Επίτευξη αλλαγών και λήψη αποφάσεων μέσω της Expansion Methodτης Κυριακής Παπαχρήστου, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

people walking on grey concrete floor during daytime
Ονομάζομαι Κυριακή Παπαχρήστου και μέσα από αυτή την διπλωματική θα ήθελα να αναπτύξω ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και καίριο στη ζωή ενός ανθρώπου.

Ο καθένας μας  όσο μεγαλώνει προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του, να βρει  τα πατήματά του και να προβεί στην επίτευξη αλλαγών και λήψης αποφάσεων για τη ζωή του. Στην πορεία της ζωής μας,  εμφανίζονται διάφοροι  προβληματισμοί  οι οποίοι  μας μπλοκάρουν  από το επιθυμητό αποτέλεσμα.Σκοπός μου είναι να αναλύσω ορισμένες από τις αιτίες που μας περιορίζουν και να το συνδέσω με  την καταλληλότητα και την σπουδαιότητα της  εφαρμογής Expansion  Μethod  στην ζωή μας.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, πόσες φορές θέλουμε να ξεκινήσουμε ή να πάρουμε αποφάσεις για κάτι και στην συνέχεια το αφήνουμε ή απογοητευόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε; Γεμίζουμε τον εαυτό μας με αρνητικές σκέψεις, και πολλές φορές  εγκαταλείπουμε το όνειρό μας . Υπάρχουν ενδόμυχα πολλές αιτίες και περιοριστικές πεποιθήσεις του παρελθόντος που  κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Πάμε λίγο να τα αναλύσουμε!

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ

ΦΟΒΟΣ

Είναι αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που όταν το βιώνουμε θέλουμε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, να το διώξουμε από μέσα μας.Όταν μας κυριεύει μας κάνει να νιώθουμε ακινητοποιημένοι, ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε εξού  και οι εκφράσεις «Μου κόπηκαν τα πόδια», «πάγωσε το αίμα μου», «μου κόπηκε η μιλιά» κ.α. Όλα αυτά που φοβόμαστε είναι αυτά που μας κρατάνε στάσιμους και στην ίδια θέση.Συνήθως ο εαυτός μας προβάλλει αντίσταση σε όσα μας προκαλούν πόνο και μας προβληματίζουν.

Ο φόβος λειτουργεί στο τρι-επίπεδο δηλαδή σε σκεπτικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο. Μας οδηγεί σε υποθέσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα στηριζόμενοι στα βιώματα ή στις προκαταλήψεις μας.

Θαρραλέος δεν είναι εκείνος που δε φοβάται, μα εκείνος  που δεν υπακούει στους φόβους του..

            

Ζώνη Ασφαλείας :  Νιώθοντας ασφάλεια σε κάτι οικείο, προβλέψιμο  και οριοθετημένο δεν θεωρείται  πάντα ασφαλές, αντιθέτως δε μας εξελίσσει..Ο εχθρός της ζώνης ασφαλείας είναι ο Φόβος. Συνήθως παραμένουμε στην ζώνη ασφαλείας λόγω του φόβου της απόρριψης και του φόβου του αγνώστου.

 ΑΠΟΡΡΙΨΗ : Στη ζωή μας συνήθως παίρνουμε ρόλους για να βιώνουμε αποδοχή και αγάπη. Όταν δεν τολμάμε να εκφράσουμε συναισθήματα προφυλάσσουμε  τον εαυτό μας από την απόρριψη και μένουμε στην ζώνη ασφαλείας. Όμως κάθε φορά που φοβάμαι και δεν  λέω κάτι στον άλλον, τότε έχω ήδη απορρίψει τον εαυτό μου..

Δεν έχουμε ούτε αυτό που θέλουμε, ούτε αυτό που αξίζουμε..Έχουμε αυτό που ανεχόμαστε..!

ΑΓΝΩΣΤΟ : Μας προκαλεί μια νοητική σύγχυση καθότι δεν ξέρουμε που θα πάμε και αν εκεί που θα πάμε θα είμαστε καλύτερα.Πολλές φορές  επαναλαμβάνοντας την ίδια ρουτίνα στη ζωή μας, οφείλεται στον φόβο του αγνώστου. Συνήθεις αιτίες που μας  το δημιουργούν είναι ο φόβος της απόφασης, τα αρνητικά σενάρια, ο φόβος απώλειας ελέγχου, τα τραύματα του παρελθόντος, η ανασφάλεια, η τελειομανία κ.α

Αν δεν κοιτάς εκεί που πας, θα πας εκεί που κοιτάς!

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 

Άλλη μια πολύ συνηθισμένη αιτία η οποία μας προκαλεί μπλοκάρισμα καθυστερώντας να ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε μια σειρά επιλογών μας.

Σύμφωνα με τον Vanden Heuvel , η Αρχή της Ευχαρίστησης μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αναβλητικότητα.Κάποιος μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις υποχρεώσεις  που του προκαλούν άγχος.

