίσης μπορεί να είναι σημαντική για τη διατήρηση των αναμνήσεων.
1.5 ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΚΙΡΚΑΔΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
Ο ύπνος είναι μια συγχρονισμένη νευροχημική διαδικασία, όπου εμπλέκονται τόσο τα εγκεφαλικά κέντρα προαγωγής του ύπνου όσο και τα κέντρα εγρήγορσης. Από μελέτες σε πειραματόζωα, είναι γνωστό ότι η κατάσταση εγρήγορσης προάγεται από τους νευρώνες του εγκεφαλικού στελέχους και του υποθαλάμου. Το καθένα από αυτά τα δίκτυα εγρήγορσης είναι ικανό να αυξήσει την κατάσταση επαγρύπνησης, αλλά για την πλήρη εγρήγορση και την ενεργοποίηση του φλοιού είναι απαραίτητη η συντονισμένη δραστηριότητα όλων αυτών των οδών. Η σημερινή άποψη σχετικά με τη φυσιολογική ρύθμιση του ύπνου είναι ότι τα στοιχεία που ρυθμίζουν τον ύπνο είναι δύο:
1) μία ομοιοστατική ανάγκη για ύπνο, η οποία εκδηλώνεται με αυξημένη τάση για ύπνο μετά από στέρηση του ύπνου και με μειωμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου και
2) ένας κιρκάδιος (24ωρος) βηματοδότης που προσδιορίζει τις ώρες έναρξης και λήξης του ύπνου αλλάζοντας την ανάγκη για ύπνο που θα προκαλέσει τον ύπνο (Kölling, 2016).
Τόσο ο κιρκάδιος βηματοδότης όσο και ομοιοστάτης του ύπνου συντελούν στην σταθεροποίηση του ύπνου. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των διαδικασιών αυτών αποτελεί τη βάση για μια ιδιαίτερα τυποποιημένη περίοδο ύπνου τη νύχτα και μία παγιωμένη περίοδο εγρήγορσης την ημέρα (Kölling et al., 2015).
Ο αποσυγχρονισμός του κιρκάδιου ρυθμού από τον περιβαλλοντικό κύκλο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, που ορίζονται σαν διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου. Μεταξύ αυτών, είναι οι χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με ένα ενδογενές ρολόι το οποίο είναι βραδύτερο ή ταχύτερο από το φυσιολογικό, περιοδικές παθήσεις εξαιτίας των διαταραχών στην αντίληψη του φωτός (δηλ. σύνδρομο διαταραχής του 24ωρου κύκλου ύπνου – εγρήγορσης και διαταραχές του ύπνου σε τυφλά άτομα) και παροδικές καταστάσεις εξαιτίας κοινωνικών συνθηκών (σύνδρομο αλλαγής χρονικής ζώνης-jet lag και διαταραχή ύπνου εξαιτίας της βάρδιας στον επαγγελματικό χώρο).
1.6 ΤΥΠΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Το άτομο δεν μπορεί να μετακινήσει την ώρα που κοιμάται και ξυπνάει σε νωρίτερο χρόνο, οπότε κοιμάται και ξυπνάει αργά σε σχέση με τις κοινωνικές απαιτήσεις που υπάρχουν (Μοσχονά, 2006).
1.6.1 ΤΥΠΟΣ JET LAG
Το jet lag οφείλεται στον αποσυγχρονισμό μεταξύ διαφόρων ρυθμών του οργανισμού και των περιβαλλοντικών ρυθμών. Ο ρυθμός που επηρεάζεται περισσότερο είναι ο κύκλος του ύπνου και της δραστηριότητας, με τις σχετιζόμενες με αυτόν αλλαγές στις φυσικές και πνευματικές λειτουργίες. Ο κύκλος του ύπνου και της δραστηριότητας για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συγχρονισμένος με το ρυθμό μέρας και νύχτας στο γεωγραφικό σημείο που ζουν και εργάζονται. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι τάσεις υπνηλίας, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης και εκνευρισμό κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα άτομα παρόλο την κούραση τους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας δεν μπορούν να κοιμηθούν και ύπνος τους είναι ανήσυχος. Το σύνδρομο αυτό υποχωρεί σε 2 – 7 ημέρες, ανάλογα με την απόσταση του ταξιδιού από ανατολή σε δύση και την ιδιοσυγκρασιακή ευαισθησία. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να αποφύγουν τα συμπτώματα, αλλάζοντας το ωράριο φαγητού και ύπνου πριν το ταξίδι. Άλλοι επίσης πιστεύουν ότι η εμφάνιση του συνδρόμου έχει άμεση σχέση με την έλλειψη ύπνου, επομένως η λύση είναι ο ίδιος ο ύπνος. Ειδική θεραπεία δεν απαιτείται (Σουφλερή, 2003).
1.6.2 ΤΥΠΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ
Αυτή η διαταραχή οφείλεται σε άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες ή σε συχνές αλλαγές βάρδιάς. Οι βάρδιες διαταράσσουν το βιολογικό ρυθμό των εργαζομένων. Το κυλιόμενο ωράριο εργασίας δημιουργεί βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Στις επιπτώσεις περιλαμβάνονται διαταραχές στον ύπνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και επιδείνωση χρονίων παθήσεων (Τρανός, 2005). Νέοι και έφηβοι αντέχουν στο κυλιόμενο ωράριο εμφανίζοντας λιγότερα συμπτώματα σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους (Τρανός, 2005). Αφορά το 10% των εργαζομένων σε βάρδιες που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε νύχτα. Τα εναλλασσόμενα ωράρια εργασίας είναι μια σημαντική περιοχή που δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εργάζεται με εναλλασσόμενο ωράριο. Η ευαισθησία των ατόμων στις αλλαγές προγραμμάτων ποικίλλει ευρέως και ένας σεβαστός αριθμός ατόμων απλώς δεν προσαρμόζεται στο εναλλασσόμενο ωράριο. Αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να απασχολούνται σε τέτοιο ωράριο. Στην περίπτωση αυτή, θεραπευτικά, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα διότι δεν είναι πάντα εύκολο να αλλάξει κάποιος εργασία. Έτσι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που επάγει την εγρήγορση 30-60 λεπτά πριν την εργασία, η οποία συνδυάζεται ενδεχομένως με αντιμετώπιση της αϋπνίας που παρατηρείται όταν το άτομο επιθυμεί να κοιμηθεί την ημέρα (Purnell et al, 2002).
