Η Σημασία της Συναισθηματικής Αποφόρτισης στα Πληρώματα ΚαμπίναςΤης Ευρυδίκης Παταργιά, Σύμβουλος PdC, Συνταξιούχος Αεροσυνοδός
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την αξιοποίηση της μεθόδου της Expansion, στα πληρώματα καμπίνας των αεροπορικών εταιρειών.
Η μέθοδος αυτή είναι μία νέα, πρωτοποριακή μέθοδος άμεσης βελτίωσης της ψυχολογίας. Συνδυάζει τις πιο σύγχρονες, εύχρηστες και γρήγορες τεχνικές, ούτως ώστε να μας προσφέρει ολιστική και μετρήσιμη βελτίωση, στην ποιότητα της ζωής μας. Περιλαμβάνει trauma release, life coaching και συναισθηματική διαχείριση σε μια ολιστική θεραπεία. Είναι βεβαίως ακίνδυνη και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα.
Οι κοινωνικοί ρόλοι του ανθρώπου τείνουν να πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Κάποιοι από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι, η πάροδος των χρόνων, και η εξέλιξη του είδους, των ιδεών και των μέσων ή εργαλείων που αναπτύσσει και αξιοποιεί ο άνθρωπος.
Όπως για παράδειγμα, η τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και η απόταξη παρωχημένων αντιλήψεων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών. Χρειάζεται λοιπόν, να κινηθούμε ανάμεσα σε διάφορους ρόλους, όπως αυτός του εργαζόμενου, του φίλου, του γονέα κλπ. Είναι φανερό, πως στις μέρες μας, αντιμετωπίζουμε μια κοινωνική κρίση και μια κρίση αξιών. Όποιον κοινωνικό ρόλο και να παίζουμε, δεν είναι λίγες οι φορές που κατακλυζόμαστε από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, χάνουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης ή και του εαυτού μας, αλλά και πολύ συχνά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, χρησιμοποιούμε εκφράσεις ή λέξεις, στις οποίες μια πεσιμιστική σκέψη υποβόσκει.
Ο εργαζόμενος ενός πληρώματος καμπίνας, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος, εκτός της προσωπικής του ζωής, με πάρα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, άρα και χαρακτήρες, συμπεριφορές, νοοτροπίες και καταστάσεις. Καταφέρνοντας να ελέγξει τα συναισθήματά του, και κατ’ επέκταση τον εαυτό του, του δίνεται η δύναμη να είναι κυρίαρχός του, και να περιορίσει την συναισθηματική και ψυχική επιρροή από τα καθημερινά γεγονότα που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια του. Καταφέρνει, τέλος, να μην χάνεται μέσα σε αυτά, μα ούτε και μέσα στον δικό του λαβύρινθο των σκέψεων.
Τα πληρώματα καμπίνας είναι υπεύθυνα για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, αλλά και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε εκείνους, κατά την διάρκεια της πτήσης. Η εξυπηρέτηση ξεκινά με το καλώς όρισμα και την κατεύθυνσή τους στην σωστή θέση. Στην συνέχεια οι ίδιοι ενημερώνονται για τους κανόνες ασφαλείας της πτήσης μέσω αναγγελιών και επίδειξης σωστικών μέσων.
Αφού γίνει απογείωση, το εκάστοτε πλήρωμα καλείται να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επιθυμία, ανάγκη ή ακόμα και κρίση, που ενδέχεται να προκύψει, ως και την λήξη του ταξιδιού-δρομολογίου. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να διαθέτουν πνευματική διαύγεια, ηρεμία, ευγένεια και ψυχραιμία, μα και να είναι εφοδιασμένοι με αρκετή υπομονή.
Εξασκώντας και εφαρμόζοντας την μέθοδο της Expansion, δίνεται η ευκαιρία στους ιπτάμενους να αποβάλλουν τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία προκαλούν επιπλέον και περιττό άγχος, πίεση ή εκνευρισμό, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας έχοντας καλή διάθεση και πολλή ενέργεια.
Τέλος, οι ακαθόριστες ώρες εργασίας τους και η κακή ποιότητα ύπνου και ξεκούρασης, είναι ακόμη ένας λόγος για να δοκιμάσουν την μέθοδο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
1.1 ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ
Το επάγγελμα των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, είναι ένα αρκετά απαιτητικό επάγγελμα. Έτσι λοιπόν, τα μέλη πληρώματος θαλάμων επιβατών, χρειάζεται να είναι καταρτισμένα, όσον αφορά στους κανόνες ασφαλείας. Κάθε χρόνο παρακολουθούν μαθήματα επανεκπαίδευσης, έτσι ώστε να φρεσκάρουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους πάνω στους κανόνες και κανονισμούς ασφαλείας, τα σωστικά μέσα του αεροσκάφους, την διαχείριση καταστάσεων άμεσου κινδύνου, καθώς και όλες τις νέες οδηγίες ή ανακαλύψεις σχετικά με τα παραπάνω. Επιπλέον, για μια πιο ολοκληρωμένη και σωστή εκπαίδευση, οι ιπτάμενοι, παρακολουθούν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και Βασικών Γνώσεων Ιατρικής, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κατά την διάρκεια της πτήσης να τις παράσχουν, να το κάνουν επιτυχώς. Τέλος, παρακολουθούν μαθήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ειδικών περιστατικών συμπεριφοράς επιβατών (επιπρόσθετες ανάγκες, αγενείς συμπεριφορές, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κτλ), αλλά και το πώς μπορούν να έχουν καλύτερη συνεννόηση – διάδραση με τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί τους.
Τα μέλη πληρώματος θαλάμων επιβατών (Μ.Π.Θ.Ε.) χρειάζεται να μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες, διότι σε περίπτωση ανάγκης, είναι αυτοί οι οποίοι θα προετοιμάσουν και θα κατευθύνουν τους επιβάτες με τον κατάλληλο τρόπο σε έξοδο ασφαλείας. Το να προσαρμόζονται σε γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις και να κάνουν γρήγορη εκτίμηση κατάστασης, η καλή διαχείριση χρόνου, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς και οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές δεξιότητες, αλλά και να είναι λειτουργικοί στην ομάδα, στο σύνολο δηλαδή, είναι προσόντα τα οποία οφείλουν να έχουν ή και να αναπτύξουν, και φυσικά διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της εργασίας τους. (Το αεροσκάφος είναι ένας κλειστός και περιορισμένος χώρος όπου η συμπεριφορά του ενός, επηρεάζει ταχύτατα και την συμπεριφορά του άλλου ατόμου.)
Τα Μ.Π.Θ.Ε παρουσιάζονται συνήθως στην ώρα τους και ίσως νωρίτερα, έτσι ώστε να έχουν στην διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο για τις παρακάτω διαδικασίες:
- Pre-flight Duties:
Ενημέρωση του πληρώματος για την πτήση, ανάθεση καθηκόντων, έλεγχος σωστικού υλικού του αεροσκάφους, έλεγχος του βιβλίου παρατηρήσεων για τυχόν βλάβες στην καμπίνα, έλεγχος καθαριότητας και τροφοδοσίας, υποδοχή και κατεύθυνση επιβατών στις θέσεις τους, συμπλήρωση εντύπων και επίδειξη σωστικών μέσων.