 Συνήθως αναβάλλουμε όταν:

  • Δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που δε μας αρέσουν ή μας αναστατώνουν.
  • Οι προθέσεις μας είναι ασαφείς ή δεν είναι αρκετά ισχυρές για να μας κινητοποιήσουν
  • Η προσοχή μας αποσπάται εύκολα
  • Φοβόμαστε ότι είμαστε ελλιπείς σε γνώση
  • Συνθήκη αυτοεξαπάτησης για να παρατείνουμε χρονικά αυτό που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε
  • Φόβος απόρριψης
  • Φόβος κριτικής
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης

  Αντίστοιχα, ενδεικτικές τακτικές αντιμετώπισης  είναι η τακτική της   ΄΄pizza’s ΄΄ , του βουνού και η βασικότερη η οποία είναι  ΄΄στο εδώ και         τώρα΄΄.

  • Αναβάλλουμε λες και έχουμε 1000 χρόνια..1000 μήνες έχουμε και μας ανήκει μόνο το ΤΩΡΑ!
  • Μια μικρή δράση ισούται με τόνους θεωρίας!

ΑΓΧΟΣ

Το συναντάμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας.Το άγχος θεωρείται  υγιές  ιδιαίτερα όταν μας δίνει κίνητρο να εργαστούμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.Πολλές φορές όμως μας ακινητοποιεί και μας βυθίζει προκαλώντας μας ανημπόρια, απογοήτευση και το αίσθημα ότι δεν είμαστε αρκετοί  για να επιτύχουμε το σκοπό μας. Αν σκεφτούμε, αγχωνόμαστε για κάτι που τις περισσότερες φορές δεν έχει συμβεί και μπορεί και να μην συμβεί μελλοντικά, καθότι οι λογισμοί μας περιστρέφονται είτε στο παρελθόν ή στο μέλλον. Αιτίες άγχους θεωρούνται οι μη σωστές επιλογές, η έλλειψη δράση στη ζωή μας, η αναποφασιστικότητα και η αναβλητικότητα.

ΘΥΜΟΣ  

Είναι ένα προσωρινό συναίσθημα όμως κάποιες φορές μας κατακλύζει και μας θλίβει. Εκφράζεται συνήθως μέσα από συμπεριφορές για να πετύχουμε κάποιο αποτέλεσμα.Πολλές φορές πέρα από την επιβολή , τον χρησιμοποιούμε και ως μέσο προσοχής. Ο θυμός είναι η βασική ένδειξη του ότι δεν έχω βάλει τα όρια μου και χρησιμοποιείται για να μας δείξει τι χρειάζεται να αλλάξουμε.Συχνά έχει να κάνει με τη δική μας ιστορία και όχι τόσο με αυτό που κάνει ο απέναντί μας. Ο θυμός προς τους άλλους , ουσιαστικά είναι θυμός προς τον εαυτό μας.Είμαστε όλοι πλάσματα των συνηθειών μας.Το θέμα είναι τι θα αποφασίσω να είμαι. Μπορούμε να γίνουμε ό, τι θέλουμε!  Tο  μυστικό  έγκειται στον τρόπο διαχείρισης. Ορισμένες αιτίες είναι η μη αποδοχή της διαφορετικότητας, ο φόβος της κριτικής, ενοχές, περιπτώσεις κακοποίησης, bullying, αποφυγή συγκρούσεων.  

Αν ο θυμός μας επιμένει, τότε θέλει να μας δείξει ότι χρειάζεται να κάνουμε μια δράση.

΄΄Δε μπορείς να διαχειριστείς κάτι όταν είσαι στον ίδιο τρόπο σκέψης που δημιούργησε το πρόβλημα…! ΄΄ AINSTAIN

΄΄Το να είσαι θυμωμένος με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή ώρα είναι πολύ δύσκολο΄΄ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

ΑΛΛΑΓΗ

Είναι κάτι αναπόφευκτο στη ζωή μας, δεν παύει όμως κάποιες φορές να μας πιέζει και να μας προβληματίζει. Η διαχείριση αλλαγής είναι δύσκολη στο να την αποφασίσουμε, στοχεύσουμε και υλοποιήσουμε. Το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει κάτι , δεν  το κάνει πιο εύκολο και πιο ωφέλιμο.Αν επικεντρωθώ στο  ΘΕΛΩ και στο ΠΙΣΤΕΥΩ  τότε το ΜΠΟΡΩ  είναι εύκολο . Οι αλλαγές συχνά απαιτούν την ανάπτυξη νέων συνηθειών. Οι συνήθειες είναι κάτι που εξασκούμε υποσυνείδητα ή ασυνείδητα. Στην διαχείριση των αλλαγών αυτό που μας βοηθάει είναι να βάζουμε στόχους.  Αιτίες οι οποίες στέκονται ως τροχοπέδι στην αλλαγή που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε  είναι η συνήθεια,η αναβλητικότητα, ο φόβος για το άγνωστο, η δύναμη της αδράνειας, η προσκόλληση στο παρελθόν και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ας δούμε όμως κάποια tips ιδιαίτερα χρήσιμα για την επίτευξη στόχων :

  • O στόχος πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος και εφικτός ( SMART δηλαδή Specific-Measurable-Attractive-Realistic-Time bound)
  • Επένδυση χρόνου στην αυτογνωσία και στην στοχοθεσία και μετέπειτα στην δράση
  • Ο στόχος να μην εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο 
  • Να τεμμαχίζουμε τον στόχο μας σε υποστόχους
  • Να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και να εφαρμόζουμε το To do list
  • Αν ένας στόχος δεν έχει deadline, τότε δεν είναι στόχος

 Παραδειγματικά θα αναφερθώ :

Α) στο γιαπονέζικο ρητό IKIGAI το οποίο θεωρεί ότι ο σκοπός της ζωής μου είναι το σημείο που τέμνονται οι τέσσερις κύκλοι και συγκεκριμένα τα πάθη μου, τα ταλέντα μου, να έχει ανάγκη η αγορά το συγκεκριμένο επάγγελμα  και να αμείβομαι καλά.