1.7 •ΎΠΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Ο ύπνος καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ζωής των ανθρώπων. Οι αιτίες που γέννησαν την ανάγκη για ύπνο και ο τρόπος που ο ύπνος ενσωματώθηκε στον βιολογικό κύκλο αποτελούν ένα από τα μεγάλα μυστήρια της εξέλιξης. Στην ελληνική μυθολογία, η Νύχτα γέννησε τον Ύπνο, ο οποίος ήταν πατέρας του Μορφέα, θεού των ονείρων. Ο ύπνος και τα όνειρα θεωρούνταν μορφή επικοινωνίας με τους θεούς. Για την επιστήμη όμως, η ερμηνεία του φαινομένου του ύπνου παραμένει ακόμα ασαφής, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί συμπίπτουν ως προς την ύπαρξη ενδογενών χρονοβιολογικών ρυθμών (Katz et al., 2002).
Έχει διαπιστωθεί από πρόσφατες μελέτες ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή πρωτεϊνών, νευροδιαβιβαστών, καθώς και ορισμένων ορμονών. Επιπλέον, η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων όλων των ιστών είναι ταχύτεροι (Πολυζόπουλος, 2009).
Σε ό,τι αφορά τη σημασία του ύπνου, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας. Η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, αλλά και η προστασία από ορισμένα νοσήματα και από ατυχήματα, εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου (Vouloagka et al., 2016).
Κάθε ηλικία έχει και διαφορετικές ανάγκες σε ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ύπνου:
⦁ από 13-17 χρονών οι ανάγκες σε ύπνο είναι μεταξύ 8 με 10 ώρες
⦁ από 18-64 χρονών οι ανάγκες σε ύπνο είναι μεταξύ 7 με 9 ώρες
⦁ από 65 + χρονών οι ανάγκες σε ύπνο είναι μεταξύ 7 με 8 ώρες (Πολυζόπουλος, 2009).
Ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες. Όσο για την ποιότητα του ύπνου, που είναι συνάρτηση του χρόνου επέλευσης και της αναπαυστικής του επίδρασης, αυτή εξαρτάται από την έλλειψη θορύβων, την κατάλληλη θερμοκρασία, τα ελαφρά γεύματα, τη φυσική άσκηση. Επίσης, ρυθμιστικά στην ομαλή λειτουργία του ύπνου δρουν η άνεση και η σταθερότητα του χώρου κατάκλισης, καθώς και η τήρηση τακτικού ωραρίου (Mah et al., 2011).
Οι διαταραχές του ύπνου διακρίνονται σε δυσυπνίες και παραϋπνίες. Οι δυσυπνίες σχετίζονται με τη διάρκεια, την ποιότητα και τη χρονική επέλευση του ύπνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αϋπνίες, οι υπερυπνίες (υπερυπνία, υπνική άπνοια, ναρκοληψία) και η διαταραχή του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης (Σπαντιδέας, 2008).
Στις αϋπνίες περιλαμβάνονται οι διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με την έλευση και τη διατήρηση του ύπνου. Συνήθως πρόκειται είτε για δυσκολίες στην έλευση του ύπνου, είτε για ξύπνημα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε για πρώιμο πρωινό ξύπνημα. Οι αϋπνίες είναι σπάνιες κατά την παιδική ηλικία, ενώ αυξάνουν συνεχώς με την πάροδο των ετών, προκαλώντας προβλήματα στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων ατόμων. Έρευνες στον γενικό πληθυσμό διαφόρων χωρών αναφέρουν ποσοστά αϋπνίας 10%-40%. Σε διεθνή έρευνα του ΠΟΥ διαπιστώθηκε ότι το 27% του ενήλικου πληθυσμού έπασχε από αϋπνίες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι αϋπνίες, όπως και γενικότερα οι δυσυπνίες, είναι περισσότερες στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες (Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Ύπνου, 2009).
Οι αιτίες της αϋπνίας είναι πολλές. Οι κυριότερες από αυτές σχετίζονται με υποβαθμισμένες συνθήκες ύπνου, με χρόνια νοσήματα (κυρίως καρδιοαναπνευστικά και νευρολογικά), με πόνους, με αναπηρίες, καθώς και με ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια. Οι αϋπνίες, που αποτελούν και ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης, εκδηλώνονται με καθυστέρηση επέλευσης του ύπνου, με συχνές διακοπές, και με πρώιμη αφύπνιση. Συμπεριφερολογικοί παράγοντες, δυσρυθμίες του 24ωρου κιρκάδιου κύκλου και πρωτογενείς διαταραχές ύπνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν αϋπνίες (Φλωρού, Βαγιάκης, 2009).
