Θέατρο Διεύρυνσης: θεραπευτικό θέατρο

Ο Δημιουργός της Expansion Method υπογράφει το πρώτο θεατρικό έργο που στοχεύει στην κοινωνική συναισθηματική αποφόρτιση ενσωματώνοντας την  βραβευμένη μέθοδο Expansion Method για πρώτη φορά μέσα σε ένα θεατρικό έργο!

Ο εμπνευστής της Expansion Method και συγγραφέας, Αργύρης Σ. Μάρδας επιχειρεί να συνδέσει το θέατρο με την Αναβάθμιση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης με το νέο του έργο: Expansion Chronicles, Οι Σελίδες που Λείπουν.

 Μπορεί άραγε η Συναισθηματική Νοημοσύνη να εξελιχθεί ραγδαία μέσα από ένα θεατρικό έργο και να προσφέρει συναισθηματική ανακούφιση στους θεατές;

Η απάντηση του εμπνευσμένου δημιουργού είναι “ναι, μπορεί”.

“Ο σκοπός του Θεάτρου Διεύρυνσης (Expansion Theatre) είναι να επαναφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θεάτρου στην σύγχρονη θεατρική σκηνή. Από καταβολής του το Θέατρο συμμετείχε στην διαμόρφωση κοινωνικής άποψης και στην εξέλιξη της κοινωνίας. Είναι καιρός να επαναφέρουμε αυτές τις αξίες και αρετές στο σύγχρονο θέατρο και να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της κοινωνίας, προσφέροντας της δυνατότητες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης μέσω της Συναισθηματικής Αποφόρτισης στο κοινό, με έναν απλό και άκρως ψυχαγωγικό τρόπο”.  

Λίγα λόγια για το Θέατρο Διεύρυνσης.

Το Θέατρο Διεύρυνσης είναι ένα νέο είδος θεάτρου που συνδυάζει ψυχολογικές μεθοδολογίες και εργαλεία Life Coaching για την δημιουργία δημοφιλών παραστάσεων με στόχο την μείωση των επιπέδων ψυχικής έντασης σε κοινωνικά στρώματα υπό πίεση.

Προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην βελτίωση της ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία της μεθόδου Άμεσης Συναισθηματικής Αποφόρτισης, Expansion Method.

Μπορούν να εκπαιδευτούν σε αυτήν, καλλιτέχνες, θεατρολόγοι και εκπαιδευτικοί που θέλουν να την ενσωματώσουν στο αντικείμενό τους και να προσφέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα στους δέκτες τους. Η εφαρμογή της μπορεί να γίνει σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους-τομείς.

Ανάπτυξη

Από την αρχή της δημιουργία του θεάτρου είναι γνωστές οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Έχει αξιοποιηθεί σε σημαντικές κοινωνικές μεταβατικές περιόδους προσφέροντας διέξοδο και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και λύση σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Η δύναμή του να δημιουργεί συναισθηματικά δομημένες ομαδικές εμπειρίες το καθιστά ως ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης που έχει συναντήσει η ανθρωπότητα. Η ιδιότητά του αυτή πέρασε αργότερα και στον κινηματογράφο.

Το Θέατρο Διεύρυνσης προσθέτει στο συμβατικό θέατρο ακόμα μεγαλύτερη θεραπευτική ιδιότητα. Ο συνδυασμός του με την ταχύτατη μέθοδο Άμεσης Συναισθηματικής Αποφόρτισης και Επίτευξης στόχων Expansion Method του προσδίδει νέες ιδιότητες, ικανές να βελτιώσουν την ψυχολογία ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων.

Η Expansion Method στο Θέατρο Διεύρυνσης:

Η ταχύτητα, η απλότητα και η αποτελεσματικότητα της Expansion Method έφερε μια μικρή επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των συναισθηματικών προβλημάτων. Έχοντας χρόνο πλήρης εφαρμογής τα μόλις 12 λεπτά την καθιστά ώς ένα από τα πιο πολύπλευρα και ευέλικτα ψυχολογικά εργαλεία που υπάρχουν. Η δυνατότητά της να εφαρμοστεί επιτυχημένα χωρίς σημαντική εκπαίδευση την καθιστά ιδανική να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς, πέρα της ψυχολογίας, όπως το Θέατρο.

Με την Expansion Method, το Θέατρο Διεύρυνσης καταφέρνει να προσφέρει άμεση συναισθηματική ανακούφιση στους θεατές του, παρουσιάζοντας ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, χωρίς σε καμία περίπτωση να το καθιστά πειραματικό ή δύσπεπτο.

Η Επιστήμη στο Θέατρο Διεύρυνσης.

Χρησιμοποιεί τις αρχές του σύγχρονου θεάτρου και ενσωματώνει ψυχολογικά εργαλεία μέσα στην δραματουργική πλοκή. Η Expansion Method είναι μια συνθετική και συνδυαστική ψυχολογική μέθοδος. Συνδυάζει διαφορετικές επιστήμες όπως Φυσική, Κβαντική Φυσική, Life Coaching και ψυχολογία. Είναι συνθετική γιατί υιοθετεί στοιχεία από όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις. Τη μεγαλύτερη ψυχολογική συγγένεια θα την βρούμε στη Συστημική Προσέγγιση γνωστή για τα άμεσα αποτελέσματά της και την κάθετη θεραπευτικής της εφαρμογή.

Το τελικό αποτέλεσμα του Θεάτρου Διεύρυνσης δεν είναι σε καμία περίπτωση δογματικό ή εκπαιδευτικό. Ενσωματώνει με περίτεχνο τρόπο τις ψυχολογικές τεχνικές και τις “θεατρικοποιεί” προσφέροντας ένα οικείο θέαμα που προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα. Σκοπός του είναι να παρουσιάζει δημοφιλής παραστάσεις βασισμένες σε κοινωνικά θέματα που θα δώσουν διέξοδο, όχι απαραίτητα δραματουργική, αλλά σίγουρα θεραπευτική.

 
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Λίγα λόγια για το Θεατρικό έργο

Οι σελίδες 197-204 από το βιβλίο Expansion Chronicles Αναγέννηση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, για έναν μυστήριο λόγο, λείπουν από κάθε κόπια που κυκλοφορεί. Σε αυτές τις σελίδες ο συγγραφέας αποκάλυπτε τον τρόπο που θα μπορούσε ο κάθε άνθρωπος να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του και τις φοβίες του μέσα σε μερικά λεπτά. Είναι λάθος της εκδοτικής, τέχνασμα του συγγραφέα ή μια μεγαλύτερη πλεκτάνη που μένει να φανερωθεί;

Η Άρτεμις, διαβάζοντας το βιβλίο και διαπιστώνοντας τις σελίδες που λείπουν βάζει ως στόχο ζωής της να τις βρει για να καταφέρει να φτιάξει την ζωή της. Αλλά οι σελίδες αυτές περιέχουν μέσα τους πολλά περισσότερα από ότι εκείνη μπορεί να φανταστεί ή να διαχειριστεί. Η περιπέτειά της για την αποκάλυψη του μυστικού θα την φέρει αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της.

Αφήστε μια απάντηση

Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας καλέσουμε άμεσα!

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?