Β) στο μοντέλο της AIDA δηλαδή Attention-Interest-Desire-Action

΄΄Δεν επιβιώνει ούτε το δυνατότερο είδος, ούτε το πιο ευφυές αλλά αυτό που προσαρμόζεται εύκολα…΄΄  ΔΑΡΒΙΝΟΣ

΄΄Ευτυχής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ελίσσεται ..΄΄ ΚΟΝΑΝΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Απόφαση σημαίνει επιλέγω, παίρνω θέση σε ένα γεγονός ή σε μια κατάσταση που με αφορά ,δηλαδή συμμετέχω ενεργά στη ζωή μου.Πόσες φορές έχουμε σπαταλήσει χρόνο και ενέργεια γιατί δυσκολευόμαστε να πάρουμε μια απόφαση ή σκεφτόμαστε αν αυτή θα είναι σωστή?

Οι βασικοί λόγοι που δεν παίρνουμε αποφάσεις είναι η αμφιβολία,η τελειομανία, η υπερανάλυση, ο φόβος αλλαγής , ο φόβος απώλειας. 

Όταν διαπιστώσουμε μέσα μας τι από τα παραπάνω καθίσταται δυσλειτουργικό , το κατανοήσουμε, το αγκαλιάσουμε και το αποφορτίσουμε τότε μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεών μας.

 Όσα κάνουμε στη ζωή μας τα κάνουμε για δύο λόγους :

  • Για να αποφύγουμε τον πόνο
  • Για να νιώσουμε την ευχαρίστηση

Συνήθως προτιμάμε τον εύκολο δρόμο λόγω βολέματος ή υπερπροστατευτικότητας του εαυτού μας , όμως έτσι το τίμημα που πληρώνουμε στο τέλος είναι πιο βαρύ.

Η  ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές  και η λήψη αποφάσεων είναι μια αναμενόμενη διαδικασία. Όσο τις αναβάλλουμε κάποιος άλλος θα αποφασίσει για εμάς.Μία πραγματική απόφαση έχει πάντα μέσα της την δράση! Έτσι λοιπόν για να μάθουμε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις  χρειάζεται να αποφασίζουμε συνεχώς. Με αυτό τον τρόπο θα εξελισσόμαστε και θα αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση στη ζωή μας.

Το να μην αποφασίζεις θεωρείται και αυτό απόφαση!

ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Μία έννοια που την έχουμε ορίσει λάθος στο μυαλό μας καθότι μας μπλοκάρει το δυναμικό και την δημιουργικότητά μας. Οι μικρές καθημερινές αποτυχίες μας κάνουν καλύτερους και μας εκτοξεύουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μικρή αποτυχία πληγώνει τον εγωισμό μας και εύκολα εγκαταλείπουμε την μάχη οδηγώντας μας έτσι στην μεγαλύτερη αποτυχία που είναι η αδράνεια, η στασιμότητα και οι τύψεις.Στο τέλος μετανιώνουμε για αυτά που δεν κάναμε και  για όσα δεν διεκδικήσαμε…

Η αποτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε αλλά είναι μια εξελικτική διαδικασία που μας οδηγεί στη γνώση συνειδητοποιώντας ότι αυτό που κάναμε, με τον τρόπο που το κάναμε δεν λειτούργησε για εμάς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την τριβή, την εξάσκηση και την συνεχή προσπάθεια. Σταματάω λοιπόν να αποφεύγω όσα είναι δύσκολα γιατί ως γνωστόν : εύκολες επιλογές=δύσκολη ζωή!

ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι λέξεις και οι σκέψεις μας  έχουν τεράστια δύναμη. Όποια σκέψη και να κάνουμε , μας δημιουργεί το αντίστοιχο συναίσθημα. Όμως η ερμηνεία καθώς και η σκέψη δεν αποτελούν γεγονός.Το πρόβλημα ξεκινάει όταν παίρνουμε την σκέψη με την πεποίθηση ότι είναι γεγονός. Ο τρόπος που μιλάμε προγραμματίζει τον εγκέφαλό μας για δράση.Κάθε φορά που λέμε ‘’θα θελα…’’ τότε ουσιαστικά δεν το θέλουμε αλλά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. 

Ο τρόπος που θα ερμηνεύσουμε οτιδήποτε στη ζωή μας είναι και αυτό που θα καθορίσει τη διάθεσή μας.Αν κάνουμε γενίκευση στις πεποιθήσεις μας , τότε αυτό είναι ακόμα δυσκολότερο. Τα συναισθήματά μας αντανακλώνται στο σώμα και στην ενέργεια μας.

Ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω, τότε αλλάζω τον τρόπο που το αντιμετωπίζω!