Οι επιπτώσεις της αϋπνίας αφορούν προβλήματα που προκαλούνται από την επακόλουθη κούραση, καθώς και ψυχικές διαταραχές. Άτομα με χρόνια αϋπνία αναφέρουν δυόμισι φορές περισσότερα τροχαία ατυχήματα, καθώς και δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων, ή δυσκολίες συγκέντρωσης και εξασθένηση της μνήμης. Σε ό,τι αφορά τη ψυχική υγεία, εκτός από τη μείωση της ευεξίας, παρουσιάζονται ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, αλκοολισμός, κ.ά.) σε ποσοστό 51% περίπου. Επίσης, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν συχνότερες απουσίες από την εργασία τους και μεγαλύτερη κατανάλωση ιατρικών υπηρεσιών (Φλωρού, Βαγιάκης, 2009).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
2.1 ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ
Στην κοινωνία μας που συνεχώς απαιτεί όλο και περισσότερο χρόνο από τον καθένα μας, δημιουργώντας καθημερινά νέες ανάγκες και απαιτήσεις η χρόνια στέρηση ύπνου είναι κοινό φαινόμενο. Είναι αποδεδειγμένο ότι σε σύγκριση με 40 χρόνια πριν, οι πολίτες ανεπτυγμένων χωρών κοιμούνται μια ώρα λιγότερο κάθε νύχτα. Παρόλο που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι η χρόνια στέρηση ύπνου δεν μας προκαλεί κάποιες συνέπειες, οι επιστήμονες έρχονται να μας προειδοποιήσουν βασιζόμενοι σε νέες έρευνες (Wilson, 2008).
Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι, αντίθετα με την κοινή θεώρηση, το σώμα μας δεν μπορεί να αναπληρώσει την χρόνια στέρηση ύπνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου προκαλεί κάτι περισσότερο από ένα αίσθημα κούρασης και λίγα τεντωμένα νεύρα. Η χρόνια στέρηση ύπνου δύο με τριών ωρών κάθε νύχτα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες τόσο στις σωματικές μας λειτουργίες όσο και στις διανοητικές μας, όπως φυσικά και στην ποιότητα ζωής μας (Wilson, 2008).
Η λίστα των ύπουλων επιδράσεων που έχει η χρόνια στέρηση ύπνου στην ζωή μας μεγαλώνει συνεχώς καθώς οι επιστήμονες εμβαθύνουν στις έρευνές τους (Wilson, 2008):
Η στέρηση ύπνου μειώνει την μνήμη και την ικανότητα σκέψης μας. Για να καταφέρουμε να μετατρέψουμε κινητικές διαδικασίες σε αυτόματες (μέρος των δεξιοτήτων μας), για παράδειγμα όταν μαθαίνουμε ένα μουσικό όργανο ή ένα άθλημα, είναι απαραίτητο να έχουμε επαρκή ύπνο. Ακόμα ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος και για την ανάπτυξη ικανοτήτων προσανατολισμού.
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά ως προς την λήψη αποφάσεων. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι ο επικλινής πυρήνας (nucleus accumbens nAcc), μια περιοχή του εγκεφάλου μας που ασχολείται με την προσδοκία ανταμοιβής, ενεργοποιείται περισσότερο κατά την διάρκεια παιγνίων τζόγου όταν ο παίκτης παίρνει ριψοκίνδυνες αποφάσεις σε κατάσταση έλλειψης ύπνου, κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης έχει αυξημένες προσδοκίες ότι θα κερδίσει ακόμα και αν οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Ακόμη άτομα σε κατάσταση στέρησης ύπνου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν σε ηθικά διλήμματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει στο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις (Schwartz et al., 2000).
Η στέρηση ύπνου αυξάνει την χημική δραστηριότητα σε ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, την έμμονη ανησυχία και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Χωρίς επαρκή ύπνο τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου μας είναι υπερευαίσθητα σε αρνητικές εμπειρίες, οδηγώντας μας σε συναισθηματικά παράλογη συμπεριφορά λόγω μειωμένης λειτουργικότητας του προμετωπιαίου λοβού, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ένταση των συναισθημάτων.
Η στέρηση ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες να αυξηθεί το σωματικό μας βάρος. Η αιτία μπορεί να κρύβεται στο ότι η μερική έλλειψη ύπνου επηρεάζει την περιοδικότητα της έκκρισης ορμονών που ευθύνονται για τον έλεγχο της πείνας, αυξάνοντας έτσι την επιθυμία για φαγητό και την προτίμηση προς τροφές πλούσιες σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Μια μελέτη συμπέρανε ότι άτομα που δεν κοιμόντουσαν αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία ακόμη και αν κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από άτομα που κοιμόντουσαν κανονικά.
Η στέρηση ύπνου βλάπτει μακροπρόθεσμα την υγεία μας προκαλώντας βλάβη των ενδοκρινολογικών λειτουργιών του οργανισμού, του μεταβολισμού και της ικανότητας καταπολέμησης φλεγμονών. Κατ’ επέκταση η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρουσίασης σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης Β΄ τύπου και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, στην πραγματικότητα όμως κοιμόμαστε αρκετά λιγότερο. Ο απογευματινός ύπνος μπορεί να αποτελεί την απάντηση του προβλήματος. Τα οφέλη του πιθανώς θα είναι η γενικότερη βελτίωση της υγείας μας, όπως επίσης και του αισθήματος ευφορίας μας. Το σώμα ακολουθεί έναν κύκλο 24 ωρών κατά τον οποίο καταλαγιάζει μια φορά το απόγευμα και μια φορά την νύχτα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένας υπνάκος μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι κάτι το φυσιολογικό καθώς οι νευρώνες που μας κρατούν έτοιμους για δράση δεν λειτουργούν μετά την κατανάλωση τροφής. Επιπλέον ένας υπνάκος κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την ικανότητά μας για μάθηση και να καλυτερεύσει την μνήμη μας, ακόμη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων (Prapa et al., 2012).
2.2 ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΠΝΟΥ
Οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Μερικά άτομα ξεκουράζονται με λιγότερο από 4 ώρες νυχτερινού ύπνου ενώ άλλα άτομα απαιτούν περισσότερο από 10 ώρες ύπνου για να αισθανθούν αναπαυμένοι. Πάντως για τους ενήλικες θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο θεωρούνται απαραίτητες 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ (Σπαντιδέας, 2008).