- In-flight Duties:
Βεβαίωση για άνεση επιβατών (παροχή μαξιλαριών, κουβερτών ή και ακουστικών), προσφορά ποτών, φαγητών και επιβεβαίωση τήρησης κανόνων ασφαλείας - Post-flight Duties:
Αποβίβαση-αποχαιρετισμός, έλεγχος καμπίνας για ξεχασμένα αντικείμενα, και ενημέρωση προσωπικού εδάφους.
1.2 Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ
Πριν να είναι έτοιμο ακόμα για να απογειωθεί ένα αεροσκάφος, και πριν ακόμα επιβιβαστεί το πλήρωμα, γίνεται μια προετοιμασία από το προσωπικό εδάφους.
- Οι υπάλληλοι καθαρισμού, είναι υπεύθυνοι για τον σωστό καθαρισμό της καμπίνας, των galleys (κουζινών) και των τουαλετών.
Υπ’ ευθύνη τους επίσης έχουν την αλλαγή λερωμένων καθισμάτων, και την τοποθέτηση-αναπλήρωση κουβερτών, μαξιλαριών και ακουστικών. - Οι υπάλληλοι τροφοδοσίας από την άλλη, είναι αρμόδιοι για την τροφοδότηση ποτών, φαγητών, χαρτικού υλικού και αναλώσιμων προϊόντων.
- Μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι, τσεκάρουν το αεροσκάφος για μηχανικές και ηλεκτρολογικές βλάβες εντός και εκτός καμπίνας και αναλαμβάνουν την αποκατάστασή τους όταν χρειάζεται.
- Ο υπάλληλος επίγειας εξυπηρέτησης, συντονίζει όλες τις επιμέρους ομάδες προετοιμασίας, αναπλήρωσης τροφοδοσίας, ελέγχου φόρτωσης και καθαρισμού του αεροσκάφους. Είναι ο σύνδεσμος του πληρώματος, με όλους τους σταθμούς επίγειας εξυπηρέτησης. Του μεταφέρει δηλαδή όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει προτού ξεκινήσει η πτήση.(Καθυστερήσεις, αριθμός επιβατών, επικίνδυνα υλικά, θερμοκοιτίδες, κατοικίδια κλπ).
- Η Συνοδός Εδάφους τέλος, έχει υπό την ευθύνη της την ασφαλή μεταφορά των επιβατών από και προς την αίθουσα αναχωρήσεων/αφίξεων. Ενημερώνει τους επιβάτες για τα σχετικά της πτήσης τους, και παραδίδει στο πλήρωμα ασυνόδευτα παιδιά ή επιβάτες που χρήζουν βοήθειας.
1.3 ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
Τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός επιβατών που ταξιδεύει με αεροπλάνο έχει αυξηθεί ραγδαία, αγγίζοντας τα 2 δις ανά έτος. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή οι αεροπορικές πτήσεις επιτρέπουν την γρήγορη μετάβαση σε οποιονδήποτε προορισμό, και είναι ο συνδετικός κρίκος ολόκληρου του πλανήτη. Ακόμη, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία ταξιδιού και για εκείνους που ταξιδεύουν πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο, αλλά και για εκείνους οι οποίοι έχουν ταξιδέψει ξανά. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους μετακίνησης. Το πλήρωμα διακυβέρνησης ( πιλότοι) περνά από αυστηρή και απαιτητική εκπαίδευση και πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό ωρών πτήσης πριν του επιτραπεί να πετάξει για μια εταιρεία.
Η φιλοξενία είναι εκπληκτική! Ο επιβάτης μπορεί να βρει οτιδήποτε χρειάζεται για να έχει ένα ευχάριστο και άνετο ταξίδι. Από ποτό και φαγητό μέχρι ταινίες και tailor made εξυπηρέτηση και φυσικά θα βρει ευγένεια και χαμόγελο από τα Μ.Π.Θ.Ε. Από την στιγμή της επιβίβασής του έως και την αποβίβαση δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα. Επιπλέον, η θέα του κόσμου από ψηλά είναι μια μοναδική εμπειρία μέρα και νύχτα, με λιακάδα ή σύννεφα, το θέαμα είναι καταπληκτικό!
Εν συνεχεία, το να ταξιδεύει κάποιος με αεροπλάνο είναι σχετικά οικονομικό ειδικότερα αν κρατήσει από νωρίς την θέση του. Σε αναλογία χρόνου απόστασης – χρήματος είναι μια επιλογή value for money.
Ας δούμε τους συνηθέστερους τύπους επιβατών με βάση την συμπεριφορά τους:
ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
Έχει ακριβώς το μέγεθος και το βάρος αποσκευών που επιτρέπονται. Κάθεται στην σωστή θέση, χωρίς να πιάνει κουβέντα με τους άλλους επιβάτες στον διάδρομο και να καθυστερεί την επιβίβαση. Τοποθετεί τις χειραποσκευές του σωστά και είναι πρόθυμος να βοηθήσει και τους συνεπιβάτες του. Δεν μιλάει δυνατά, δεν παίρνει τηλέφωνα, και γενικώς δεν ενοχλεί!
Ο ΑΓΧΩΔΗΣ
Αφού βρει το κουράγιο να ανεβεί στο αεροπλάνο, κάθεται στην θέση του κοιτώντας μόνο μπροστά. Ελέγχει αν υπάρχει σωσίβιο κάτω από το κάθισμά του, το έντυπο ‘’Ασφάλεια κατά την πτήση’’, και εντοπίζει τις κοντινότερες εξόδους. Προτιμά να κάθεται στο μπροστινό μέρος κοντά στην πόρτα. Δεν θέλει να φάει ή να πιεί, ούτε να μιλάει και να του μιλούν, και βέβαια με την παραμικρή ανατάραξη τα χέρια του σφίγγονται στο κάθισμα και τον λούζει κρύος ιδρώτας.
Ο ‘’ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ’’
Θέλει να επιβιβάζεται πρώτος και όταν σταματήσει η τροχοδρόμηση σηκώνεται όρθιος θέλοντας να αποβιβαστεί επίσης πρώτος, ανεξάρτητα με το αν κάθεται στο πίσω μέρος ή όχι του αεροσκάφους. Αν η πτήση καθυστερήσει να απογειωθεί αρχίζει να παραπονιέται λέγοντας ότι η εταιρεία συνηθίζει να καθυστερεί, ή ότι η εξυπηρέτηση δεν είναι καλή. Την ώρα του σέρβις μπορεί να ζητήσει τα πιο απίθανα πράγματα απλά και μόνο για να απαντήσει ‘’το φαντάστηκα’’, μετά την αρνητική απάντηση που αναπόφευκτα θα του δοθεί! Κατά την πτήση θα μοιραστεί οπωσδήποτε με τους διπλανούς επιβάτες όλες τις γνώσεις του για τα αεροπλάνα, τις καιρικές συνθήκες ή την διαδρομή και ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του πληρώματος με θέματα που αφορούν στις αποσκευές του, την απενεργοποίηση του κινητού τηλεφώνου ή το κάθισμα που του αναλογεί.