Το πως θα ερμηνεύσουμε τα πράγματα είναι πάντα η δύναμή μας για αυτό και η θετική σκέψη είναι η αφετηρία όλων. Συνηθισμένες αιτίες που μας περιορίζουν να σκεφτόμαστε θετικά είναι η σκέψη άσπρο-μαύρο  με ακραίες και απόλυτες ερμηνείες όπου το μυαλό παγιδεύεται. Επίσης η επιλεκτική και  κυρίως αρνητική σκέψη, η πρόβλεψη του μέλλοντος και το personalizing  δηλαδή πως οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή μας τότε είναι αυτόματα δική μας ευθύνη.

Η θετική σκέψη σου επιτρέπει να έχεις πιο γρήγορη επαναφορά!

Δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα στη ζωή μας, όταν συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα…

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις έχουν δημιουργηθεί από την παιδική μας ηλικία καθότι δεν φιλτράραμε αυτά που ακούγαμε ,καθιστώντας  ένα μοτίβο συμπεριφοράς  το οποίο παραμένει δυσλειτουργικό για την ανάπτυξή  μας.

Ο εγκέφαλος  μας είναι πολύ αποτελεσματικός στην παγίωση προτύπων συμπεριφοράς. Έτσι όταν οι πεποιθήσεις φτάνουν στο μυαλό μας, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε μοτίβα συμπεριφοράς γύρω από αυτές  ενισχύοντας την λειτουργία τους.Κατά αυτό τον τρόπο, οι πεποιθήσεις  είτε μας αποτρέπουν να ξεκινήσουμε κάποια προσπάθεια  γιατί ενδόμυχα πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε λόγω κάποιων παρελθοντικών μας  τραυμάτων,  ή  γιατί το ‘’βάζουμε κάτω’’ εύκολα στην αντιμετώπιση δυσκολιών και το ερμηνεύουμε ως προσωπική μας αποτυχία.Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει αποτυχία όπως αναφέραμε καθότι μόνο μέσα από αυτήν επιτυγχάνεται η εξέλιξη και η μάθηση.

Είναι πολύ βοηθητικό να προβούμε σε ένα ξεσκαρτάρισμα και να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι δικές μας  πεποιθήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 98% περίπου των αρνητικών πραγμάτων που πιστεύουμε για τον εαυτό μας δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Όταν όμως όλα αυτά τα βιώνουμε , τότε τα πιστεύουμε ,διότι είναι πια ένα κομμάτι του εαυτού μας και ο προσδιορισμός τους μας ωθεί ως επόμενο λογικό βήμα στην αντιμετώπισή τους. Αυτό φυσικά μας βγάζει από την ζώνη άνεσης που έχουμε δημιουργήσει , γεγονός που μας φοβίζει και μας δυσαρεστεί. Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη και στη συνέχεια για το θέμα αυτό.

Η επίτευξη και ο επαναπροσδιορισμός των περιοριστικών πεποιθήσεων επιτυγχάνεται με ενσυνειδητότητα, αυτοπαρατήρηση και αυτοαποδοχή!

 ΕΛΛΕΙΨΗ  ΠΙΣΤΗΣ

Η πίστη είναι μια εσωτερική θέση η οποία μας οδηγεί να σπάσουμε τα όρια και την ζώνη ασφαλείας μας με σκοπό την εξέλιξη μας. Υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις στη ζωή μας στις οποίες κλονίζεται η πίστη μας.Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες αιτίες όπως οι αρνητικές εμπειρίες, η σύγκριση με τους  άλλους, η κριτική των άλλων ,το δικό μας αυτομαστίγωμα ,  το αίσθημα της ντροπής-ενοχής ως προς τους άλλους, η έλλειψη γνώσης για τις δυνατότητές μας, η παραίτηση ή ο συμβιβασμός μας. Όλα τα παραπάνω ως αποτέλεσμα μας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα .Κολλάμε ‘’ταμπέλες’’ στον εαυτό μας οι οποίες μας αποδυναμώνουν και μας εγκλωβίζουν σε ‘’κουτάκια’’…

Η όλη δουλειά με τον εαυτό μας γίνεται από ΜΕΣΑ προς  τα ΕΞΩ!

Δεν πρέπει να προσδιορίζομαστε  από τους άλλους και να ασχολούμαστε με την εξωτερικότητα πιο πολύ απ΄την εσωτερικότητά μας!

Πολλές φορές εναποθέτουμε την ευτυχία μας σε άλλους ή έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τους άλλους θεωρώντας πως αυτοί θα πράξουν και θα συμπεριφερθούν σας εμάς όπως θα πράτταμε εμείς , πράγμα που δεν ισχύει και μας προκαλεί απογοήτευση και ματαίωση.

Όταν λοιπόν αλλάξω σκεπτική θέση και υιοθετήσω την πίστη στον εαυτό  και την ουσιαστική θέληση τότε όλα αλλάζουν προς το καλύτερο..

Θα κάνουμε για να δούμε ότι μπορούμε , και να πιστέψουμε..! 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (EQ)

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να παρακολουθούμε τα συναισθήματα τα δικά μας και των άλλων , να τα διακρίνουμε και να χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες αυτές έχοντας ως σκοπό την κατανόηση και την καθοδήγηση της σκέψης και της συμπεριφοράς μας.