Τα παιδιά και οι υπερήλικες έχουν διαφορετικές ημερήσιες ανάγκες για ύπνο. Τα παιδιά συνήθως απαιτούν τουλάχιστον 14 ώρες ύπνου ημερησίως και οι ανάγκες αυτές διατηρούνται μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά την ηλικία αυτή τα παιδιά αποκτούν τις ανάγκες των ενηλίκων (Σπαντιδέας, 2008).
Στους ενήλικες όσο τα χρόνια περνούν ο ύπνος τείνει να είναι διακεκομμένος ενώ οι υπερήλικες αρχίζουν με την πάροδο των χρόνων να ξυπνούν όλο και νωρίτερα το πρωί (Σπαντιδέας, 2008).
2.3 Ο ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΥΠΝΟΣ
Ο απογευματινός ύπνος είναι για πολλούς ανθρώπους τόσο απόλαυση όσο και ανάγκη. Έστω και 30 λεπτά καθημερινά μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας, φτάνει να γίνεται σε μόνιμη βάση. Ο απογευματινός ύπνος δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στη διάρκεια και ποιότητα του νυχτερινού, ενώ βελτιώνει τη συνολική απόδοση της μνήμης, διότι απαλλάσσει τον εγκέφαλο από την υπερβολική φόρτωση πληροφοριών. Η βιολογική ανάγκη για τον απογευματινό ύπνο, όταν ικανοποιείται, έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους. Σε νέους ενήλικες, αυξάνει και βελτιώνει την πνευματική ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ στους ηλικιωμένους μπορεί να αναπληρώνει το έλλειμμα ύπνου που παρατηρείται τη νύχτα και κατ’ επέκταση βοηθά στη διατήρηση της καλής τους υγείας (Σπαντιδέας, 2008).
2.4 ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ
Σύμφωνα με μελέτη του 2010, που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, διαπίστωσε ότι η χρόνια αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του όγκου του εγκεφάλου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τους εγκεφάλους 37 ηλικιωμένων ανθρώπων με ή χωρίς χρόνια αϋπνία (Altena et al., 2010).
Τα άτομα που έπασχαν από χρόνια αϋπνία, είχαν μικρότερες ποσότητες φαιάς ουσίας σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου – και όσο πιο σοβαρή ήταν η αϋπνία – τόσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια του όγκου του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλακών του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Alzheimer αργότερα στη ζωή μας (Huang et al., 2012).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμούνταν πιο «αποτελεσματικά» – δηλαδή, οι άνθρωποι που ξόδεψαν περισσότερο από το 85% του χρόνου στο κρεβάτι τους σε κατάσταση πραγματικού ύπνου είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Alzheimer (Huang et al., 2012).
2.5 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική σωματική υγεία και συναισθηματική ευεξία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που κυμαίνονται από μικρές ενοχλήσεις σε σοβαρές debilitations.
Πολλοί άνθρωποι με έκθεση αϋπνία κόπωση και την αδυναμία να συγκεντρωθεί όλη την ημέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο. Τα άτομα με αϋπνία έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό των απουσιών από την εργασία (Swinbourne et al., 2015).
2.6 ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η έλλειψη ύπνου ή / και διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή είναι η μόνη φορά που το σώμα δεν είναι κάτω από συναισθηματικό στρες, και είναι η μόνη φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος έχει την απρόσκοπτη δυνατότητα της αυτο- επισκευής. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ψυχικές ασθένειες και μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση. Η ψυχοθεραπευτής του Miami Beach, Roberta Shapiro, γράφει ότι ο ύπνος χωρίς καμία διακοπή είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική σωματική και ψυχική ευεξία.
Η έλλειψη ύπνου καταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για ανεπιθύμητους «επισκέπτες», όπως τα κρυώματα, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κι άλλες ασθένειες. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine έδειξε ότι ακόμα και οι ήπιες διαταραχές του ύπνου προκαλούν σημαντική πτώση στον αριθμό των κυττάρων, που έχουν καθήκον να πολεμούν τους εισβολείς (Πολυζόπουλος, 2009).
2.7 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΠΝΟΥ
Η ποσότητα του ύπνου που είναι απαραίτητη διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, οι καθημερινές δραστηριότητες (τρόπος ζωής, άσκηση κ.ά.) Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται το κάθε άτομο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως από την ηλικία. Εκτός, όμως, απ’ αυτήν, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πόσες ώρες ύπνο χρειάζεται ο καθένας όπως είναι για παράδειγμα:
Εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για ύπνο. (Vaughn, 2005)
Γήρανση. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περίπου την ίδια ποσότητα ύπνου με τους νεότερους ενήλικες. Ωστόσο, μεγαλώνοντας μπορεί να διαπιστώσετε πως οι συνήθειες του ύπνου σας έχουν αλλάξει. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να κοιμούνται πιο ελαφριά και για μικρότερα χρονικά διαστήματα απ’ ό,τι οι νεότεροι ενήλικες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανάγκη να περνούν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι για να κοιμηθούν αρκετά ή μια τάση να έχουν ανάγκη ενός μίνι ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προηγούμενη στέρηση ύπνου. Αν κάποιος έχει στερηθεί τον ύπνο για κάποιους λόγους (π.χ. δουλειά σε βραδινή βάρδια) στο παρελθόν, τότε χρειάζεται να αυξήσει την ποσότητα του ύπνου του.
Ποιότητα του ύπνου. Εάν ο ύπνος διακόπτεται συχνά ή είναι διακεκομμένος, τότε δεν υπάρχει ποιότητα ύπνου. Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα του ύπνου (Vaughn, 2005).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ
3.1 ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Στρεσογόνες καταστάσεις, όπως μία εξέταση,δυσκολίες στις σχέσεις συχνά προκαλούν διαταραχές ύπνου. Ένας άλλος παράγοντας είναι η σύνδεση του υπνοδωματίου, του κρεβατιού και της ρουτίνας που ακολουθεί κάποιος πριν πάει για ύπνο, λόγω ύπαρξης ενός στρεσογόνου παράγοντα (όπως η εξέταση). Ακόμα και αν φύγει ο στρεσογόνος παράγοντας οι δυσκολίες στον ύπνο παραμένουν, καθώς έχει γίνει ήδη η σύνδεση. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Ακόμα και οι σκέψεις οι οποίες δεν αφορούν τον ύπνο, όπως μελλοντικά σχέδια ή η αναπόληση των γεγονότων της ημέρας που πέρασε είναι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αϋπνίας (Παπαδάτου, 1995).
ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΝΟΥ: Ο όρος αυτός αναφέρεται στις καθημερινές δραστηριότητες και συνθήκες που δεν βοηθούν τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου στον ύπνο. Παραδείγματα αποτελούν οι μικρής διάρκειας ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι, ακανόνιστο ωράριο ύπνου, παθητικότητα, χρήση ουσιών δεν βοηθούν τον ύπνο, όπως καφεΐνη, σωματική άσκηση πριν τον ύπνο, ένα κακό περιβάλλον ύπνου (π.χ. κακό κρεβάτι, άβολο μαξιλάρι, κακές συνθήκες φωτισμού, κλπ) (Πολυζόπουλος, 2013).
ΗΛΙΚΙΑ: Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του ύπνου όπως και στη διαμόρφωση της εσωτερικής του αρχιτεκτονικής. Με την πάροδο της ηλικίας ο μέσος χρόνος ύπνου μειώνεται από τις 16-18 ώρες που κοιμάται το νεογέννητο στις 6,5 ώρες των ηλικιωμένων ατόμων. Ταυτόχρονα, με την ηλικία, αυξάνεται ο λανθάνων χρόνος επέλευσης του ύπνου και ο χρόνος εγρήγορσης μετά την έναρξη του ύπνου (περισσότερες αφυπνίσεις και αδυναμία να ξανακοιμηθούν.)
ΘΕΩΡΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα άτομα με χρόνια αϋπνία δεν αποδέχονται τον ρόλο, ούτε καν την παρουσία, ψυχολογικών προβλημάτων και επικεντρώνουν την προσοχή τους στην διαταραχή του ύπνου την οποία και θεωρούν ως και το μοναδικό τους πρόβλημα. Συνήθως, η προσεκτική εκτίμηση αποκαλύπτει το ψυχοπαθολογικό προφίλ. Το προφίλ αυτό υποδεικνύει τη τάση των ατόμων με χρόνια αϋπνία να εσωτερικεύουν τα αρνητικά κυρίως συναισθήματα τους. Η τάση αυτή οδηγεί σε κατάσταση υπερεγρήγορσης και συνακόλουθης δυσκολίας στον ύπνο (Πολυζόπουλος, 2013).
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ: Διάφορα ψυχοτραυματικά γεγονότα παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της αϋπνίας αφού έχει βρεθεί ότι τέτοια γεγονότα είναι πολυπληθέστερα και εντονότερα κατά το έτος της έναρξης της αϋπνίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη της ζωής των ατόμων με χρόνια αϋπνία. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να έχουν σχέση με: α) την ίδια την φύση της αϋπνίας (φόβος αποτυχίας στη προσπάθεια υπερνίκησης της αδυναμίας επέλευσης του ύπνου), β) με τον πάσχοντα από αϋπνία (προηγούμενες εμπειρίες που καθιστούν το άτομο σε αποδοχή «του ρόλου του ασθενούς»), γ) με την οικογένεια και με το εργασιακό ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον (παροχή διαφόρων διευκολύνσεων στον ασθενή εξαιτίας της κατάστασης του). (Παπαδάτου, 1995).
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Πολλά σωματικά νοσήματα, ιδίως αυτά που προκαλούν πόνο, δυσφορία, άγχος ή κατάθλιψη, συχνά συνοδεύονται από αϋπνία. Η λήψη ψυχοδιεγερτικών ή άλλων φαρμάκων και ουσιών, όπως και η απότομη διακοπή ορισμένων κατασταλτικών του Κεντρικό Νευρικού Συστήματος μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία. Όμως για την εμφάνιση και την διατήρηση της αϋπνίας συνηθέστερος αιτιολογικός παράγων είναι η ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, αγχώδους, καταθλιπτικού, σωματοποιητικού και ιδεοψυχαναγκαστικού τύπου. Η ψυχοπαθολογία αυτή είναι συμβατή με την προσωπικότητα των πασχόντων με την οποία συνήθως συνυφαίνεται (Πολυζόπουλος, 2013).
3.2 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης είναι ξηροστομία, πονοκέφαλος, και ζάλη. Έχει την αίσθηση πως ο ύπνος δεν είναι επαρκής και δεν έχει ξεκουραστεί με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες να αισθάνεται υπνηλία.
Αρχικά εμφανίζεται σε ελαφριά μορφή όμως με την πάροδο του χρόνου παρατηρούνται δραματικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου αυτού. Υπάρχουν πιθανότητες να κοιμηθεί κατά την διάρκεια της οδήγησης προκαλώντας ατυχήματα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζεται μείωση της μνήμης, της ικανότητας συγκέντρωσης και της προσοχής. Λόγω της εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα συνήθως του τύπου της ευερεθιστότητας, της καταθλιπτικής αντίδρασης και του άγχους.