1.4 ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
Τα Μ.Π.Θ.Ε. εκπαιδεύονται κα περνούν από ιατρική παρακολούθηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε να διαβεβαιώνεται πως είναι ικανά να επιτελούν σωστά τα επαγγελματικά τους καθήκοντα που καθορίζονται στις οδηγίες και τις διαδικασίες που διατυπώνονται στο εγχειρίδιο πτητικής εκμετάλλευσης. Οφείλουν να ενημερώνουν τον κυβερνήτη για ό ,τι μπορεί να επηρεάσει την ομαλή εξέλιξη της πτήσης ή την επιχειρησιακή ασφάλεια του αεροπλάνου και των συστημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και κάθε συμβάν που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο. Μέτρο τους πάντα θα πρέπει να είναι η ευγένεια και η καλή πρόθεση.
Οι επιβάτες από την άλλη, διέπονται και εκείνοι από κάποιους γραπτούς και άγραφους κανόνες, οι οποίοι υποδεικνύουν τυπικά και άτυπα την θεμιτή συμπεριφορά τους και την στάση τους απέναντι στο πλήρωμα και τους άλλους επιβάτες.
Η σχέση εργαζομένου και πελάτη χτίζεται μόλις από την επιβίβαση του πελάτη, γι’ αυτό και ένα ζεστό χαμόγελο σε συνδυασμό με το ευχάριστο καλωσόρισμα είναι το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτή η καλή σχέση αλληλοσεβασμού.
Η βασική διαφορά συμπεριφοράς ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον πελάτη είναι πως ο εργαζόμενος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και του υπαγορεύεται να φέρεται σύμφωνα με ένα ευγενικό και εξυπηρετικό πρότυπο, ενώ ο πελάτης πολλές φορές θεωρεί εσφαλμένα πως υπερέχει του εργαζομένου και αυτό τον ωθεί στο να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο αταίριαστο και βλαβερό για όλους.
Αρκετά θέματα λοιπόν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προκύπτουν από την προθυμία ή όχι των επιβατών να συνεργαστούν με τους εργαζόμενους αλλά και τους περιορισμούς που ορίζει η πολιτική της κάθε εταιρείας για τις πτήσεις της.
Κάποια από αυτά είναι για παράδειγμα οι μεθυσμένοι επιβάτες, το κάπνισμα στις τουαλέτες, ή και οι αποσκευές που εμποδίζουν τις εξόδους κινδύνου οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Η καλή συνεργασία αναμεταξύ πληρώματος-επιβατών βοηθά τους μεν να φέρουν εις πέρας την εργασία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τους δε, να φτάσουν με ασφάλεια αλλά και καλή διάθεση στον προορισμό τους, για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όταν επιτυγχάνεται δημιουργούνται και τα ανάλογα αποτελέσματα, και κυριαρχεί η ηρεμία σε όλους τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
2.1 ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τα συναισθήματα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των σκέψεων, που με την σειρά τους, προκαλούνται από τη επαφή μας με πρόσωπα και καταστάσεις. Τα συναισθήματα δηλαδή, είναι η αντίδραση σε ένα γεγονός, και όχι το ίδιο το γεγονός. Σύμφωνα με τη θεωρία των συναισθημάτων του Parrot, τα βασικά συναισθήματα είναι έξι : η αγάπη, η χαρά, η λύπη, η έκπληξη, ο θυμός και ο φόβος. Διακρίνονται σε πρωτογενή (είναι εγγενή, καθολικά και οικουμενικά, και καθρεφτίζονται στο πρόσωπο), και δευτερογενή (προκύπτουν από την σύνθεση δυο ή περισσότερων πρωταρχικών-βασικών).
Χωρίζονται σε θετικά, που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα (χαρά, αγάπη), και αρνητικά (φόβος, θυμός, λύπη) που μας προκαλούν δυσφορία. Η έκπληξη ωστόσο, είναι το μόνο πρωτογενές συναίσθημα που έχει διττή φύση.
Τα συναισθήματα προκύπτουν από τις ανάγκες. Όταν αυτές ικανοποιούνται, προκύπτουν θετικά συναισθήματα και απελευθερώνονται παράλληλα στον οργανισμό μας μικρές πρωτεϊνες όπως οι ενδορφίνες , και οργανικές ενώσεις, ουσίες και ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη. Σε αντίθετη περίπτωση όταν υπάρχουν τα αρνητικά, εκκρίνονται στον οργανισμό μας ορμόνες όπως, κορτιζόλη, ινσουλίνη, χοληστερίνη, και αδρεναλίνη, και όταν δεν εξωτερικεύονται αυτά τα συναισθήματα, στέλνουμε μήνυμα στον υποθάλαμο και στη συνέχεια στην υπόφυση, να εκκρίνει υπερβολικά ορισμένες ορμόνες που καταστρέφουν την υγεία μας.
Περιγράφοντας και εκφράζοντάς τα, μειώνονται οι πιθανότητες να μας ελέγχουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Συναισθήματα που δεν εξωτερικεύονται, έχουν την τάση να μεγεθύνονται μέσα μας και να βγαίνουν στην επιφάνεια σε ανύποπτων χρόνο, με αναπάντεχους τρόπους. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις που τα αποφεύγουμε ή αρνούμαστε ότι υπάρχουν. Τα ίδια δεν διαγράφονται, αντιθέτως, συνεχίζουν να υπάρχουν εκτελώντας το διαβρωτικό τους έργο στο παρασκήνιο.
Η αναγνώριση της προσωπικής μας αλήθειας και αποδοχή ζωτικών
κομματιών του εαυτού μας και των εμπειριών μας είναι η κατάλληλη αρχή.
2.2 ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση, σε μια αλλαγή, πρόκληση ή αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκαλείται από καταστάσεις πραγματικού ή φανταστικού κινδύνου. Είναι βέβαια σημαντικό για την επιβίωσή μας, διότι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε απειλητικές καταστάσεις της ζωής μας. Το ήπιο άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο, γιατί μας βοηθά να έχουμε την απαραίτητη διέγερση, ώστε να πράξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη περίπτωση, οι διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα μας είναι ίδιες, απλά σε μικρότερη ένταση. Εν συνεχεία, οι διαταραχές καρδιακού ρυθμού, αυξημένη προμήθεια αέρα, πύκνωση του αίματος, εφίδρωση, όξυνση των αισθήσεων, απελευθέρωση ορμονών είναι μερικές από τις σωματικές εκδηλώσεις του άγχους. Δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν όμως και οι εκδηλώσεις με ψυχολογική μορφή, όπως για παράδειγμα η αδυναμία συγκέντρωσης, η αίσθηση ανησυχίας ή αναστάτωσης, μειωμένη αυτοπεποίθηση ευερεθιστότητα ή ευσυγκινησία, νευρικότητα ή και ανεξήγητος φόβος και πανικός.
Οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και η συνεχόμενη ανησυχία συντελούν στην διατήρηση του άγχους. Όταν βιώνουμε υψηλά επίπεδα άγχους στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Επίσης αν το άγχος είναι υπερβολικό σε σημείο που να μην είναι και διαχειρίσιμο, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή. Άλλες μορφές άγχους, είναι οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού, το μετατραυματικό στρες, νευρώσεις και άλλα.
2.3 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ
Το άγχος είναι μια καθημερινή πραγματικότητα στην ζωή των πληρωμάτων στην ζωή των Μ.Π.Θ.Ε. Το γεγονός και μόνο ότι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια τόσων ανθρώπων, καθιστά το επάγγελμά τους ιδιαίτερα στρεσογόνο.
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επιδρούν στον οργανισμό, επιδεινώνοντας το άγχος, όπως είναι λόγου χάρη, ο θόρυβος λόγω των κινητήρων, δονήσεις, επιταχυντικές δυνάμεις, βαρομετρική πίεση (επειδή η καμπίνα του αεροσκάφους συμπιέζεται έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η εσωτερική με την εξωτερική πίεση κατά την διάρκεια της πτήσης. Όσο πιο ψηλά πετάμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμπίεση). Επίσης η επαγρύπνηση για δραστηριότητες μέσα στην καμπίνα οι οποίες τυχαία ή σκόπιμα μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα, η διασφάλιση ότι οι επιβάτες τηρούν και συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας, η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας αν χρειαστεί , καθώς και ο χειρισμός, έλεγχος και περιορισμός βίαιων ή ανυπάκουων επιβατών. Άλλος ένας παράγοντας είναι η ανησυχία που μπορεί να αισθάνεται ένα μέλος πληρώματος κατά την απογείωση ή την προσγείωση ή και στην διάρκεια της πτήσης, δεδομένων των καιρικών συνθηκών (αναταράξεις, δυνατοί άνεμοι και βροχή). Σε περιπτώσεις, επιπλέον, όπου υπήρξε μια δυσάρεστη εμπειρία, η ανησυχία ενδέχεται να είναι εντονότερη.
Συν τοις άλλοις, ο περιορισμένος χώρος εργασίας, η καλή διαχείριση χρόνου, η προσαρμογή σε γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, η άμεση λήψη αποφάσεων όπως και η καλή συνεργασία και συνεννόηση με τους συναδέλφους, ακόμη και αν αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί πάντα, εντείνουν το άγχος. Τα ταξίδια, σε χώρες με διαφορετικές ζώνες ωρών, κλιματικών συνθηκών καθώς και η συναναστροφή με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, παίζουν και αυτά ένα μικρό ρόλο. Μεγάλο ποσοστό ιπταμένων υποφέρει από διαταραχές ύπνου λόγω των συχνών αλλαγών των ωρών. Η σωματική κούραση συνιστά και ακόμη έναν λόγο, όπως και οι πολλές ώρες εργασίας. Όλα τα παραπάνω, επιβαρύνουν τα μέλη πληρώματος τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά και ψυχικά.
Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει στο άγχος, είναι η εύρεση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, Τα μη σταθερά ωράρια, οι μεγάλες απουσίες από την βάση του εργαζομένου, η εργασία τα Σαββατοκύριακα ή και τις Αργίες, όπως και η σωματική κούραση, άρα και πολλές φορές η έλλειψη όρεξης για δραστηριότητες εκτός εργασίας, σίγουρα δυσκολεύουν αυτό το έργο της ισορροπίας, και αποτελούν μια ισχυρή πρόκληση που εντείνει το άγχος.
2.4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Σε αυτό το σημείο, θα αναφερθούν κάποια περιστατικά διαχείρισης κρίσεων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Στα δρομολόγια εξωτερικού, οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα, την ώρα που κλείνουν το εισιτήριό τους να ζητήσουν ,αν το επιθυμούν, ειδικό μενού.
Ο επιβάτης λοιπόν, έχει ζητήσει ένα χορτοφαγικό φαγητό. Την ώρα του σέρβις ζητά από το μέλος του πληρώματος το ξεχωριστό του γεύμα, όμως εκείνο δεν έχει φορτωθεί στο αεροπλάνο. Το μέλος αφού το πληροφορείται αυτό, ενημερώνει το πελάτη- επιβάτη σχετικά με το τι συνέβη, και παράλληλα προτείνει εναλλακτικές λύσεις όπως φρούτα, σαλάτα ή κάποιο σάντουιτς . Ο επιβάτης όμως αρνείται , και επιμένει στο γεύμα που έχει ζητήσει. Αυτή η κατάσταση προκλήθηκε από μια λάθος κίνηση που έκανε αρκετά νωρίτερα κάποιος συνάδελφος από το αρμόδιο, για τα φαγητά, τμήμα, και δεν μπορεί να αλλάξει η έκβαση της. Ήταν κάτι το οποίο έγινε και δεν μπορεί να διορθωθεί παρά μόνο με κάποιο υποκατάστατο. Η δυσκολία του πελάτη να κατανοήσει πως αυτό που συνέβη είναι αμετάβλητο, φέρνει σε αρκετά δύσκολη θέση το μέλος του πληρώματος, με αποτέλεσμα το ίδιο, να επηρεαστεί και στην συνέχεια να στεναχωρηθεί και να λυπηθεί για το συμβάν, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Είναι λοιπόν μια κατάσταση η οποία δεν περνάει από το δικό του χέρι, και ό ,τι περνούσε το έκανε, μα παρ’ όλ’ αυτά το άτομο νιώθει στεναχώρια.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Ο προϊστάμενος της πτήσης είναι αρκετά αυστηρός και απαιτητικός. Τα ο μέλος του πληρώματος είναι νεαρό σε ηλικία και νεοπροσληφθέν. Ο προϊστάμενος ελέγχει συνεχώς αν κάνει σωστά την δουλεία του, και του κάνει ακατάπαυστα παρατηρήσεις και υποδείξεις, με αποτέλεσμα αντί το άτομο να μάθει το αντικείμενο της εργασίας ευκολότερα και γρηγορότερα, να του δημιουργείται περίσσιο άγχος, λόγω ψυχολογικής πιέσεως, και να κάνει ακόμα περισσότερα λάθη, τα οποία οδηγούν σε παρατηρήσεις, και ο κύκλος συνεχίζεται. Το άτομο λοιπόν νιώθει αγχωμένο διότι θεωρεί πως δεν είναι αρκετά καλός και μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει όπως θα ήθελε, και πιέζει τον εαυτό του, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται καλύτερη καθοδήγηση και περισσότερο χρόνο. Εκεί όμως όπου επικεντρώνεται είναι στα λάθη που έκανε και στο άγχος που νιώθει.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3
Η γρήγορη κίνηση του εργαζομένου είναι ένα προσόν το οποίο θα πρέπει να έχει, ειδικότερα σε δρομολόγια μικρής διάρκειας (πίεση χρόνου), μα και σε μεγαλύτερης. Αυτό συμβαίνει, διότι το πλήρωμα χρειάζεται να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες δραστηριότητες σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο (επίδειξη σωστικών μέσων, παροχή φαγητού/ποτού, έλεγχος πριν την απογείωση και προσγείωση).