Συναντάμε  όμως συχνά δυσκολίες γιατί κολλάμε στο να αλλάξουμε λάθος καταστάσεις και ανθρώπους. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε.Τα υπόλοιπα απλώς τα αποδεχόμαστε. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη σαν δεξιότητα με την αλλαγή.Η συναισθηματική νοημοσύνη επίσης απαιτεί αυτογνωσία.

Βοηθά στην επίτευξή της, η τήρηση ημερολογίου συναισθημάτων, οι θετικές δηλώσεις  και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε προς τον εαυτό μας. Όπως γνωρίζουμε ο τρόπος που μιλάμε , μας προκαλεί τα συναισθήματα που νιώθουμε. Ένας  εύκολος τρόπος να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας είναι να δίνουμε σημασία στο σώμα μας καθότι  τα συναισθήματα σωματοποιούνται.

   

EXPANSION METHOD

Από όλα τα  προαναφερθέντα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, να τα αγαπήσουμε , να δούμε τι πληροφορίες κρύβουν  για εμάς και να τα επεξεργαστούμε με τέτοιο αποτελεσματικό τρόπο έχοντας ως σκοπό την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.  Πώς γίνεται όμως αυτό?

 Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της Εxpansion Method  η οποία είναι  μια συνθετική, συνδυαστική, εκπαιδευτική μέθοδος άμεσης προσωπικής βελτίωσης, με ταυτόχρονη ανάπτυξη δεικτών Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ) και ποιότητας ζωής. Είναι εύκολη και απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου ή ειδικών γνώσεων. Πρόκειται για μια μέθοδο ανώδυνη, ακίνδυνη, χωρίς τη συνταγογράφηση φαρμάκων και έχει ένα πολύ ιερό σκοπό: να συντελέσει στην δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων.

Συνθέτει επιτυχώς στοιχεία, τεχνικές, πρακτικές και θεωρίες από όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις: Ψυχαναλυτική, Συμπεριφοριστική, Προσωποκεντρική, Ανθρωπιστική, Συστημική και Γνωστική όπως και Συμβουλευτική, καθιστώντας την έτσι εύκολα εφαρμόσιμη από ειδικούς ψυχικής υγείας και όχι μόνο. 

Υπάρχουν 3(+1)  φάσεις της Εxpansion Method

  • Κατανόηση

Παρακάμπτει μακροχρόνιες πρακτικές και αποκαλύπτει την αρχή της πυρηνικής πεποίθησης, την πρωταρχική περιοριστική εμπειρία που την επιφορτίζει, μέσα σε μερικά λεπτά. 

  • Αποφόρτιση

Απελευθερώνει μόνιμα τα τοξικά συναισθήματα της πρωταρχικής περιοριστικής εμπειρίας από τον πυρήνα της προσωπικότητας  με έναν δημιουργικό συστημικό οραματισμό.

  • Επαναπρογραμματισμός

Δημιουργεί νέες θετικές πεποιθήσεις και τις τοποθετεί στις θέσεις των παλιών με ένα συνδυαστικό πρόγραμμα 21 ημερών. 

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

    1. Ψυχαναλυτική και Ανθρωπιστική Φάση, όπου ο Σύμβουλος Expansion  αποκαλύπτει με την βοήθεια του δέκτη την σύνδεση των γεγονότων της ζωής του και δίνει μια ξεκάθαρη ερμηνεία των γεγονότων. Περιλαμβάνει την: 

  • Αναγνώριση
  • Συναισθηματική Σύνδεση
  • Ανακεφαλαίωση

         2. Συστημική Φάση, μέσω του Expansion Δημιουργικού Οραματισμού   αναβιώνει τα συστήματα και τις συμβάσεις της οικογένειας και τα αποφορτίζει χωρίς οι καταλύτες να είναι φυσικά παρόντες. Περιλαμβάνει την:

  • Ανακεφαλαίωση
  • Εκπαίδευση: Συστημικός Δημιουργικός Οραματισμός.
  • Συστημικός Δημιουργικός Οραματισμός
  • Αποκάλυψη αποτελεσμάτων

3. Συμπεριφοριστική Φάση, με την κατάστρωση δημιουργικού σχεδίου επαναπρογραμματισμού των πεποιθήσεων. Περιλαμβάνει την:

  • Ανακεφαλαίωση
  • Επαναστοχοθέτηση
  • Κατάστρωση Δημιουργικού σχεδίου Επαναπρογραμματισμού Πεποιθήσεων.

    4. Εποπτεία. Εβδομαδιαία εποπτεία για την στάθμιση και βελτίωση των αποτελεσμάτων. Περιλαμβάνει την:

  • Ανασκόπηση.
  • Βοήθεια στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων
  • Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση – Ενδυνάμωση
  • Ανακεφαλαίωση

      

ΘΕΩΡΗΜΑ EXPANSION

Κάθε άνθρωπος εκπέμπει μια προσωπική δόνηση.

Αυτή η δόνηση εκπέμπεται στο Σύμπαν του και το συντονίζει βοηθώντας τον να το ερμηνεύει με ένα τρόπο που μπορεί να το κατανοεί. 

Η δόνηση αυτή δημιουργείται από τα συναισθήματά του.