3.3 ΡΟΧΑΛΗΤΟ
Το ροχαλητό είναι σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα που βασανίζει περίπου το 40% – 60% των ενηλίκων οι οποίοι ροχαλίζουν είτε μόνιμα είτε περιστασιακά. Ο συνδυασμός ροχαλητού και παύσεων της αναπνοής κατά τον ύπνο εμφανίζεται στο 2,5% του πληθυσμού. Τα κυριότερα ανατομικά εμπόδια που μπορούν να προκαλέσουν στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού και κατά συνέπεια το ροχαλητό είναι η σκολίωση του διαφράγματος και η υπερτροφικές κόγχες στη μύτη, τα κρεατάκια στο ρινοφάρυγγα, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η υπερτροφική ή μακριά σταφυλή και οι στενές καμάρες στη μαλθακή υπερώα (Ohayon et al, 1997). Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η διαφορετική κατανομή λίπους και επομένως η συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν συχνότερα διότι ο μυϊκός τόνος των μυών του φάρυγγα μειώνεται με την ηλικία, με συνέπεια την σύμπτωση των τοιχωμάτων της αναπνευστικής οδού. Περίπου το 29,5% των ανδρών και το 8,9% των γυναικών ροχαλίζουν και περίπου 2-4 % του πληθυσμού πάσχει από αποφρακτική υπνική άπνοια. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και το ήπιο ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα προβλήματα που προκαλούν οι άπνοιες.
Άπνοια ονομάζεται η κατάσταση στην οποία συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μερικής ή ολικής απόφραξης των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου (διακοπή της αναπνοής).
Όταν η αναπνοή ενός ανθρώπου διαταράσσεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα του το αντιλαμβάνεται ως «πνιγμό». Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται αρχικά και μετά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, και ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα μειώνεται με επακόλουθη μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου.
Τέλος έχει παρατηρηθεί η κατανάλωση αλκοόλ, καφέδων και τσιγάρων ημερησίως επηρεάζει την εμφάνιση ροχαλητού. Τα κυριότερα συμπτώματα του ροχαλητού είναι ο ανήσυχος ύπνος, πρωινοί πονοκέφαλοι, το υπερβολικό αίσθημα κόπωσης το πρωί, η ασυνήθιστη υπνηλία κατά την διάρκεια, διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής, η πτώση της απόδοσης και οι συχνές αλλαγές του συναισθήματος. (Ohayon et al, 1997).
3.4 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΥΠΝΟΥ
Οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στον ύπνο αλλά και σε πολύ περισσότερες πλευρές της ζωής. Οι διαταραχές ύπνου σχετίζονται με αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και την κατάσταση υγείας κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, στη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το νευρικό σύστημα, την μειωμένη παραγωγικότητα, στην κοινωνικοί μας συμπεριφορά και γενικότερα στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής (Edinger et al, 2004)
3.4.1 ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ
Μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική υγεία με αποτέλεσμα εμφάνιση ασθενειών όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση, διάφορες φλεγμονές και πολλές μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Αυτά τα προβλήματα υγείας προκύπτουν επειδή το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος, οι οποίες δημιουργούν υπέρταση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες καρδιακών επεισοδίων. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία έχει άμεση σχέση με προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας κλπ. Επιπλέον η σχέση μεταξύ επιληπτικών κρίσεων και ύπνου είναι σύνθετη. Σχεδόν σε κάθε μορφή επιληψίας είτε βελτιώνεται είτε χειροτερεύει, σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια του ύπνου (Katz & McHorney, 2002).
3.4.2 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ
Ο ύπνος και η ψυχική διάθεση χαρακτηρίζονται από μια αμφίδρομη σχέση. Όσο ο πρώτος επηρεάζει την ψυχική διάθεση άλλο τόσο και αυτή επηρεάζει τον ύπνο. Η έλλειψη αρκετού ή καλού ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία με αποτέλεσμα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, άγχος, αλκοολισμός κλπ. (Βουτσινά, 2005).
3.4.3 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ
Οι διαταραχές ύπνου σχετίζονται με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά οι οποίες σχετίζονται με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, της μειωμένης παραγωγικότητας, της υπερβολικής χρήσης υγειονομικών πόρων κλπ. Επιπλέον αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις άμεσες λόγω ιατρικού κόστους, φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις, διεξαγωγή εξετάσεων και διερευνήσεων. Έμμεσες λόγω απουσιών από την εργασία καθώς και την γενικότερη αποδοτικότητα του ατόμου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (Daley et al, 2009).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 EXPANSION METHOD
4.1 ΟΡΙΣΜΟΣ
Η Expansion Method είναι μια συνθετική, συνδυαστική, εκπαιδευτική μέθοδος άμεσης ψυχικής αποφόρτισης. Προσφέρει Αποφόρτιση Τραύματος, Επαναπρογραμματισμό Πεποιθήσεων και Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση σε μια θεραπευτική εφαρμογή. Επιλύει άμεσα προβλήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη δεικτών EQ και ποιότητας ζωής. Συνδυάζει τρεις θεραπείες σε μία: Ψυχοθεραπεία, Ενδυνάμωση, Life Coaching.
Παρέχει άμεση λύση σε ένα συναισθηματικό πρόβλημα την φορά, μικρό ή μεγάλο μέσα σε λίγες ώρες, παρακάμπτοντας μακροχρόνιες θεραπευτικές διαδικασίες και επαναφέροντας τη δύναμη της θεραπείας στα χέρια του δέκτη. Ουσιαστικά με τη μέθοδο αυτή αποφορτίζουμε μία αρνητική εμπειρία του παρελθόντος η οποία επαναλαμβάνεται στο τώρα.
Η Expansion Συμβουλευτική συμπεριλαμβάνει την εργασία με άτομα και με σχέσεις, η οποία μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη, την υποστήριξη κρίσεων, να είναι ψυχοθεραπευτική, καθοδηγητική ή να έχει στόχο την επίλυση προβλημάτων (BAC,1984, McLeod,2005).
4.2 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα μια έντονη σύγχρονη τραυματική εμπειρία αποκαλύπτει τα πρωταρχικά πυρηνικά συναισθήματα που την επιφορτίζουν και τα αποφορτίζει από την βάση της προσωπικότητας. Στην συνέχεια βοηθά να επαναπρογραμματιστεί η προσωπικότητα εφαρμόζοντας μια θετική πεποίθηση εκεί που υπήρχε η αρνητική με ένα πρόγραμμα 21 ημερών με προαιρετική παρακολούθηση – εποπτεία.
Πιο συγκεκριμένα, σαν πρώτο βήμα βρίσκουμε το στόχο, τί θα ήθελε να πετύχει δηλαδή, ο συμβουλευόμενος από αυτή τη συνεδρία. Έπειτα, βρίσκουμε την αρνητική εμπειρία που έχει ζήσει τις τελευταίες μέρες και του έχει δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. Κατόπιν, γίνεται η σύνδεση, μία τραυματική παιδική εμπειρία, που μπορεί να έχει να κάνει και με τον ύπνο. Έτσι, η πρωταρχική εμπειρία (σύνδεση) πυροδοτεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς, που αν επαναληφθεί για 69 ημέρες γίνεται πεποίθηση.
4.3 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ EXPANSION METHOD
- Κατανόηση – Ψυχαναλυτική και Ανθρωπιστική Φάση : Παρακάμπτει μακροχρόνιες πρακτικές και αποκαλύπτει την αρχή της πυρηνικής πεποίθησης, την πρωταρχική περιοριστική εμπειρία που την επιφορτίζει, μέσα σε μερικά λεπτά.
- Αποφόρτιση – Συστημική Φάση : Απελευθερώνει μόνιμα τα τοξικά συναισθήματα της πρωταρχικής περιοριστικής εμπειρίας από τον πυρήνα της προσωπικότητας με έναν δημιουργικό συστημικό οραματισμό.
- Επαναπρογραμματισμός – Συμπεριφοριστική Φάση : Δημιουργεί νέες θετικές πεποιθήσεις και τις τοποθετεί στις θέσεις των παλιών με ένα συνδυαστικό πρόγραμμα 21 ημερών.
Και η Εποπτεία: Είναι εβδομαδιαία για την στάθμιση και βελτίωση των
αποτελεσμάτων συναισθηματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης των δεικτών συναισθηματικής νοημοσύνης. Η Εποπτεία γίνεται και δια ζώσης και online με ένα από τα προγράμματα του emoducation.
4.4 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η κάθε θεραπεία έχει διάρκεια δύο συνεχόμενες ημέρες, σε εκπαιδευτικές συνεδρίες διάρκειας μιάμισης και μιας ώρας αντίστοιχα με προαιρετική παρακολούθηση 21 ημερών. Σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα άνω των 60 ετών ή και με σοβαρό πρόβλημα υγείας) η μεθοδολογία γίνεται σε τρεις συνεχόμενες ημέρες σε συνεδρίες μιας ώρας με υποχρεωτική παρακολούθηση 21 ημερών. Για να διαπιστώσουμε τα οφέλη της μεθόδου προτείνονται 3 θεραπείες (τρεις τριήμερες ή διήμερες εφαρμογές) σε κάθε περίπτωση (συνολική διάρκεια 72 ημέρες με τριήμερη εφαρμογή, 69 με την 2ήμερη εφαρμογή).
Δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης της μεθοδολογίας για προσωπική του χρήση με την ολοκλήρωση τριών θεραπειών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ
Α’ Γυναίκα, 56 ετών.
Ξεκίνησε να έχει διαταραχές ύπνου κατά την περίοδο του COVID, πρίν από δύο χρόνια περίπου. Διάφορες σκέψεις πριν κοιμηθεί, ένα μόνιμο άγχος, υπερένταση και η έντονη αλλαγή της καθημερινότητάς της λόγω της πανδημίας, έκαναν τον ύπνο της δύσκολο. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα της όπως πρίν, να αισθάνεται θυμό, εκνευρισμό, ανημπόρια, αγανάκτηση, εγκλωβισμό, παραβίαση, κ.α. Η αποφόρτιση της Expansion Method με τον οραματισμό, την έκανε να ξεκαθαρίσει την πρωταρχική εμπειρία που είχε ζήσει και που με το πέρασμα του καιρού είχε γίνει αυτόματη αντίδραση, εξέφρασε όλα τα συναισθήματα που χρειαζόταν να ειπωθούν εκείνη τη δεδομένη στιγμή και ένιωσε μία ανακούφιση. Έπειτα, καταστρώσαμε ένα σχέδιο 21 ημερών που σκοπός του ήταν να βάλει τα σωστά θεμέλια για την εγκαθίδρυση μιας νέας πεποίθησης στη θέση της παλιάς. Ανάλογα με την εμπειρία που αποφορτίζουμε συναποφασίζουμε και επαναπροσδιορίζουμε τον αρχικό μας στόχο.
Η κάθε τραυματική εμπειρία κάνει το άτομο να αγαπά λιγότερο, να φοβάται περισσότερο και να πονά. Βρίσκοντας που είναι το πρόβλημα, αποφορτίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα που ένιωθε τότε και με τη χρήση εργαλείων όπως το STOP, τις βαθιές αναπνοές πριν τον ύπνο, ασκήσεις συγκέντρωσης, διαλογισμό, self talk επικοινωνία, κ.α, κατάφερε να κοιμάται ξανά πιο ήρεμα και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Β’ Γυναίκα, 54 χρονών.
Έχει διαταραχές ύπνου από τότε που ξεκίνησε στη δουλειά της ένας νέος τρόπος διοίκησης και ένιωθε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ένιωθε επίσης, αναστάτωση και εκνευρισμό επειδή δεν μπορούσε να θέσει τα όρια της και να ελέγξει αυτή τη νέα κατάσταση. Με την εφαρμογή της Expansion Method γυρίσαμε στα παιδικά της χρόνια και βρήκαμε τη σύνδεση, μία τραυματική παιδική εμπειρία. Η οποία πυροδοτεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς, που αν επαναληφθεί για 69 ημέρες γίνεται πεποίθηση και το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Η συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι γίνονται διάφορα πράγματα στη ζωή της που δεν μπορεί να ελέγξει και φοβάται τι θα γίνει την επόμενη μέρα.