Ένα μέλος του πληρώματος, λοιπόν, το οποίο κινείται αργά ή δεν κάνει την εργασία που του αναλογεί δυσκολεύει το έργο των συναδέλφων του. Ο συνάδελφος λοιπόν, ο οποίος θα υποχρεωθεί να κάνει επιπλέον εργασία, ώστε να βοηθήσει εκείνον που αργεί, και να «βγει η δουλειά», αισθάνεται θυμωμένος, και δη όταν κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο ίδιο άτομο πάνω από μια φορές είτε με τον ίδιο, είτε με διαφορετικό συνάδελφο. Νιώθει θυμό και αγανάκτηση, διότι κάποιος άλλος δεν έκανε αυτό που όφειλε, και ο ίδιος χρειάστηκε να αναλάβει δράση, μία ή και περισσότερες φορές.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4
Ο επιβάτης καλεί τον προϊστάμενο της πτήσης για να παραπονεθεί για ένα μέλος πληρώματος, ισχυριζόμενος πως δεν εξυπηρετήθηκε όταν αυτό ζητήθηκε. Το μέλος, είναι ευγενικό, και πάντοτε συμπεριφέρεται με επαγγελματισμό. Ο πελάτης- επιβάτης, ζήτησε αρχικά μια εφημερίδα, που λόγω περιορισμένου αριθμού έντυπου υλικού, δεν ήτο δυνατόν να του δοθεί, και έπειτα ζήτησε και ένα δεύτερο ποτό, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του, επειδή ο εργαζόμενος λόγω του φόρτου εργασίας δεν συγκράτησε την συγκεκριμένη επιθυμία.
Το μέλος-άτομο σε αυτήν την περίπτωση αισθάνεται αδικημένος. Αδικία αισθάνεται γιατί πράγματι είναι ένας σωστός επαγγελματίας με ό ,τι αυτό συνεπάγεται, και δεν είναι καλό για εκείνον να κριθεί από μια ή δυο στιγμές που δεν ανταπεξήλθε όπως έπρεπε, συν το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση ,δεν έφερε άμεση ευθύνη, για την αστοχία με την εφημερίδα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5
Ώρα επιβίβασης και επιβάτης του οποίου το κάθισμα βρίσκεται στην μέση της καμπίνας, τακτοποιεί τις αποσκευές του και τα προσωπικά του αντικείμενα χωρίς να βιάζεται καθόλου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την επιβίβαση. Ο εργαζόμενος τον παροτρύνει να επισπεύσει την διαδικασία, ούτως ώστε να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι επιβάτες στις θέσεις τους. Εκείνος τότε απαντά με αγενή τρόπο και δυνατή φωνή, πως θα καθίσει αφού τακτοποιήσει τα πράγματά του. Το μέλος-άτομο αισθάνεται ντροπή εξ αιτίας του περιστατικού αυτού. Ντροπή και συνάμα αμηχανία, διότι η απάντηση του επιβάτη δεν ήταν η προσδοκώμενη και το άτομο στιγμιαία ένιωσε πως έχασε τον έλεγχο της κατάστασης και δεν κατάφερε να το διαχειριστεί όπως θα ήθελε. Η πρώτη αντίδραση λοιπόν ήταν το πάγωμα και το αίσθημα της ντροπής.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 6
Κάποιες φορές, οι συνθήκες στο αεροπλάνο ενέχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας.
Έτσι, υφίστανται περιπτώσεις, όπου στο παρελθόν ένας άνθρωπος από το οικογενειακό περιβάλλον ενός εργαζομένου, είτε είχε ένα σοβαρό ατύχημα, ή πέρασε μια αρκετά βαριά ασθένεια, ώστε να κινδυνεύσει η ζωή του, και το άτομο να είναι αρκετά επηρεασμένο από το γεγονός. Έτσι, όταν συναντά δυσμενείς συνθήκες κατά την διάρκεια πτήσης, έχει έντονο το αίσθημα του φόβου. Αυτό το αίσθημα του φόβου ενδέχεται βεβαίως και να προέρχεται, σε διαφορετικές περιπτώσεις, από έναν εγγενή φόβο του ατόμου, ή από προσωπική παρελθοντική δυσάρεστη εμπειρία. Και στις δυο περιπτώσεις το άτομο αισθάνεται κάποια απειλή η οποία τον κάνει να νιώθει κάθε άλλο, εκτός από άνετα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
3.1 ΟΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ
Πεποιθήσεις, είναι οι σταθερές γνώμες-απόψεις, που ένα άτομο έχει πειστεί και αποδεχτεί ότι ισχύουν πραγματικά, έστω και αν η εγκυρότητά τους είναι αμφίβολη, και αυτές καθορίζουν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του. Οι πεποιθήσεις, δημιουργούνται στους πρώτους μήνες της ζωής μας και μέχρι τα έξι με επτά μας έτη. Σε αυτές τις ηλικίες ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δεν έχει ακόμη εξελίξει την ικανότητα της κριτικής σκέψης, ώστε να επεξεργαστεί λογικά και να ξεδιαλέξει- φιλτράρει, τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον (οικογενειακό, σχολικό, κοινωνικό). Αυτό έχει ως απόρροια να τις δέχεται σαν γεγονός τετελεσμένο και αδιαμφισβήτητο και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, επειδή ο άνθρωπος λειτουργεί με το συναίσθημα και όχι με την λογική.
(Χρήση άλογου μέρος και όχι έλλογου.)
Όσο μεγαλώνουμε οι πεποιθήσεις μας παγιώνονται, αλλά διαμορφώνονται και καινούριες, οι οποίες βασίζονται στις εμπειρίες και στις προσλαμβάνουσες που δεχόμαστε στην πορεία της ζωής μας. Οι πεποιθήσεις μας καθορίζουν τις σκέψεις μας , τα συναισθήματά μας, τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας, έτσι ώστε να επιβεβαιωνόμαστε γι αυτό που ήδη πιστεύουμε. Κάθε πεποίθησή μας, είναι σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία και έτσι επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας, πως αυτό ισχύει. Κάθε γεγονός που συμβαίνει στην ζωή μας, το αντιλαμβανόμαστε σύμφωνα με τα δικά μας φίλτρα αντίληψης και δίνουμε τέτοιες ερμηνείες, ώστε να συμφωνούν με τις πεποιθήσεις μας. Όσο περισσότερο τις αποδεικνύουμε στον εαυτό μας, τόσο περισσότερο τις ενισχύουμε. Ό τρόπος που αντιδρούμε σε μια κατάσταση, δεν εξαρτάται από το τι συμβαίνει, αλλά από το πώς ερμηνεύουμε αυτό που συμβαίνει. Προχωρώντας, οι αρνητικές πεποιθήσεις, περιορίζουν και εμποδίζουν την προσωπική μας εξέλιξη, και επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας (προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό). Δεν μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε την αξία και τις ικανότητές μας, αντιθέτως, μας κάνουν να βλέπουμε την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και μας οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές Κάπως έτσι ξεκινάμε να κάνουμε αρνητικές και καταστροφικές για εμάς, σκέψεις, καταλήγουμε σε επιπόλαια συμπεράσματα, βρίσκουμε δικαιολογίες, γινόμαστε αναβλητικοί ή τελειομανείς, φοβόμαστε υπερβολικά, και φυσικά παραβλέπουμε όλα αυτά τα όμορφα και καλά πράγματα που μας συμβαίνουν. Άλλωστε πως μπορεί να δει κανείς με κλειστά τα μάτια, ή να ακούσει με κλειστά τα αυτιά; Και το αξιοπερίεργο εδώ, είναι πως τα μάτια και τα αυτιά πολλές φορές είναι κλειστά εν αγνοία μας. Οι πεποιθήσεις, αφ’ ότου δημιουργηθούν, περνούν στο υποσυνείδητό μας και εκδηλώνονται χωρίς να έχουμε επίγνωση, γι αυτό και είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε. Ανέφικτο όμως δεν είναι. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να τις αναγνωρίσουμε, να τις αποδεχτούμε, να εντοπίσουμε από πού πηγάζουν και να τις επαναπρογραμματίσουμε ή και να τις αλλάξουμε ριζικά.
3.2 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Το «ευ ζην» , είναι η τέχνη του να ζεις καλά, και προϋποθέτει την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής υγείας. Σκοπός του, είναι η βελτίωση ποιότητας ζωής του ανθρώπου σε όλους τους τομείς. Τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε της τεχνολογικής εξέλιξης, είτε λόγω των νέων τάσεων στην διατροφή, στην άσκηση, στην οικολογική συνείδηση, ο άνθρωπος άρχισε να στρέφεται ατομικά και συλλογικά στην επαναξιολόγηση και στον επαναπροσδιορισμό του στο ευ ζην.
Κάθε άνθρωπος βιώνει την ζωή με τον δικό του μοναδικό τρόπο και βλέπει τα πράγματα μέσα από την δική του σκοπιά και τα δικά του φίλτρα αντίληψης. Το να ζεις καλά είναι μια καθαρά υποκειμενική υπόθεση, και εξαρτάται από τις υλικές ανάγκες ή τις πνευματικές αναζητήσεις του κάθε ατόμου. Έτσι, μπορεί λοιπόν, να σημαίνει οικονομική άνεση και απόκτηση υλικών αγαθών, καλή φυσική κατάσταση και φροντίδα του σώματος, κοινωνική καταξίωση και αυτονομία, ή προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Μπορεί όμως, να είναι και πιο απλά πράγματα όπως είναι η αναπνοή, το γέλιο, η θέα ενός ηλιοβασιλέματος, η βόλτα στην φύση, μια παρέα με αγαπημένους φίλους, μια αγκαλιά..η συνειδητοποίηση της στιγμής και η απόλαυσή της.
Θα λέγαμε λοιπόν, πως είναι οτιδήποτε μας προσφέρει εσωτερική γαλήνη, και επιδρά με θετικό τρόπο στην σκέψη, στα συναισθήματα, στην στάση και την συμπεριφορά μας. Ευ ζην, δεν σημαίνει έλλειψη δυσκολιών, ή να ζούμε σε μια παραδεισένια κατάσταση ύπαρξης. Όμως έχουμε τις ικανότητες και το οφείλουμε στον εαυτό μας αν θέλουμε πράγματι να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής, να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους όρους της ζωής μας, να εξασκήσουμε το μυαλό μας στην θετική σκέψη, και γενικότερα να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους ώστε να ανταπεξερχόμαστε στην καθημερινότητα για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, και όχι να επιβιώνουμε. Γιατί όσο και να μην θέλουμε να το πιστέψουμε, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ποιότητα ζωής μας και ό, τι εκείνο συνεπάγεται.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός Μ.Π.Θ.Ε. είναι μείζονος σημασίας, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια. (Διαχείριση πληθώρας καταστάσεων, πολυπολιτισμικότητα επαγγέλματος, ωράρια κτλ). Λαμβάνοντας λοιπόν, ένας εργαζόμενος του κλάδου αυτού, αλλά και οποιουδήποτε άλλου κλάδου ο οποίος έχει άμεσες επαφές και αρκετή τριβή με τον ανθρώπινο παράγοντα, την απόφαση να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, και συνάμα να αναδιαμορφώσει με έναν τρόπο πιο ωφέλιμο για τον ίδιο, μα και το περιβάλλον του, τις πεποιθήσεις του, έχει λάβει την απόφαση να επενδύσει ουσιαστικά στον εαυτό του, και αυτή, είναι με βεβαιότητα η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος στο πέρασμά του πάνω σε αυτήν την γη.
«Παίρνουμε, εκείνο που νομίζουμε ότι μας αξίζει.»
“Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχισμένοι, όσο αποφασίζουν να είναι”
Lincoln Abraham
3.3 ΤΟ ΠΩΣ
Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο, την σημασία που έχει η δράση. Το να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι δράση. Η δράση, μας οδηγεί στην κίνηση, και η κίνηση, είναι ζωή. Δεν αρκεί να ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε, μα και να το θέτουμε σε εφαρμογή. Η πραγματική αλλαγή έρχεται μονάχα με εφαρμογή και εξάσκηση. Και όταν έρχεται μια αλλαγή, σύντομα την ακολουθούν και άλλες. Η θέληση και η πίστη στην αλλαγή, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας άνθρωπος που έχει την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει ο ίδιος, όσο και αν το θέλει. (Γκολ απ’ τ’ αποδυτήρια).