ΠΕΝΤΑΠΤΥΧΟ ΤΗΣ EXPANSION METHOD

Σκέπτομαι – νιώθω – εκπέμπω – δημιουργώ – ερμηνεύω 

Το θεωρητικό αξίωμα της expansion method βασίζεται πάνω σε 4 κανόνες της σύγχρονης επιστήμης (Δανέζης 2004): 

1. Υπάρχει μόνο μια ενέργεια.

 2. Οι αισθήσεις σου μεταφράζουν αυτή την ενέργεια στον υλικό μας κόσμο. 

3. Εσύ και η Ενέργεια του Σύμπαντος είστε ένα

 4. Κάθε δράση δημιουργεί την αυτόματη και ενστικτώδη αντίδραση του συνόλου της δημιουργίας πάνω σου.

Αλλάζει η εικόνα για τον κόσμο,όταν αλλάζουμε εμείς! Συνήθως ότι νιώθω εγώ, το προβάλλω στο σύμπαν μου!

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ EXPANSION METHOD

Τα συναισθήματά σου είναι Άχρονα. Δεν αναγνωρίζουν τον χρόνο με        τον ίδιο τρόπο που το κάνει το μυαλό σου. Το πρόβλημα που  αντιμετωπίζεις βασίζεται πάνω σε αυτά που έχεις συλλέξει ως εμπειρίες έως τώρα.

 Ό,τι έχεις ζήσει στη ζωή σου συλλέγεται, αποθηκεύεται και εκπέμπεται για να δημιουργήσει την πραγματικότητα που βιώνεις σήμερα. Ό,τι βλέπεις εκτός σου είναι τα δικά σου συναισθήματα διασκορπισμένα και δοσμένα με ένα τρόπο ώστε να μπορέσεις να σε κατανοήσεις. Κάθε εμπειρία που ζεις σε κάνει πλούσιο, σε γεμίζει πληροφορίες, θετικές και αρνητικές. Με την Expansion καταφέρνεις να βρεις άμεσα την πηγή του προβλήματος, να αποφορτίσεις την τοξικότητα και να ξεκαθαρίσεις την εμπειρία, επανενώνοντας τα κομμάτια που έχεις διαχωρίσει. 

Το Τραύμα διαχωρίζει αυτό που ήταν ενωμένο

Μια – μια εμπειρία επανασυνδέεις το καλό με το κακό, το σωστό με το λάθος, το φως με το σκοτάδι. Γίνεσαι ολόκληρος/η. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να αποδεσμευτείς από το αποτέλεσμα και την διαρκή προσπάθεια επανένωσης. Όλη η ενέργεια που χρησιμοποιούσες για να συντηρήσεις τον διαχωρισμό, τώρα έρχεται στα χέρια σου ως δημιουργική, για να φτιάξεις τη ζωή που πάντα ήθελες.

Ενδυνάμωση: Μετά από κάθε εφαρμογή γίνεσαι πιο δυνατός

Με κάθε εφαρμογή της μεθόδου, νιώθεις άμεσα το κενό που άφησαν τα αρνητικά απελευθερωμένα συναισθήματα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα νιώθεις τη δύναμη που απελευθερώνεται να έρχεται στα χέρια σου.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ

Θα φέρω λοιπόν ως παράδειγμα τον εαυτό μου και την σχέση μου με την Expansion  Method. 

Τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί με διάφορες μορφές αυτοβελτίωσης, από εναλλακτικής φύσης τύπου REIKI μέχρι παρακολούθηση σεμιναρίων ψυχικής ενδυνάμωσης, ομιλιών, blogs, coaching, διάβασμα βιβλίων ψυχολογίας  καθώς και μέσω ψυχοθεραπείας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διάφοροι κλάδοι και τομείς που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και ο καθένας μας ψάχνει να βρει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο .

Μεγάλωσα σ ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και προσοχή καθότι ήμουν το   πρώτο παιδί της οικογένειας. Έχω μια αδερφή κατά οκτώ χρόνια μικρότερη. Την εφηβεία μου θα την περιέγραφα ως δύσκολη λόγω της αυστηρότητας και της υπερπροστατευτικότητας των γονιών μου και κατ’επέκταση λόγω του χάσματος που δημιουργούσε η διαφορά ηλικίας με την αδερφή μου που ένιωθα ότι μεγαλώνω μόνη μου. Βίωνα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θλίψη, μοναξιά, θυμό καθώς υπήρχαν αρκετές εντάσεις και πιέσεις με τους δικούς μου στα πλαίσια του σχολείου , των εξετάσεων και της γενικότερης  επικοινωνίας μας. Με θυμάμαι από μικρή ότι μου  άρεσε η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία έχοντας ανάγκη την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη την οποία δεν εισέπραττα. Τα χρόνια πέρασαν, σπούδασα, γύρισα , ξεκίνησα δουλειά και ασκώ το επάγγελμα μου αρκετά χρόνια πάνω στα οικονομικά.Παρόλα αυτά υπήρχαν στιγμές και περίοδοι που βίωνα μια θλίψη και ένα μπέρδεμα μέσα μου σαν κάποιες καταστάσεις να παρέμεναν άλυτες.Υπήρχαν  διάχυτες σκέψεις στο μυαλό μου οι οποίες μου δημιουργούσαν ένα μπλοκάρισμα και μια αναβλητικότητα. Η σχέση με την αδερφή μου ήταν δύσκολη για κάποια χρόνια και αποστασιοποιημένη μέχρι που  αποκαταστάθηκε και ήρθαμε πιο κοντά.Όλα τα παραπάνω μου είχαν δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα με έναν τρόπο που δυσκολευόμουν να κατανοήσω τι νιώθω και από που πηγάζει.