Έπειτα, απελευθερώσαμε μόνιμα αυτά τα τοξικά συναισθήματα της πρωταρχικής περιοριστικής εμπειρίας (εκνευρισμό, αναστάτωση, άγχος, φόβο,κ.α) από τον πυρήνα της προσωπικότητας της με έναν δημιουργικό συστημικό οραματισμό.
Τέλος, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα για τις επόμενες 21 ημέρες, για τη δικαιοσύνη και τα όρια που σκοπός του ήταν να βάλει τα σωστά θεμέλια για την εγκαθίδρυση μιας νέας πεποίθησης στη θέση της παλιάς. Και με τα σωστά εργαλεία, που αναφέρονται και πιο πάνω, καταφέραμε να βελτιωθεί ο ύπνος της με άριστα το 5, (3 / 5), να γίνει πιο ποιοτικός, όπως μας είπε και να νιώθει πιο ήρεμη στο να διαχειριστεί νέες καταστάσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν μια κατάσταση η οποία αποδιοργανώνει τον άνθρωπο και το οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η αδυναμία να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητές του.
Η αϋπνία συνδέεται συχνότερα με άγχος , είτε ως επακόλουθο κάποιας αγχώδους εμπειρίας, είτε ως αντίδραση αναμονής σε μία κατάσταση που προκαλεί άγχος. Επιπλέον, μπορεί να συνδέεται με αντίδραση σε πένθος, απώλεια ή και μία σημαντική αλλαγή της ζωής. Το άτομο που υποφέρει, βιώνει έντονη ανησυχία και δυσφορία. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά μπορεί να εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, προβλήματα στη διάθεση και μερικές φορές διαταραχές στη μνήμη.
Για τη βελτίωση του ύπνου το άτομο καλό θα ήταν να ακολουθήσει κάποια μέτρα, όπως αναπνοές και ασκήσεις συγκέντρωσης, self talk – επικοινωνία πρίν κοιμηθεί με τον εαυτό του, τα παπλώματα, μαξιλάρια και σεντόνια κάθε πρωί να τα βγάζει στον ήλιο.
Με τη μέθοδο άμεσης ψυχικής αποφόρτισης, καταφέρνουμε να αποφορτίσουμε μία αρνητική εμπειρία του παρελθόντος η οποία επαναλαμβάνεται και στο παρόν και δημιουργεί προβλήματα, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου. Στόχος της είναι η επίλυση των προβλημάτων αυτών, δημιουργώντας νέες θετικές πεποιθήσεις στις θέσεις των παλιών, με ένα συνδυαστικό πρόγραμμα 21 ημερών. Με φροντίδα του εαυτού μας, είτε κάποιου άλλου, με θετικές εκφράσεις, με συγχώρεση, διαλογισμό, αγκαλιάζοντας εμάς και τους γύρω μας, κ.α.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Aργύρης Σ. Μάρδας, Γεωργία Χατζηνικολάου, Σαπφώ Στραβαρίδου, Γιάννα Φαφαλιού (2021), Επαγγελματικό Εγχειρίδιο Εxpansion Method
Rea MS. Bierman A. Figueiro MG. & Bullough JD. (2008). A new approach to understanding the impact of circadian disruption on human health. Journal of Circadian Rhythms, 6:7.
RenataLR. (2008).Ύπνος: όσα πρέπει να ξέρουμε, 1η εκδοση. Νέο Φάληρο.
Romyn, G., Robey, E., Dimmock, J.A., Halson, S.L., Peeling, P. ,(2015). Sleep, anxiety and electronic device use by athletes in the training and competition environments, European Journal of Sport Science, pp 15-19
Thun, E., Bjorvatn, B., Flo, E., Harris, A., Pallesen, S.(2015) Sleep, circadian rhythms, and athletic performance,Sleep Medicine Reviews, pp. 1-9
Vouloagka A., Mouratoglou B. & Kritsa-Iakovidou G. (2014). Fatal familial insomnia. Literature review. 20ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας. PortoPalaceHotel, Θεσσαλονίκη.
Βουτσινά Β. (2005). Ύπνος και υγεία. 2005
Καλοκαιρινού-Αναγνωστοπούλου, Α., Αθανασοπούλου-Βουδούρη, Μ. (2010). Νοσηλευτική της οικογένειας. Εκδόσεις ΒΗΤΑ, Αθήνα.
Μελισσά-Χαλκιοπούλου, Χ. (2005). Ψυχολογία της υγείας. Εκδόσεις Μέλισσα, Θεσσαλονίκη.
Μοσχονά Μ. (2006). Δυσυπνίες και παραϋπνίες, Διαθέσιμο στην σελίδα: http://www.in.gr (20/03/2006).
Πολυζόπουλος Ε. (2013). Ο ύπνος και η σημασία του. Διαθέσιμο στην σελίδα: http://www.inspy.gr (9/9/2013).
Σουφλερή Ι. (2003). Το τζετ λαγκ; Και όμως είναι νόσος. ΒΗΜΑ.
Σπαντιδέας Α. (2008). Αϋπνία. Διαθέσιμο στην σελίδα: http://www.iatronet.gr (3/05/2008).
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
⦁ Ελληνική Εταιρία Διαταραχών Ύπνου. (2009). Θέσεις ομοφωνίας για τη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο. Πνεύμων, 22 ⦁ HYPERLINK “http://www.pneumon.org/assets/files/384/file836-el.PDF”
⦁ Διαθέσιμο στο http://www.iatrikionline.gr/Orl_36/06.pdf
HYPERLINK”http://www.mamakid.gr/index.php?option=com_content
⦁ Διαθέσιμο στο
⦁ http://knakakis.advancednursing.teiste.gr/wp-content/uploads/2014/01/03.pdf