Ο Διαλογισμός και η Φαντασία στην Expansion Method
- 04/10/2015
- Posted by: Expansion
- Category: Uncategorized
H μελέτη της Αγγελικής Γραμματικής Αρβανίτη, ιδρυτικό μέλος του ICEM, πιστοποιημένη Expansion Coach.
Ακολουθεί και βίντεο στο τέλος του άρθρου.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ EXPANSION
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ της Αγγελικής Αρβανίτη.
Περιεχόμενα
-
Εισαγωγή
-
Τι είναι ο Διαλογισμός, ο Δημιουργικός Οραματισμός, η φαντασία και ποια τα αποτελέσματά τους
-
Πώς λειτουργεί ο Εγκέφαλος – Νευροφυσιολογία – Αλλαγές με το Διαλογισμό
-
Το Πεντάπτυχο της Expansion
-
Χρόνος
-
Τι συμβαίνει την Δεύτερη ημέρα της Θεραπείας
-
Συμπεράσματα
-
Βιβλιογραφία- Δικτυογραφία
Εισαγωγή
Η Εxpansion είναι μια συνδυαστική θεραπεία που έχει σκοπό την απελευθέρωση και μετουσίωση άμεσα και ολοκληρωτικά όλων των συναισθηματικών και νοητικών εμποδίων που περιορίζουν από το να ζήσει το άτομο την ονειρεμένη ζωή που πάντα φανταζόταν για τον εαυτό του. Ο σύμβουλος θεραπευτής είναι δίπλα στο άτομο για να του δείξει πώς η Expansion συνδυάζει γνώσεις Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, Συμπληρωματικών και Ενεργειακών θεραπειών και Κβαντικών Επιστημών, με τέτοιο τρόπο, ώστε με την ολοκλήρωση των κύκλων θεραπειών, να μην τον χρειάζεται πια. Τι σημαίνει όμως απελευθέρωση και μετουσίωση; Ποια η διαφορά σε σχέση με την διαχείριση; Και πώς συνδυάζονται όλα αυτά με τον διαλογισμό, τον οραματισμό και τη φαντασία;
Σε αυτήν την εργασία βασιζόμενοι στις αρχές της Expansion, θα συνδυάσουμε γνώσεις Νευροφυσιολογίας, Βιοχημείας, Ψυχολογίας και Σύγχρονων Επιστημών και με μια μικρή δόση από χιούμορ και αυτοπαρατήρησης, θα εξηγήσουμε πού βασίζεται η δεύτερη ημέρα της Expansion, ποια είναι η δύναμη της φαντασίας και του διαλογισμού και με ποιο τρόπο ο διαλογισμός επιτρέπει τη μετουσίωση των συναισθημάτων.
Τι είναι ο Διαλογισμός, ο Δημιουργικός Οραματισμός, η φαντασία και ποια τα αποτελέσματά τους.
Η φαντασία ως προς την ψυχολογική βάση της είναι μία ψυχική λειτουργία. Είναι η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αντλεί εικόνες, εμπειρίες, συναισθήματα, καταστάσεις από το παρελθόν και το παρόν και διασπώντας τα όλα αυτά σε βασικά στοιχεία, να τα αναπλάθει παράγοντας νέες εικόνες. Αυτό σημαίνει ότι φαντασία είναι η ικανότητά μας να δημιουργούμε εικόνες μέσα στο μυαλό μας. Από πόλεις και δράκους, μέχρι αγγέλους και σύμπαντα.
Ο Διαλογισμός είναι μία πνευματική εργασία και πρακτική, κατά την οποία το άτομο εκπαιδεύει το μυαλό να εστιάζει, να χαλαρώνει και τελικά να δημιουργεί έναν εσωτερικό παρατηρητή. Πρακτικά μέσα από διάφορες τεχνικές και Σχολές διαλογισμού, όπως είναι ο Δημιουργικός Οραματισμός, η Vipassana, η Yoga, ο Διαλογισμός της Αναπνοής, της Εγρήγορσης, του Σιδερώματος, του Σφουγγαρίσματος, του Ξεσκονίσματος και άλλων, ο νους ηρεμεί και μπορεί να πάρει καινούριες θέσεις για τα ζητήματα που τον ταλανίζουν, να αντιληφθεί με νέους τρόπους τα πράγματα και να αντιμετωπίσει αλλιώς την καθημερινότητά του.