Είχα ανάγκη να τα ‘’δουλέψω ‘’αυτά μέσα μου,να μαλακώσουν οι όποιες πληγές είχα και να προχωρήσω παρακάτω χωρίς πισωγυρίσματα του μυαλού.

Γνώρισα λοιπόν την Εxpansion Method, που δεν το κρύβω , στην αρχή λόγω πολλαπλής διερεύρυνσης μου ,ήμουν επιφυλακτική στο κατά  πόσο θα με βοηθούσε.

Μέσα από την θεωρία, την μεταδικότητα και την δύναμη του Κ.Αργύρη Μάρδα σε συνδυασμό με τις εφαρμογές μέσα στο τμήμα τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά!

Δεν θα ξεχάσω στην πρώτη προσωπική μας εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας ,ένιωθα έντονη κούραση και υπνυλία ως συμπτώματα που ήταν απολύτως φυσιολογικά. Μετά από λίγη ώρα, όταν ξύπνησα άρχισα να νιώθω σαν ‘’είχε ανοίξει το μυαλό μου’’.. και ‘’είχε μαλακώσει η ψυχή μου’’. Βίωσα ένα αίσθημα διαύγειας, ξαλαφρώματος και έντονης συγκινησιακής φόρτισης.Πραγματικά δεν το πίστευα και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα έτσι παρότι είχα εφαρμόσει όπως προείπα και άλλες μεθόδους στο παρελθόν. Ήταν καταπληκτικό αυτό το συναίσθημα και εντυπωσιάστηκα με την αμεσότητα και την αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων που ένιωθα. Πολύ βασικός παράγοντας ήταν και ο επαναπρογραμματισμός των 21 ημερών όπου με βοήθησε στην θέση των παλιών πεποιθήσεων να εντάξω καινούριες , εποικοδομητικές με αγάπη και συνέπεια ως  προς τον εαυτό μου.

   ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ EXPANSION METHOD 

Μέσω της προσωπικής μου εμπειρίας μετά  την εφαρμογή της  μεθόδου μπορώ να παραθέσω ορισμένα ουσιαστικά ωφέλη όπως:

  • Αύξηση ενέργειας
  • Αλλαγή τρόπου εστίασης
  • Μείωση άγχους και στρες
  • Ενίσχυση της ενσυναίσθησης ως προς τους άλλους
  • Μείωση του θυμού
  • Ενίσχυση δημιουργικότητας
  • Έμαθα να ακούω περισσότερο τον εαυτό μου και  τις ανάγκες του
  • Αύξηση των δεικτών της Συναισθηματικής Νοημοσύνης
  • Άρχισα να νιώθω πιο ήρεμη μέσα μου
  • Ενίσχυση θετικής σκέψης

Όπως αντιλαμβάνεστε με όλα τα παραπάνω μέσω της Expansion Method διαφοροποιείται προς το καλύτερο η σχέση που αποκτάμε με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση με τους συνανθρώπους μας.

Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός!

Όλα εξαρτώνται από την ερμηνεία που δίνουμε, την αλλαγή εστίασης  και στην διαχείριση των καταστάσεων.

Έχουμε απεριόριστη δύναμη μέσα μας και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα! Η ουσία είναι να το πιστέψουμε, να μειώσουμε την διάρκεια των αρνητικών συναισθημάτων, να αυξήσουμε την διάρκεια και την ένταση των θετικών συναισθημάτων και να δούμε με αποδοχή και αγάπη το πόσο όμορφοι άνθρωποι είμαστε..

 Κεφάλαιο 3: Εμπνευστικά Ρητά

 Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας  κάποια  εμπνευστικά ρητά που εύχομαι να δώσουν σε όλους σας τροφή για σκέψη, κίνητρο και να θυμάστε ότι η δύναμη κρύβεται μέσα μας!!