Η Expansion Method είναι μια συνθετική, συνδυαστική, εκπαιδευτική μέθοδος άμεσης προσωπικής βελτίωσης. Προσφέρει αποφόρτιση τραύματος, επαναπρογραμματισμό πεποιθήσεων και κοινωνική συναισθηματική μάθηση σε μία θεραπευτική εφαρμογή. Είναι μια μέθοδος άμεσης επίλυσης προβλημάτων και ταυτόχρονα αναπτύσσει τους δείκτες συναισθηματικής νοημοσύνης (E.Q.), και την ποιότητα ζωής. Στην λειτουργία της, είναι άνευ κινδύνου, και χωρίς παρενέργειες. Όμως φυσικά για να είναι αποτελεσματική πρέπει να εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους Συμβούλους. Συνθέτει επιτυχώς στοιχεία, τεχνικές, πρακτικές και θεωρίες από όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις. Ψυχαναλυτική, Συμπεριφοριστική, Προσωποκεντρική, Ανθρωπιστική, Συστημική και Γνωστική, όπως και Συμβουλευτική, καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο εύκολα εφαρμόσιμη από ειδικούς ψυχικής υγείας και όχι μόνο. Με τα εποπτευόμενα προγράμματα 21 ημερών, μπορεί να επεμβαίνει διορθωτικά στις νευροπλαστικές συνδέσεις του εγκεφάλου που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τις βοηθά να αυτοθεραπευτούν, επιτρέποντας στον δέκτη την αλλαγή πεποιθήσεων και συμπεριφορών.
Πρωταρχικές τραυματικές εμπειρίες είναι αυτές που έχουν χαραχθεί στην συναισθηματική μνήμη μας είτε ως εμπειρία, είτε ως συναίσθημα και έχουν συμβεί από ενδομήτρια ως 12 ετών. Οι πρώτες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικές και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Κάθε πρωταρχική εμπειρία πυροδοτεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που όταν επαναληφθεί για 69 ημέρες, γίνεται αυτόματη αντίδραση. Κάπως έτσι, δημιουργούνται οι περιοριστικές πεποιθήσεις. Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει πληθώρα από καθημερινά προβλήματα τα οποία οφείλονται στο ψυχικό φορτίο που έχει επωμισθεί από τα πυρηνικά (παιδικά) του χρόνια. Η Expansion Method παρέχει άμεση λύση σε ένα συναισθηματικό πρόβλημα τη φορά, μικρό ή μεγάλο μέσα σε λίγες ώρες, παρακάμπτοντας μακροχρόνιες θεραπευτικές διαδικασίες και επαναφέροντας την δύναμη της θεραπείας στα χέρια του δέκτη. Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα μια έντονη σύγχρονη τραυματική εμπειρία αποκαλύπτει τα πρωταρχικά πυρηνικά συναισθήματα που την επιφορτίζουν και τα αποφορτίζει από την βάση της προσωπικότητας. Στην συνέχεια βοηθά να επαναπρογραμματιστεί η προσωπικότητα, εφαρμόζοντας μια θετική πεποίθηση εκεί που υπήρχε η αρνητική με ένα πρόγραμμα 21 ημερών. Βοηθά τον δέκτη να απελευθερωθεί από συναισθηματικούς περιορισμούς.
Μερικά από τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της Expansion Method είναι η μείωση του άγχους, του εργασιακού στρες, η βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, βελτίωση κρίσεων πανικού και συναισθηματικής νοημοσύνης, βελτίωση αυτογνωσίας και διαχείρισης συναισθημάτων, προσωπικών κινήτρων, ενσυναίσθησης και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως και βελτίωση της ευτυχίας έως και 45%. Η Expansion Method σε συνδυασμό με την Κοινωνική-Συναισθηματική μάθηση η οποία μας βοηθά να αναγνωρίσουμε, να διαχειριστούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας , να κατανοήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας και να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους, είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο, και δημιουργεί ενδυναμωμένους ανθρώπους με λιγότερους συναισθηματικούς περιορισμούς και ενδείκνυται για όλους μας, ανεξαρτήτως.
Με άλλα λόγια, αυτό που χρειάζεται να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από όλους εμάς είναι, πως οι σκέψεις μας, δημιουργούν συναισθήματα, τα συναισθήματα με την σειρά τους, εκπέμπουν μια δόνηση, η ποία δημιουργεί την πραγματικότητα γύρω μας. Μέσα από τις συναισθηματικές μας εμπειρίες αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, κάθε τι που μας συμβαίνει. Εντοπίζοντας τις πρωταρχικές τραυματικές εμπειρίες που έχουμε βιώσει, κατανοούμε τα αρνητικά-περιοριστικά συναισθήματα που νιώθουμε, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα εκφράσουμε και να τα απελευθερώσουμε. Συνειδητοποιούμε ότι εκείνα ευθύνονται και δημιουργούν τα μοτίβα συμπεριφοράς που επαναλαμβάνουμε στην ενήλικη ζωή μας, που όμως πηγάζουν από την παιδική μας ηλικία. Αποφορτίζοντας τα τοξικά συναισθήματα που έχουμε συσσωρεύσει μέσα μας, αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε , άρα αλλάζουμε και την δόνηση που απελευθερώνουμε στο Σύμπαν. Γινόμαστε οι κυρίαρχοι και οι δημιουργοί της ζωής μας, και γίνεται χώρος μέσα μας για αγάπη, αποδοχή, ευγνωμοσύνη, και συγχώρεση.
Στην αρχή ίσως νιώσουμε πως «ξεβολευόμαστε» ή πως αλλάζουμε και δεν είμαστε αυτοί που ήμασταν, και μας λείπει το οικείο στοιχείο. Χωρίς όμως αυτό το στάδιο, η αλλαγή δεν δύναται να επιτευχθεί. Θα ήταν σαν να θέλουμε διαφορετικά αποτελέσματα επιμένοντας στις ίδιες σκέψεις και στις ίδιες πράξεις, επειδή μας είναι οικείες και επειδή έχουμε συνηθίσει σε αυτές. Δεν έχει καμία σημασία από ξεκινάει ο καθένας μας και πόσα ή ποιά εργαλεία έχει στα χέρια του. Ο καθένας ξεκινάει από το σημείο ακριβώς όπου βρίσκεται, όποιο και αν είναι αυτό.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΘΟΔΟΥ
Στο σημείο αυτό, και έχοντας κάνει αναφορά στο επάγγελμα των ιπταμένων (και κατ’ επέκταση σε όσα επαγγέλματα συνδέονται άμεσα με τον άνθρωπο), στις αρμοδιότητες που έχει, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος, στα συναισθήματα και το άγχος, και το πώς αυτά επιδρούν στους ιπταμένους και σε γενικότερο πλαίσιο, στις απλές, αλλά όχι και τόσο, κρίσεις και την συσχέτισή τους με πρωταρχικά συναισθήματα, στις πεποιθήσεις, στο ευ ζην, καθώς και στην συσχέτιση όλων αυτών με Μέθοδο της Expansion, θα ήθελα να συμπεριλάβω τώρα, την δική μου αξιολόγηση της Μεθόδου μέσα από την προσωπική εμπειρία που έζησα, κάνοντας μια μικρή αναφορά. Βεβαίως, ύστερα θα αναφερθούν κάποια γενικά συμπεράσματα από όσα αναφέρθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια, και θα κλείσω με την σπουδαιότητα του να είναι ο ίδιος ο άνθρωπος υπεύθυνος για τη ζωή του.
Γνώρισα την Expansion μέσω του βιβλίου «Αναγέννηση», του ιδρυτή και συγγραφέα Αργύρη Μάρδα. Αφού έκανα την πρώτη εφαρμογή, διαπίστωσα πολλές μικρές αλλαγές προς το καλύτερο στην ζωή μου. Όσες περισσότερες εφαρμογές κάνω, τόση περισσότερη ηρεμία βρίσκω μέσα μου. Τέλος, ο λόγος που αποφάσισα να γίνω και η ίδια πιστοποιημένη σύμβουλος της Expansion, είναι γιατί θέλω να βοηθώ τους ανθρώπους που πραγματικά το επιθυμούν, να βρουν και εκείνοι την γαλήνη και την ηρεμία μέσα τους ∙ γιατί όσοι το θέλουν, μπορούν.
Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορούμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το απαιτητικό επάγγελμα ενός ιπτάμενου, και όλα εκείνα που χρειάζεται να γνωρίζει αλλά και να καλλιεργεί, την σημασία του ευ ζην, της διαχείρισης των δικών μας συναισθημάτων, και το σημαντικότερο, πώς είναι στο δικό μας χέρι αποκλειστικά το τι θα κάνουμε με την ζωή, την ηρεμία και την ευτυχία μας. Μόνο εμείς είμαστε αυτοί που το ελέγχουμε, σύμφωνα με αυτά που νιώθουμε, αυτά που πιστεύουμε, αυτά που σκεφτόμαστε, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τις επιλογές που κάνουμε, και φυσικά τις αντιδράσεις, τις κινήσεις και την συμπεριφορά μας, και απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους ανθρώπους ή και στο περιβάλλον μας, στην ίδια την φύση του κόσμου. Εμείς έχουμε την πένα, εμείς και το χαρτί. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, ο οποίος διαμορφώνεται από τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα μας είναι ο άσσος στο μανίκι μας ∙ είναι το καλύτερο χαρτί μας και οφείλουμε στον εαυτό μας να το αξιοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Και όταν ωφεληθούμε εμείς, θα ωφελήσουμε και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν ∙ θα είμαστε εμείς η θετική τους επιρροή, αλλά και το παράδειγμά τους προς μίμηση. Μίμηση, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την εξέλιξη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η καλλιέργεια του εαυτού μας, είτε μιλάμε για την σωματική, είτε την ψυχική, είτε την πνευματική, είναι μια αέναη διαδικασία. Εφόσον κάνουμε μια προσπάθεια και έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν είναι και πολύ γνωστική κίνηση το να επαναπαυθούμε σε αυτό, διότι αργά ή γρήγορα η τωρινή ικανοποιητική ή ευτυχής κατάσταση που θα έχουμε πετύχει, θα γίνει προσωρινή. Για παράδειγμα αν γυμναζόμαστε εντατικά ή διατρεφόμαστε σωστά για έναν μήνα, και δούμε το σώμα μας να αλλάζει, την φυσική μας κατάσταση και την ψυχολογία μας να βελτιώνεται, έχουμε κάποια συγκεκριμένα και επιθυμητά αποτελέσματα ∙ τα οποία έτσι απλά μπορούμε να τα δούμε και να χάνονται αν για τον επόμενο μήνα διατρεφόμαστε ακατάλληλα, απέχοντας από την γυμναστική και ρίχνοντας την αυτοπεποίθησή μας κοκ. Όπως και με το σώμα, έτσι και με την ψυχή και το μυαλό χρειάζεται να έχουμε υπομονή και να υπάρχει ενασχόληση. Όλο αυτό, είναι ένα ταξίδι, το οποίο το κάνουμε δώρο στον εαυτό μας, και ο μελλοντικός εαυτός μας με βεβαιότητα, θα μας ευγνωμονεί.
Κλείνοντας, είναι ευρέως γνωστό, πως για να αλλάξει ο κόσμος, που τόσο όλοι μας θέλουμε και ζητάμε συνεχώς με διαφορετικούς τρόπους, χρειάζεται να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι, γιατί εμείς είμαστε «ο κόσμος» που κάνει όλα αυτά που δεν μας αρέσουν. Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για τις ίδιες μας τις ζωές, για τα όνειρα και τους στόχους μας.. για την ευτυχία μας! Γιατί κάποιοι άλλοι να έχουν αυτόν τον έλεγχο είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία μας; Γιατί να μην κρατούμε τα ηνία της δικής μας ζωής, και να κατευθυνόμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε εμείς;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Πρωτίστως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αργύρη Μάρδα για την βοήθεια και την καθοδήγηση που μου προσέφερε κατά την διάρκεια της πτυχιακής μου εργασίας, καθώς και για όλες τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισα από τη εκπαίδευση και την συνεργασία μαζί του. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σύζυγό μου, που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα και κάθε μου απόφαση, αλλά και στα παιδιά μου, τα οποία συνέβαλαν το καθένα με τον τρόπο του, στην ολοκλήρωση αυτής της εργασίας. Δεν θα ήθελα να παραλείψω τους αγαπημένους μου γονείς, διότι ήταν και είναι, πάντα εδώ για εμένα. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους συμμαθητές μου, που με συνόδευσαν σε αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ
- https://www.academia.edu/30956051/Work_Stress_among_Flight_Attendants_The_Perspective_of_a_Standard_Sports_Examination_Designing_as_a_Prerequisite_to_Flight_License
- https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/265042/New%20cabin%20crew%20members’%20stress%20and%20fatigue%20management.pdf?isAllowed=y&sequence=2
- https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/psyxikes-diataraxes/agxos-stres/9854-agxos-apo-tin-kathimerinotita-sto-domatio-tis-gestalt-psyxotherapeias.html
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX:32008R0859
- https://popaganda.gr/life/pios-tipos-taxidioti-sto-aeroplano-ise/
- http://stellamazi.gr/
- https://www.therapia.gr/synaisthimatiki-noimosini/
- https://www.theworldreporter.com/2017/09/8-reasons-travel-plane.html
- http://www.i-psyxologos.gr/sinaisthimata/
- http://edujob.gr/node/394
- https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/synaisthimatiki-noimosyni/2847-pos-katigoriopoioyntai-ta-synaisthimata-vasiliki-pappa.html
- https://www.atc.com.gr/pdf/el/air_cabin_crew.pdf
- https://www.look4studies.com/upallilos-aerodromiou-iiek-vita.html
- https://www.thriveglobal.gr/arthra/5-alitheies-gia-ta-synaisthimata/
- https://myorama.wordpress.com/tag/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7/
- https://astrokouskous.oroskopos.gr/perioristikes-pepoithiseis-mipos-ginesai-o-saboater-ths-zwhs-soy/
- https://flashnews.gr/post/366273/to-ey-zhn-sto-shmera-hellip-h-episthmh-kai-h-texnh-toy-na-zeis-kala
- https://www.chironas.gr/eu-zhn/