Πρακτικά, ο Διαλογισμός και όλα του τα παρακλάδια είναι μια διαδικασία που κρατάει από ένα έως αρκετά λεπτά, μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος, μπορεί να είναι στατικός ή ενεργητικός, σιωπηλός ή φωνακλάδικος (όπως κάποιοι από αυτούς του Osho), μπορεί δηλαδή να είναι μία εσωτερική ή και εξωτερική διαδικασία που όμως πάντα αφορά και μεταμορφώνει τον ασκούμενο σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και εν τέλει και σωματικό επίπεδο.
Πάμπολλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της χαλάρωσης και της εσωτερικής ηρεμίας, με τα συναισθήματα της αποδοχής, της αγάπης. Προάγει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν όλα τα συστήματα του σώματός μας. Από το ανοσοποιητικό μέχρι και το καρδιαγγειακό. Ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που ηρεμεί το σώμα μας, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας άλλης ουσίας που εκκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή στρες όπως θα δούμε παρακάτω. Αυξάνει τη δημιουργικότητα, αυξάνει τη δυνατότητα παρατήρησης των καταστάσεων που μας προβληματίζουν, μας βοηθά να βρούμε λύσεις, μας ενεργοποιεί, μειώνει τα επίπεδα θυμού και φόβου, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος.
Ενδεικτικά θα αναφέρω τις έρευνες της Dr. Sara W. Lazar, νευροεπιστήμονα και διδάκτωρ του Harvard , του Richard Davidson, νευροεπιστήμονα University of Wisconsin ή έρευνες που διενεργήθηκαν από το Johns Hopkins University Evidence-based Practice Center, Baltimore για λογαριασμό του Agency for Healthcare Research and Quality, U.S. Department of Health and Human Services. .
Πώς λειτουργεί ο Εγκέφαλος – Νευροφυσιολογία – Αλλαγές με τον διαλογισμό
Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια το αριστερό και το δεξί, τα οποία λειτουργούν διαφορετικά.
Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει το δεξί ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά, ενώ σε αυτό αποδίδονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Επίσης για την επικοινωνία με λέξεις κατά κυριολεξία, την επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων και της αφηρημένης πληροφορίας, την πρόκληση ελεγχόμενης συμπεριφοράς και τη δευτερογενή ερμηνεία συμπεριφοράς. Σε αυτό εκτελούνται διαδικασίες σχετικές με τα μαθηματικά και τη γραμματική.
Το δεξί ημισφαίριο ελέγχει το αριστερό ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά και είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, τη συσχέτιση, τη σύνθεση λεγομένων, τη συναισθηματική φόρτιση και τη μελωδία λόγου, την οπτική μνήμη, την επικοινωνία τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Επίσης, είναι υπεύθυνο για την προσοχή, την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.
Επιγραμματικά, το δεξί ημισφαίριο λειτουργεί με έννοιες που βασίζονται στα συναισθήματα, ενώ το αριστερό χρησιμοποιεί τη λογική.
Εικόνα 1: Δεξί και Αριστερό Ημισφαίριο – Λειτουργίες
Έχει καταμετρηθεί από Μαγνητικούς τομογράφους, ηλεκτροεγκεφαλογράφηματα και ηλεκτροκαρδιογράφους, ή απλά, από κατάλληλα τοποθετημένα ηλεκτρόδια, ό,τι κάθε κύτταρό μας εκπέμπει ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό και ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Επίσης, χρειάζεται να αναφέρουμε ό,τι το σύνολο των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κυττάρων του εγκεφάλου διαμορφώνουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου, το σύνολο των κυττάρων της καρδιάς διαμορφώνουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς και ούτω καθ’ εξής.
Εικόνα 2: Γραφιστική Απεικόνιση Εγκεφάλου
Επίσης, βάσει ερευνών φαίνεται ότι οι συνολικές πληροφορίες του εγκεφάλου μπορεί να φτάσουν από τα 100 tera έως τα 2,5 petaByte και κάθε ημέρα μπορούμε να επεξεργαστούμε είτε γνωρίζοντάς το, είτε όχι, περί τις 60.000 σκέψεις, καλές-κακές, όμορφες-άσχημες, ήρεμες-στρεσογόνες.
Όπως είπαμε παραπάνω, μπορούμε να μετρήσουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και κατά την καταγραφή αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας παρατηρούνται διάφορες συχνότητες, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται.
Αν μελετήσουμε ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του θα δούμε ότι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του αποτελείται κυρίως από χαμηλές συχνότητες. Κατά την ηρεμία του ατόμου με τα μάτια κλειστά καταγράφονται κύματα Άλφα, κατά τα αρχικά στάδια του ύπνου παρατηρούνται κύματα Θήτα, κατά τα στάδια βαθύτερου ύπνου κύματα Δέλτα, ενώ σε εγρήγορση καταγράφονται κύματα Βήτα.
Εικόνα 3: Τιμές μετρήσεων Συχνοτήτων
Πιο συγκεκριμένα:
-
Τα Κύματα Βήτα (12-30Hz) καταγράφονται πρακτικά όταν είμαστε σε εγρήγορση και δίνουμε προσοχή, όταν ασχολούμαστε με την επίλυση προβλημάτων, την κρίση, τη λήψη αποφάσεων, και όταν είμαστε προσηλωμένοι σε κάποια διανοητική διεργασία, όταν σκεφτόμαστε σύνθετα, όταν βιώνουμε νέες εμπειρίες ακόμα και όταν νοιώθουμε μεγάλο άγχος, στρες ή ενθουσιασμό.
-
Τα Κύματα Άλφα (8-12Hz) καταγράφονται σε κατάσταση ηρεμίας του εγκεφάλου ή σε κατάσταση ήρεμης περισυλλογής.
-
Τα Κύματα Θήτα (4-8Hz) καταγράφονται όταν είμαστε σε βαθιά χαλάρωση. Σε αυτές τις στιγμές που είμαστε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου ή κατά τη διάρκεια διαλογισμού. Σε αυτήν την κατάσταση οι αισθήσεις μας έχουν αποσυρθεί από τον εξωτερικό κόσμο και επικεντρώνονται σε σημεία του εσωτερικού μας κόσμου. Είναι οι στιγμές που έχουμε ζωντανές εικόνες, δημιουργούμε και λαμβάνουμε πληροφορίες και λύσεις για τα θέματα που μπορεί να μας προβληματίζουν.
-
Τα Κύματα Δέλτα (0,1-4Hz) καταγράφονται όταν κοιμόμαστε βαθιά.
-
Μία ακόμα ιδιότητα του εγκεφάλου είναι ότι έχει τη δύναμη και τη δυναμική να αλλάξει σε βιολογικό επίπεδο. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ό,τι οι νευρώνες αλλάζουν μέσω της εμπειρίας και ότι ο ίδιος ο εγκέφαλος αλλάζει δομικά και αναπρογραμματίζεται. Οι ίδιες εμπειρίες της ζωής μεταβάλλουν ολόκληρο το Νευρικό μας Σύστημα.
Η επιστήμη της Νευροπλαστικότητας πραγματεύεται ακριβώς αυτό. Πιο συγκεκριμένα, «η Νευροπλαστικότητα, όρος της Νευροβιολογίας, περιγράφει την δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αλλάζει τις νοητικές του αναπαραστάσεις, τους τρόπους που διεγείρονται οι συνάψεις, να σχηματίζει νέες συνάψεις, νέους νευρώνες και να τροποποιεί τα προηγούμενα νευρωνικά κυκλώματα και δίκτυα. Να αλλάζει δηλαδή τη δομή και τη λειτουργία του ως αποτέλεσμα νέων εμπειριών, εμπειριών που ενέχουν το στοιχείο του ξαφνιάσματος, της νέας πληροφορίας που διεγείρει την προσοχή και δημιουργεί την ανάγκη περαιτέρω εξερεύνησης. Κατά τον Rosi (1986), η νέα εμπειρία ενεργοποιεί γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία νέων συνάψεων (συναπτογένεση) και νευρώνων (νευρογένεση). Η νευροπλαστικότητα αποτελεί μία διεργασία που διατηρείται σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.»
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, αλλά και παίρνοντας σαν παράδειγμα βιωματικές εμπειρίες, κατανοούμε ότι όταν είμαστε χαλαροί και ήρεμοι, νοιώθουμε όμορφα και όταν έχουμε άγχος, στρες και σύγχυση, νιώθουμε βαριά. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ενήλικας που έχει υποχρεώσεις, τρεξίματα, θέματα, άγχος, στρες και επεξεργάζεται ΚΑΙ τις 60.000 σκέψεις του την ημέρα (είτε συνειδητά, είτε όχι) που κατά κύριο λόγο είναι δύσκολες και απαιτητικές, λειτουργεί ως επί το πλείστον σε κατάσταση κυμάτων Βήτα, ενώ ένα παιδί που παίζει, δημιουργεί και είναι ως επί το πλείστον ΠΑΙΔΙ, λειτουργεί σε κατάσταση κυμάτων Θήτα. Σε κατάσταση συνεχούς δημιουργίας και ηρεμίας δηλαδή.
Τι άλλο συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας;
Η αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου που αναλαμβάνει πρωταρχικά τις ενστικτώδεις λειτουργίες του ατόμου. Είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των συναισθηματικών πληροφοριών, εκτός των άλλων, και για τη δημιουργία μνημών, ειδικά αυτών που είναι συνδεδεμένων με συναισθήματα. Σχετίζεται λοιπόν με τα συναισθήματα, και κυρίως με τον φόβο, και τις αντιδράσεις μας σε αυτά. Είναι το κύκλωμα που αρχέγονα σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζουμε απειλές, το σημείο ενεργοποίησης της απόκρισης που είναι γνωστή ως «fight, flight or freeze», που σημαίνει ό,τι η ενστικτώδης μας αντίδραση είναι είτε να πολεμάμε, είτε να τρέξουμε, είτε να παγώσουμε ακίνητοι σε ενδεχόμενη απειλή. Σε αυτήν την κατάσταση το σώμα μας πλημμυρίζει με ορμόνες, έτσι ώστε να την διαχειριστούμε. Οι κύριες ορμόνες που παράγονται με τις εντολές της αμυγδαλής, της υπόφυσης, της επίφυσης, των επινεφριδίων κτλ. είναι η Αδρεναλίνη, η Κορτιζόλη και η Νορεπινεφρίνη. Όλο το σώμα συνεργάζεται τελικά για να μας προστατέψει. Περισσότερο αίμα παντού, υπεροξυγόνωση, ανακατανομή σκέψεων για αυξημένη εγρήγορση, εφίδρωση, αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Αυτό δεν είναι ανάγκη να συμβεί όμως μόνο όταν μας κυνηγάνε λύκοι. Συμβαίνει σε κάθε στιγμή που το άτομο θα νιώσει για παράδειγμα, φόβο.
Εικόνα 4: Γραφιστική Απεικόνιση της Αμυγδαλής
Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το παραπάνω αναλογιστείτε το εξής:
Αν το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά ένας άνθρωπος σας χτυπήσει το τζάμι για να σας ζητήσει οδηγίες γιατί χάθηκε, εσείς κάνετε κάτι άλλο και δεν τον έχετε δει, θα τρομάξετε. Ενστικτωδώς, υπάρχει περίπτωση αυτό σαν εμπειρία να σας κάνει να νιώσετε πολύ έντονο φόβο, αλλά και ενοχή και τύψεις γιατί δεν γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτησή του. Η αμυγδαλή δεν είναι σε ηρεμία, δεν είναι σε αρμονία και από τη στιγμή που είναι το σημείο του εγκεφάλου που δίνει τα σήματα flight, fight or freeze, όλο το σώμα μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αν αυτό συμβαίνει διαρκώς μέσα στην ημέρα σας με διάφορες εμπειρίες που βιώνετε, τότε η αμυγδαλή μεγαλώνει σε μέγεθος και εκκρίνει συνεχώς ορμόνες οι οποίες τελικά αντί να λειτουργήσουν ευεργετικά, δημιουργούν δυσλειτουργίες. Δεν είναι όμως υπεύθυνη η αμυγδαλή για όλα, γιατί η αμυγδαλή δεν λειτουργεί μόνη της. Κάθε σημείο του εγκεφάλου, από τον υποθάλαμο, στον οποίο οδηγούνται τα μηνύματα της αμυγδαλής, μέχρι και τον τελευταίο νευρώνα επηρεάζεται γιατί αλληλοεπιδρά. Δεν είναι αυτούσιο και αυθύπαρκτο.
Ο Διαλογισμός και ο δημιουργικός οραματισμός, η φαντασία επιτρέπουν λοιπόν, τις συχνότητες μας να μεταβληθούν. Από τις υψηλές και στρεσογόνες συχνότητες του φόβου, του θυμού, του εγώ ή της απόρριψης, μετακινούμαστε σε χαμηλότερες συχνότητες της αγάπης, της κατανόησης και της αποδοχής, διότι μέσα από την πρακτική χαλαρώνουμε και ηρεμούμε και μπαίνουμε σε κατάσταση κυμάτων Θήτα. Όλα αυτά τα παραπάνω, πρακτικά σημαίνουν ότι όσο περισσότερο διαλογίζεται ή οραματίζεται και φαντάζεται εικόνες κάποιος, εμπειρίες και νέα δεδομένα, τόσο περισσότερο αλλάζει ο εγκέφαλός του και εκπέμπει σε αυτές τις συχνότητες. Και αυτό μπορεί να το κάνει ένας έφηβος 15 χρονών και ένας υπερήλικας 115 ετών με την ίδια ευκολία. Επίσης, πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί και να ανακτήσουμε μνήμες και αισθήσεις εύκολα και για θεραπευτικούς λόγους!
Το Πεντάπτυχο της Expansion
Το θεωρητικό αξίωμα της Expansion Method είναι πως υπάρχει μόνο μια ενέργεια. Ένα σωματίδιο, οποιοδήποτε, από το Μποζόνιο του Χιγκς μέχρι τα νετρίνα, τα κύτταρα, ακόμα και τα όργανα, το σώμα μας, τα αντικείμενα, είναι ενέργεια. Αυτή η ενέργεια πάλλεται σε τέτοιες ταχύτητες και με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται πιο πυκνή και συμπαγής για να την αντιλαμβανόμαστε. Αν αποδημήσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο, τα γραφεία, τους τοίχους, τα σώματά μας, καταλήγουμε σε μία ενιαία απείρως και αενάως μεταβαλλόμενη και σταθερή ταυτόχρονα ενέργεια. Οι αισθήσεις μας είναι αυτές που την μεταφράζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να την καταλαβαίνουμε. Τα χέρια μας πιάνουν το στυλό ή το τιμόνι του αυτοκινήτου, τα μάτια μας βλέπουν τα κτίρια και τους άλλους ανθρώπους κ.ο.κ. Επίσης, κάθε δράση μας δημιουργεί την αυτόματη αντίδραση της ενέργειας πάνω μας και αυτό που συντονίζει την ύλη γύρω μας είναι τα συναισθήματά μας. Η δόνηση που εκπέμπουν τα συναισθήματά μας, η συχνότητα στην οποία λειτουργούμε, δημιουργεί το σύμπαν μας. Αυτή τη δόνηση την ορίζουν τα συναισθήματά μας.
Έτσι έχουμε το πεντάπτυχο:
Σκέφτομαι, νιώθω, εκπέμπω, δημιουργώ, ερμηνεύω.
Χρόνος
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον χρόνο σαν μια γραμμή. Θεωρητικά δεν μπορούμε να επέμβουμε ή να αλλάξουμε το παρελθόν μας γιατί αυτό έχει παρέλθει. Η λογική μας αυτό λέει. Στιγμές η μία δίπλα στην άλλη φτιάχνουν τις ημέρες μας ή τις εμπειρίες μας, οι οποίες όμως έχουν τώρα τελειώσει. Τα συναισθήματά μας όμως, αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά. Μέσα σε ετούτην εδώ τη στιγμή, στο τώρα μας μπορούμε να συνδεθούμε με το παρελθόν μας, το οποίο κουβαλάμε κατά κάποιο τρόπο και εμπεριέχει όλο το συναίσθημά μας εκείνης της στιγμής και εκείνης της εμπειρίας, αλλά και όλες τις λογικές συνδέσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Αναλογιζόμενοι μία εμπειρία του παρελθόντος μας, μπορούμε να την αναβιώσουμε.
Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια, πειράματα έχουν δείξει ότι αν επιστήμονες πάρουν ένα κβαντικό σωματίδιο, που γνωρίζουν όλα τα χαρακτηριστικά του στο παρόν και το παρατηρήσουν στο μέλλον, ενώ μεταβάλλουν κάποιες ποιότητές του, αυτό ΑΥΤΟΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ για να το παρατηρήσουμε αλλαγμένο στο τώρα.
Ας δούμε πρακτικά πώς λειτουργεί όλο αυτό.
Κλείστε παρακαλώ τα μάτια σας για λίγο. Χαλαρώστε στην αναπνοή σας. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Κάθε σκέψη που έρχεται επιτρέψτε της να αποχωρήσει. Με κάθε αναπνοή αφήνετε να βγει από μέσα σας όλη η ένταση της ημέρας και χαλαρώνετε όλο και περισσότερο. Τώρα θα ήθελα να επαναφέρετε στο μυαλό σας την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σας! Είστε σε μία παραλία, στο ηλιοβασίλεμα, κρατώντας τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας από το χέρι. Ή είστε στο μαιευτήριο και κρατάτε το μωρό σας για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας. Μείνετε σε αυτή την υπέροχη στιγμή. Κρατήστε αυτήν την εικόνα. Νιώστε το χάδι, την αγκαλιά, την επαφή. Νιώστε το συναίσθημα της αγαλλίασης, της αγάπης. Νιώστε ακόμα και το δροσερό αεράκι που σας τριγυρνάει και τους ήχους της θάλασσας.
Ανοίξτε τα μάτια σας.
Πώς νοιώθετε τώρα;
Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι το συναίσθημα είναι άχρονο. Σε μία στιγμή του ΤΩΡΑ, νοιώσατε ακριβώς ότι είχατε νοιώσει πριν 1, 2 ή 25 χρόνια.
Τι συμβαίνει την δεύτερη ημέρα της Θεραπείας
Πώς όλα αυτά δένουν μεταξύ τους;
Την πρώτη ημέρα της Expansion ανακαλύπτουμε τη βάση και τη ρίζα του προβλήματος, του φόβου, του περιορισμού που βιώνουμε στο παρόν μας, στο Σήμερα. Αυτή, βρίσκεται στο Παρελθόν μας. Την δεύτερη ημέρα οι νοητικοί και συναισθηματικοί περιορισμοί απελευθερώνονται και μετουσιώνονται μέσω μιας καινοτόμας πρακτικής διαλογισμού που πρώτη και μόνο η Expansion χρησιμοποιεί. Την τρίτη ημέρα εναρμονίζεται η νέα μας κατάσταση με το σώμα μας.
Την ημέρα της μετουσίωσης, την δεύτερη ημέρα μέσω της πρακτικής αυτής όπου χρησιμοποιείται ο διαλογισμός και η φαντασία μας, αυτό που κάνουμε είναι να βάλουμε σε σειρά τα πράγματα που έχουν ειπωθεί την πρώτη ημέρα, να δημιουργήσουμε εικόνες και να πούμε κάποιες δηλώσεις με τέτοιον τρόπο, ώστε καταφέρουμε τον αρχικό μας σκοπό. Την αποδέσμευσή μας.
Όπως είδαμε παραπάνω, τις στιγμές του διαλογισμού βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτές τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας βρίσκεται να λειτουργεί σε κατάσταση κυμάτων Θήτα, τα συναισθήματα που είναι κυρίαρχα είναι αυτά της αγάπης, της ευγνωμοσύνης, της συμπόνιας και μπορούμε εύκολα να συνδεθούμε με το Εσωτερικό μας παιδί.
Οπότε στο πεντάπτυχο της Expansion λειτουργούν τα παρακάτω:
Σκέφτομαι – Έχω κατανοήσει τις συνδέσεις της τωρινής μου κατάστασης με το παρελθόν. Έχω αποδεχτεί νοητικά τα συναισθήματα που έχω μέσα μου και τώρα δημιουργώ με τη βοήθεια του Συμβούλου μου τις εικόνες εκείνες που θα είναι λειτουργικές και σε σειρά τέτοια, που θα με βοηθήσουν να απελευθερώσω το συναίσθημά μου. Είμαι σε ηρεμία, μιλάω με χαλαρότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι το συναίσθημα του παρελθόντος μου, υπάρχει και στο τώρα μου.
Νιώθω – Εκφράζω το συναίσθημα που είχα εγκλωβισμένο, μέσω της συγκεκριμένης πρακτικής. Το απελευθερώνω. Το αποδεσμεύω.
Αφού κατά τη διάρκεια αλλά και με το πέρας της διαδικασίας σκέφτομαι και νοιώθω διαφορετικά, τελικά εκπέμπω, δημιουργώ και ερμηνεύω με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Και όλα αυτά μπορούν να μετρηθούν με τη βοήθεια της επιστήμης, αλλά και να τα δω να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μου.
Συμπεράσματα
Είδαμε ότι η διαλογιστική διαδικασία με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται, με όποιον τρόπο και αν την βιώσουμε, συνδέεται άμεσα με συναισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πώς λειτουργεί το σώμα μας και πώς εκπέμπουμε στον κόσμο τη δόνησή μας, πώς δημιουργούμε και πώς ερμηνεύουμε το περιβάλλον μας.
Ειδικά για την Expansion Method, η πρακτική που ακολουθείται είναι εύκολη, ευχάριστη και πάνω από όλα αποκαλυπτική για τον τρόπο που ζούμε. Μαθαίνεται εύκολα και μπορεί να γίνει καθημερινό εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν τη ζωή που φαντάζονταν πάντα για τους εαυτούς τους.
Αλλάζοντας τη δόνησή μας, αλλάζουμε ταυτόχρονα τον κόσμο μας. Και αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον Εαυτό μας.
-
Βιβλιογραφία- Δικτυογραφία
American Psychological Association Psychotherapy, «What Are the Benefits of Mindfulness? A Practice Review of Psychotherapy-Related Research», Vol. 48, No. 2.
Blaise Aguirre MD, Gallen G. PSYD, «The Brain Biology Of BPD And Mindfulness». New Harbinger Publications, 2013, USA.
Carpenter Siri PhD, Huffman Karen Palomar College, «Visualizing Psychology, Second Edition», John Wiley & Sons, Inc., 2008, USA.
Reber Paul, Professor of Psychology at Northwestern University, «What Is the Memory Capacity»
Sheperd P., «Transforming The Mind».
Γουρνάς Γ., Δρ., «Η αλλαγή μέσα από τη σχέση, Ένα Διεπιστημονικό μοντέλο για την αξιοποίηση της ομάδας στην Εκπαίδευση», Μ.Π.Ε., 2011
Μακροπούλου Μυρσίνη, «Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική–Ηλεκτρικά σήματα από το ανθρώπινο σώμα», ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Από σημειώσεις στο διαδίκτυο της Επίκ. Καθ. Της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Άννη Λουϊζη.
Συλλογικό, «Θεμελιώδεις Έννοιες Νευροεπιστημών», Μετάφραση – Επιμέλεια Δάλλα Χρ., Δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Εταιρεία Νευροεπιστημών στην Ουάσινγκτον D.C., 2008.
-
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004979/, First Study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361002/ Second Study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK180102/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24395196
http://andreacarter.com/wp-content/uploads/2013/08/BeautifulBrain.jpg
http://www.brainworksneurotherapy.com/what-are-brainwaves
http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-02/04/amygdala-brain-fear-centre-mystery
http://www.livescience.com/19975-spooky-quantum-entanglement.html
http://www.scientificamerican.com/article/what-is-the-memory-capacity/