  • Στείλε θετική ενέργεια προς τα έξω! (Ξηραφά)
  • Μην αγχώνεστε για μικροπράγματα, γιατί όλα είναι μικροπράγματα..
  • Προβλήματα είναι τα θέματα υγείας, τα άλλα είναι προβληματισμοί
  • Ο τρόπος που μιλάμε προγραμματίζει τον εγκέφαλό μας για δράση
  • Συγχωρώ  σημαίνει  δημιουργώ  χώρο
  • Όποιο συναίσθημα δεν εκφράζεις τότε το ΄΄αποθηκεύεις΄΄(Κωστολιά)
  • Το παιχνίδι είναι στημένο από εμάς για εμάς  (ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ)
  • Do your best and let life do the rest !  (ROBIN SHARMA)
  • Είναι επιλογή να έχεις τον Δυνάστη ή τον Ελευθερωτή  JOHN MAKWELL
  • Την ψυχή την ρουφάω μόνος μου  (Ξενάκης)
  • Όταν παρατηρούμε την σκέψη μας αποταυτιζόμαστε
  • Όταν δεν περνάς καλά μόνος σου, τότε δεν έχεις καλή παρέα (Ξενάκης)
  • Η δράση που δε γίνεται δράση, γίνεται πόνος
  • Ο χειρότερος θάνατος είναι να μην ζήσεις.. (Ξενάκης)
  • Αν ανησυχούμε για το αύριο, χαλάμε το σήμερα   ( BUDHA)
  • Η πραγματική ζωή μου είναι αυτό που κάνω όταν είμαι μόνος (Ξενάκης)
  • All changes are hard first, mess in the middle and gorgeous in the end!  (ROBIN SHARMA)
  • Η ζωή είναι μια ισορροπία από τα πράγματα που κρατάς και από τα πράγματα που αφήνεις πίσω (Ξηραφά)
  • Η υπερανάλυση φέρνει παράλυση 
  • Επιτυχία χωρίς ευτυχία δεν υφίσταται ( Κοκκινιάς Δημήτρης)
  • Είτε σκέφτεσαι ότι μπορείς, είτε ότι δεν μπορείς, έχεις απόλυτο δίκιο  (Henry Ford)

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Tελικά συμπεραίνουμε ότι η ποιότητα της ζωής μου είναι η ποιότητα σχέσης με τον εαυτό μου! Αν εγώ δεν αγαπώ και τιμώ τον εαυτό μου δεν θα το κάνει κανένας. Ζώντας σε μια κοινωνία με τόσο γρήγορους και ΄΄ρομποτικούς΄΄ ρυθμούς όλα είναι διαρκώς ευμετάβλητα φέρνοντας μας  σε επαφή με διάφορες  τεταμένες καταστάσεις ή τυχόν αποφάσεις προκαλώντας μέσα μας φόρτιση και ποικίλλα συναισθήματα. Χρειάζεται να αγκαλιάζουμε τα συναισθήματά μας , αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που έχουν να μας δώσουν και να μην τα αποφεύγουμε.Το εσωτερικό μας παιδί έχει ανάγκη από φροντίδα, αυτοαποδοχή και αυτοαγάπη για να ανοίξει τα φτερά του και να ελευθερωθεί από τα δεσμά του παρελθόντος. Είναι ωφέλιμο  να δυναμώσουμε ψυχικά τον εαυτό μας, να διορθώσουμε το φίλτρο αντίληψής μας, να αποδεχόμαστε  ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να αποβάλλουμε τα ψυχικά  τραύματα τα οποία  μας επιφορτίζουν  και μας δηλητηριάζουν.Η εφαρμογή της Expansion στη ζωή μας είναι καθοριστική καθώς σε πολύ μικρό διάστημα μπορεί και αποφορτίζει πυρηνικά τοξικά συναισθήματα που μας ταλαιπωρούν και μας περιορίζουν στην ανάπτυξη και την ευτυχία μας. Βασικό στοιχείο επίσης είναι η αυτεπίγνωση και η αυτοπαρατήρηση που αντί αυτών πολλές φορές συναντάμε το αυτομαστίγωμα και την αυστηρή κριτική.

Όταν θα μάθουμε την τεράστια αξία της προσωπικότητας μας  και του ψυχισμού μας τότε θα προχωρήσουμε και θα αγκαλιάσουμε και τους συνανθρώπους μας μέσα από σχέσεις κατανόησης, αγάπης και αποδοχής

ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδρυτή και δάσκαλο του κέντρου  Κο Αργύρη Μάρδα , τον Βαγγέλη Δρανδάκη , τους συμμαθητές μου και την όλη μας διάδραση το διάστημα της φοίτησής μας εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίηση μου για τις γνώσεις τις οποίες απέκτησα. Πέρα από το δικό μου ταξίδι εξερεύνησης  και αυτοβελτίωσης, αυτό που προσδοκώ και ανυπομονώ είναι να εφαρμόσω την μέθοδο αυτή επαγγελματικά και σε άλλους συνανθρώπους μου ,μεταδίδοντας τους αυτά που έμαθα με στόχο την βελτίωση και την ευτυχία τους..

΄Αλλωστε η αλήθεια είναι πως όταν η αγάπη μοιράζεται , έχει και την τάση να πολλαπλασιάζεται….! 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Harmony and Creativity  -Περιοριστικές Πεποιθήσεις
  • Στέφανος Ξενάκης-  συγγραφέας, ομιλητής αποσπάσματα
  • Ανδρέας Κονάνος-αποσπάσματα
  • Εναλλακτική Δράση   Μοτίβα-Πεποιθήσεις
  • Αρμονία Ζωής Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία  – Φόβοι
  • Εύη Ξηραφά life coacher, συγγραφέας
  • Aργύρης Μάρδας Εxpansion method-επαγγελματικό εγχειρίδιο 5.2
  • Softening & Healing  Τρόπος σκέψης του Νου
  • Παναγιώτης Φάσσας  coacher- αυτοαγάπη
  • Believe in you- διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων
  • Αθανάσιος Στεργίου  coacher
  • Aντώνης Καλογήρου- Η δυναμική της επιτυχίας
  • Νάνσυ Μαλλέρου coacher
  • Psychologynow.gr
Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας καλέσουμε άμεσα!

Θέλεις να γίνεις Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης;