Το Πολυεπίπεδο Μάρκετινγκ και η Ψυχική Αποφόρτισητου Αντώνη Σεργεντάνη και της Σταυρούλας Σαββίδου, Σύμβουλοι PdC

turned off laptop computer on top of brown wooden table
Είμαστε ο Αντώνης και η Σταυρούλα παντρεμένοι τα τελευταία εφτά χρόνια και είμαστε στον χώρο της δικτύωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Αντώνης είναι τραπεζικός υπάλληλος και η Σταυρούλα ήταν επίσης τραπεζικός υπάλληλος μέχρι πριν λίγους μήνες.

Πριν 3 χρόνια σε ομιλία του κυρίου Αργύρη Μάρδα ακούσαμε για  πρώτη φορά για την Expansion Method η οποία μας κίνησε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή αφού ήταν μια μέθοδος τελείως διαφορετική από όσα είχαμε ακούσει μέχρι εκείνη την στιγμή. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε τις ομιλίες, τα σεμινάρια και τις διαδικτυακές σελίδες του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, μάθαμε την ιστορία της μεθόδου αυτής μέσα από το βιβλίο του κυρίου Αργύρη Μάρδα «Αναγέννηση», ένα βιβλίο αποκάλυψη για εμάς και τον Σεπτέμβριο του 2020 αποφασίσαμε ότι τώρα ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε αυτήν την μέθοδο και να αποδεσμευτούμε επιτέλους από όλα τα βάρη που κουβαλούσαμε τόσα χρόνια και μας κρατούσαν πίσω από τους στόχους μας. 

Με την πρώτη εφαρμογή καταλάβαμε ακριβώς τι γίνεται. Η αίσθηση της ανακούφισης, της ελευθερίας και της απαλλαγής από κάτι βαρύ που είχαμε μέσα μας, μας άνοιξε νέους ορίζοντες. Κατανοήσαμε όλα όσα μας συνέβαιναν μέχρι εκείνη την στιγμή, τον λόγο που έγιναν και μπήκαμε στην διαδικασία της ενσυναίσθησης κυρίως απέναντι στους γονείς μας. Οι σχέσεις με τους γονείς μπορεί να είναι πολύ απλές αλλά πολλές φορές και τόσο πολύπλοκες. Για εμάς οι σχέσεις με τους γονείς μας ήταν πολύπλοκες. Έτσι από την πρώτη εφαρμογή της θεραπείας καταφέραμε να κατανοήσουμε γιατί οι σχέσεις μας ήταν τόσο δύσκολες μαζί τους και γιατί και η δική τους συμπεριφορά ήταν διαφορετική απέναντί μας ή τουλάχιστον έτσι θεωρούσαμε μέχρι εκείνη την στιγμή.  

Μετά από αυτήν την εμπειρία ήταν για εμάς μονόδρομος. Μας γεννήθηκε η επιθυμία να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν την μέθοδο και πώς θα μπορέσουμε και εμείς με την σειρά μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να απαλλαγούν από όλα τα αρνητικά τους συναισθήματα ώστε να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.  Έτσι  δεν μπορούσαμε παρά μόνο  να ενταχθούμε στην επαγγελματική ομάδα  και να προσφέρουμε και εμείς αυτό το ¨δώρο¨ στους ανθρώπους και πόσο μάλλον στον χώρο της δικτύωσης που τόσο αγαπάμε  αφού μέσα από την δικτύωση μπήκαμε στην διαδικασία να αλλάξουμε, να αυτο βελτιωθούμε και να έρθουμε σε επαφή και με την μέθοδο της expansion. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Το πολυεπίπεδο μάρκετινγκ με την ευρύτερη έννοια σημαίνει η ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού με σκοπό την πώληση προϊόντων ή  υπηρεσιών με ένα σύστημα εύκολο, απλό και αντιγράψιμο από όλους.

Έχει να κάνει με τον τομέα της απευθείας πώλησης όπου ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία χωρίς μεσάζοντες και ενδιάμεσους σε πολύ καλύτερη τιμή. 

Ο τομέας του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ είναι ένας τομέας ο οποίος ακόμα παραμένει άγνωστος σε πολλούς.  

Όπως υποδηλώνει το όνομα πολλαπλά επίπεδα, οι άνθρωποι μπορούν να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν στους καταναλωτές με πολλούς τρόπους προώθησης, πλέον όμως κυρίως μέσω του διαδικτύου. Ο συνεργάτης της εκάστοτε εταιρείας μέσω της εκπαίδευσης που του παρέχεται και της καθοδήγησης μαθαίνει πώς να προτείνει το προϊόν ή την υπηρεσία αλλά και πώς να προτείνει σε κάποιον να κάνει αυτό που κάνει και ο ίδιος.  Παραθέτοντας την εμπειρία κάποιου με την υπηρεσία ή το προϊόν μπορεί ο καταναλωτής να κατανοήσει καλύτερα τι μπορεί να κερδίσει και ο ίδιος από αυτό και τι πρόβλημα μπορεί να του λύσει.  

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Τι μπορεί να αναζητήσει ένας άνθρωπος ξεκινώντας σε μια δουλειά; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι μια δουλειά είναι ένας σταθερός μισθός, ασφάλεια, και οκτάωρο. Τι γίνεται όμως όταν ακούγοντας για το πολυεπίπεδο μάρκετινγκ ή δικτυακό μάρκετινγκ όπως είναι ευρέως γνωστό; Λόγω του ότι είναι ένας τομέας με ελεύθερο ωράριο και χωρίς βασικό μισθό ίσως υπάρχει δυσκολία στο να το αποδεχτεί κάποιος.  Αυτό γίνεται γιατί από την παιδική μας ηλικία οι γονείς μας και το περιβάλλον μας, μας έχουν βάλει στην διαδικασία να σκεφτόμαστε με τον τρόπο αυτόν και να αναζητούμε μια εργασία «κλασική» γιατί εκεί υπάρχει η ¨ασφάλεια¨ όπως πολλές φορές θα έχουμε όλοι ακούσει. 

Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι βασικοί παράγοντες για να μην επιθυμεί κάποιος να αλλάξει κάτι γύρω του ή να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη γνωρίζει. Όμως υπερβαίνοντας αυτήν την ανασφάλεια και τον φόβο πολλοί παίρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν να ασχοληθούν με τον τομέα του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ.  

Έτσι όταν κάποιος στην παιδική του ηλικία δεν έλαβε ποτέ του την  αναγνώριση για οτιδήποτε παρ’ όλη την προσπάθεια που μπορεί να κατέβαλε,  μεγαλώνοντας αναζητά τομείς που θα του προσφέρουν την επιβεβαίωση αυτή.  Άλλοι πάλι αν στην παιδική τους ηλικία είχαν υποστεί πίεση από τους  γονείς τους με προγράμματα διαβάσματος και δραστηριοτήτων που δεν τους άφηναν και πολλά περιθώρια να ζήσουν σύμφωνα με την ηλικία τους αναζητούν μεγαλώνοντας  τομείς στους οποίους θα είναι ελεύθεροι και δεν θα είναι εγκλωβισμένοι σε προγράμματα και  εξοντωτικά ωράρια.  Η δυνατότητα εξέλιξης μπορεί να είναι άλλο ένα βασικό κριτήριο όταν κάποιος αναζητά τον τομέα εργασίας με τον οποίο θα ασχοληθεί. 

Ενώ μέσα από μια εργασία πληρωνόμαστε με συγκεκριμένο ποσό για το χρόνο μας μέσα από το πολυεπίπεδο μάρκετινγκ μπορεί κάποιος να διαθέσει τον χρόνο του χωρίς να υπάρχει όριο στο τι θα κερδίσει. Έτσι κάποιος ο οποίος στην παιδική του ηλικία έχει στερηθεί υλικά αγαθά αναζητάει τομείς οι οποίοι θα του προσφέρουν περισσότερα χρήματα γιατί πάντα έχοντας μέσα του την φοβία της στέρησης. 

Τα ταξίδια και σε πολλές περιπτώσεις και τα μπόνους αυτοκινήτων που δίνονται από κάποιες εταιρείες γίνονται τα κίνητρά τους καθώς και οι γνώσεις που  βλέπουν ότι μπορούν να αποκτήσουν μέσα από τα πολλά  προγράμματα σεμιναρίων που γίνονται ανά τακτά διαστήματα. 

Ανάλογα με το τι αναζητά κάποιος αν δει ότι ο τομέας του δικτυακού  μάρκετινγκ του ταιριάζει μπορεί και να αναζητήσει και την αντίστοιχη εταιρία. 

Τι γίνεται όμως όταν δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό που θέλουμε η τους λόγους που θέλουμε να τα πετύχουμε; 

Τι είναι αυτό που μας ωθεί και τι είναι αυτό που μας κρατάει από το να κάνουμε στόχο όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε;

Όλα τελικά έχουν να κάνουν με το πως νιώθουμε, με τα συναισθήματά μας και τι έχουμε ζήσει στην ζωή μας έως και τώρα με έναν τρόπο που μόνο εμείς μπορούμε να κατανοήσουμε.

Σύμφωνα με τον Goleman τον άνθρωπο που έκανε ευρέως γνωστή την συναισθηματική νοημοσύνη «Ως συναίσθημα ορίζεται οτιδήποτε νιώθει ένα άτομα σε γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή του αξιολογώντας τα με έναν συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος συνήθως τον οδηγεί σε αλλαγές στον οργανισμό του ή στην συμπεριφορά του. Ουσιαστικά όλα τα συναισθήματα είναι προτροπές για δράση άρα σε πράξεις τις οποίες μπορούμε να αντιληφθούμε».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 IQ (ΕΥΦΥΙΑ)-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ας δούμε στα θέλω μας πώς και τι κυριαρχεί. 

Το IQ (Intelligence Quotient) είναι μια έννοια με την οποία όλοι οι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι και την χρησιμοποιούμε αρκετά ως μέτρο αξιολόγησης της ανθρώπινης ευφυΐας. Παρ’ όλο που κάποιοι από εμάς μπορεί να μην έχουμε κάνει ποτέ κάποιο τεστ IQ κατανοούμε τι σημαίνει όταν λέμε ότι κάποιος έχει χαμηλό ή υψηλό IQ, δηλαδή είναι λιγότερο ή περισσότερο έξυπνος από κάποιον άλλον. 

Πιο συγκεκριμένα τα IQ test έχουν την δυνατότητα να αξιολογούν διάφορα στοιχεία όπως γνώσεις, μαθηματικές δεξιότητες, λεξιλόγιο, αφηρημένη σκέψη και κριτική, όλα σε ποικίλους συνδυασμούς και με διαφορετική βαρύτητα. Όλα τα παραπάνω στοιχεία παρ’ όλο που καθορίζονται από πολλούς παράγοντες του ανθρώπινου μυαλού, έχουν έναν κοινό παρονομαστή : την λογική. Μας φαίνεται αυτονόητο ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη κυβερνάται από την λογική, αλλά είναι αυτή όντως η μόνη που καθορίζει το πόσο ευφυής μπορεί να είναι κάποιος;  

Βλέποντας προσεκτικά την καθημερινότητά μας μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή παίζουν τα συναισθήματά μας. Αρκετές φορές διαπιστώνουμε ότι το συναίσθημα μπορεί να κυριαρχεί στην λογική με αποτέλεσμα να αντιμάχονται στις αποφάσεις που τυχόν θα πρέπει να πάρουμε. Πόσες φορές λόγω του συναισθήματός μας νιώθουμε ότι έχουμε υπερβεί στην συμπεριφορά μας αντίθετα δηλαδή από αυτό που θα μας όριζε η λογική μας; Ο θυμός τον οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε μας έχει οδηγήσει σε συμπεριφορές που αργότερα έχουμε μετανιώσει ή το άγχος μας το οποίο μπορεί να επηρεάσει το πώς θα λειτουργήσουμε σε κάποιες καταστάσεις στην ζωή μας, οι φοβίες μας από τις οποίες κρίνονται οι αποφάσεις που θα πάρουμε και όπου αρκετές φορές δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που μας ορίζει το μυαλό ή η καρδιά μας. Η ζωή μας κατά ένα μεγάλο βαθμό κυβερνάται από τα συναισθήματά μας συχνά σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο θα επιθυμούσαμε. Αντιλαμβανόμαστε σύμφωνα με τα παραπάνω τον τεράστιο ρόλο που παίζουν στην ζωή μας τα συναισθήματά μας και πώς τα διαχειριζόμαστε  στο τί κάνουμε ή τι αποφάσεις παίρνουμε.  

Η σημασία των συναισθημάτων για την ανθρώπινη νοημοσύνη έχει αποδειχθεί και επιστημονικά από τον επιστήμονα Daniel Goleman μέσα από το βιβλίο του  ¨Η συναισθηματική νοημοσύνη¨ ορίζοντας τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη  (Emotional Intelligence), πώς μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας και ως το μεγάλο αντίπαλο δέος του IQ πώς αυτά είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν τον βαθμό της ευφυίας ενός ανθρώπου. 

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και γιατί είναι σημαντική για την επιτυχία κάποιου στον τομέα του Πολυεπίπεδου Μάρκετινγκ.

Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματά του τόσο τα δικά του όσο και των ανθρώπων γύρω του, να τα ελέγχει και να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του. 

Η συναισθηματική νοημοσύνη χωρίζεται σε 5 κατηγορίες :

Αυτογνωσία

Αυτογνωσία είναι η γνώση που έχει κάποιος για τον εαυτό του, για τα συναισθήματά του, πώς τα αναγνωρίζει δηλαδή, για ποιόν λόγο τα νιώθει και πώς συμπεριφέρεται όταν τα νιώθει. Έτσι στον τομέα του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ γνωρίζοντας κάποιος τον εαυτό του όταν προτείνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία ή ακόμα και την ιδέα της επιχείρησης του θα έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει το συναίσθημα που θα του δημιουργηθεί, όπως του ενθουσιασμού, της χαράς ή ακόμα και του φόβου της απόρριψης και του άγχους.

Συναισθηματική Διαχείριση

Εφ’ όσον έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας η δεύτερη κατηγορία είναι το πώς τα αναλύουμε, τα ελέγχουμε και τα διαχειριζόμαστε. Το πώς αντιδρούμε δηλαδή σε καταστάσεις που μας προκαλούν θυμό, άγχος, θλίψη ή ενθουσιασμό και χαρά. Στον τομέα του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ πολλές φορές μια υπερβολική αντίδραση μας μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Γνωρίζοντας πώς να τα διαχειριστούμε αυτόματα και οι αντιδράσεις μας θα περιοριστούν στον βαθμό που εμείς θέλουμε. 

Προσωπικά Κίνητρα

Είναι το γιατί μας. Γιατί θέλουμε να πετύχουμε να φτάσουμε για παράδειγμα σε συγκεκριμένο επίπεδο στην εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε, τι μας ωθεί να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και τι μας κρατάει σε εγρήγορση.

Ενσυναίσθηση 

Η ενσυναίσθηση είναι η κατανόηση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών κάποιου, να μπαίνουμε δηλαδή στην θέση του για να καταλάβουμε γιατί νιώθει με αυτόν τον τρόπο και γιατί συμπεριφέρεται ανάλογα. 

Στην περίπτωση του Πολυεπίπεδου Μάρκετινγκ η ενσυναίσθηση είναι βασικός τομέας, η ικανότητα μας δηλαδή να μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες που έχει ο πελάτης μας ή ο συνεργάτης μας προσφέροντάς του αυτό που χρειάζεται ο ίδιος και όχι αυτό που θέλουμε εμείς. 

Κοινωνικές Δεξιότητες 

Είναι οι δεξιότητες που χρησιμοποιούμε ώστε να επικοινωνούμε και να αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας τόσο προφορικά όσο και μη λεκτικά μέσω τον χειρονομιών, της γλώσσας του σώματος και της προσωπικής επαφής.  

Γνωρίζοντας λοιπόν πόσο κρίσιμο ρόλο παίζουν στην συνολική ποιότητα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μας τα συναισθήματα μας, βλέπουμε την σημαντικότητά στο να τα αναγνωρίζουμε και να τα διαχειριζόμαστε καθώς και να κατανοούμε και τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις στους ανθρώπους γύρω μου. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Για να αναπτύξουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα συναισθήματά μας, ποια όμως είναι αυτά που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωή μας και πολλές φορές ορίζουν τις αποφάσεις μας και την ίδια μας την ζωή;

Τα συναισθήματα χωρίς αμφιβολία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, αν σκεφτούμε πόσες φορές μας προβλημάτισαν, πόσες φορές προσπαθήσαμε να τα διερευνήσουμε, πόσες ακόμα τα επιβεβαιώσαμε αλλά και πόσες αναθεωρήσαμε τα όσα αισθανθήκαμε. 

Σύμφωνα με την θεωρία των συναισθημάτων του Parrot τα βασικά συναισθήματα είναι η αγάπη, ο θυμός, ο φόβος, η χαρά, η λύπη και η έκπληξη. 

Τα συναισθήματα αυτά γεννούν με την σειρά τους δευτερεύοντα όπως είναι η στοργή, η υπερηφάνεια, η οργή, η απογοήτευση, η νευρικότητα, καθώς και τριτογενή συναισθήματα όπως είναι το πάθος, η ελπίδα, η ζήλεια, η κατάθλιψη, το άγχος. Τα συναισθήματα αυτά είναι αυτά που μας ακολουθούν σε όλη μας την ζωή και που καθορίζουν την προσωπική μας ανάπτυξη. Αυτά που νιώθουμε όμως είναι δυνατά και αληθινά; Πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα συναίσθημα και τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει ως αυθεντικό; 

Το συναίσθημα είναι ενέργεια η οποία θέλει να κινηθεί μέσα στο σώμα μας γι’ αυτό ότι νιώθουμε προκαλεί μια εσωτερική δράση. Αρκετές φορές όμως κάποιο συναίσθημα μπορεί να μας μπερδεψει με αποτέλεσμα να του δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα οδηγώντας μας σε λανθασμένα συμπεράσματα και πράξεις. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς απευθείας ξεκινούν οι σκέψεις να μας δημιουργούν άγχος, ανασφάλεια, φόβο με αποτέλεσμα να μην έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε τον εαυτό μας. 

Για να γνωρίζει κάποιος τι αισθάνεται και τον λόγο που τα αισθάνεται χρειάζεται να δουλέψει με τον εαυτό του για να γνωρίσει με αυτόν τον τρόπο τι συμβαίνει με τον εσωτερικό του κόσμο. Για τον λόγο αυτό η δουλειά με τον εσωτερικό μας κόσμο θα πρέπει να είναι συνεχής έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα όσα νιώθουμε. Όσο καλύτερα γνωρίσουμε τον εαυτό μας τόσο περισσότερο θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. Με την καθοδήγηση ενός συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης μπορούμε να ισορροπήσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο και να μπορούμε και μελλοντικά να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους καθώς και  να ανακαλύψουμε και άλλες πτυχές του εαυτού μας ώστε όταν μας συμβαίνει οτιδήποτε να μπορούμε να το διαχειριστούμε ήρεμα, χωρίς πίεση και άγχος.  

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ

Για να πετύχει κάποιος ότι επιθυμεί πρέπει να έχει στόχο. Στόχος μπορεί να είναι τα χρήματα, ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα συγκεκριμένο επίτευγμα όπως το γράψιμο ενός βιβλίου ή η άνοδος σε κάποιο επίπεδο στην εργασία του. Όμως ποιο είναι το κίνητρο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Το κίνητρο μπορεί να είναι ένα συναίσθημα όπως για παράδειγμα αν πετύχω τον στόχο μου θα νιώσω ελεύθερος να ζήσω όπως επιθυμώ, θα νιώσω ευτυχισμένος ή θα νιώσω ήρεμος. 

Πολλοί άνθρωποι που πετυχαίνουν τον στόχο που έχουν θέσει έχουν ήδη οραματιστεί το πώς θα νιώθουν μόλις επιτευχθεί αυτός. 

Ένας βασικός παράγοντας που κάποιοι ίσως να μην πετυχαίνουν τον στόχο τους ή δυσκολεύονται να τον πετύχουν είναι ο φόβος της αποτυχίας. Πολλές φορές με την σκέψη ότι θέλουν να αλλάξουν την ζωή τους και να πετύχουν όσα ονειρεύονται και όλα αυτά που θα τους κάνουν να νιώθουν ευτυχισμένοι στο ενδεχόμενο της αποτυχίας κάνουν πίσω και μένουν σε όσα ήδη έχουν ακόμα και αν δεν τους καλύπτουν. Ο φόβος αυτός αρκετές φορές προκύπτει και από τον τρόπο με τον οποίο έχουν μεγαλώσει. Για παράδειγμα αν οι γονείς τους στην παιδική τους ηλικία δεν τους έδιναν έναυσμα και παρότρυνση ότι μπορούν να καταφέρουν ότι επιθυμούν τότε η εσωτερική τους φωνή όταν θέτουν έναν στόχο μεγαλώνοντας θα αμφιβάλλει για το αν θα καταφέρουν να τον πετύχουν. Αντίθετα όταν ένας γονιός  παροτρύνει το παιδί του ότι μπορεί τα πάντα να καταφέρει μεγαλώνοντας έχει χτιστεί τόσο η αυτοπεποίθησή του που θέτοντας τους στόχους του έχει την σιγουριά ότι θα τους πετύχει. Από την άλλη πάλι αν κάποιος αποτύχει η ζωή του θα παραμείνει ως έχει, είναι κάτι οικείο στον ίδιο άρα δεν αλλάζει και τίποτα στην ζωή του παρ’ όλο που μπορεί να μην του αρέσει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Άρα στο σημείο αυτό προκύπτει και η φοβία της επιτυχίας. Επιτυγχάνοντας κάποιος έναν στόχο του αλλάζει αυτόματα και η ζωή του άρα η συνήθεια, η οικειότητα, η καθημερινότητα που γνωρίζει αυτόματα δεν θα υπάρχουν πια.  Αυτός πολλές φορές μπορεί να είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι μπορεί να φοβούνται και την αλλαγή. 

Ας δούμε παρακάτω όμως πως η παιδική μας ηλικία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή μας.  

Πως η παιδική μας ηλικία επηρεάζει την εξέλιξη μας. 

Η οικογένειά μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα μας, η καθοριστική ομάδα αφού οι δεσμοί είναι πολύ δυνατοί και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση μας και σε αρκετές περιπτώσεις μας στιγματίζουν και ως ενήλικες. Τι γίνεται όμως όταν οι σχέσεις με τους γονείς μας δεν είναι όπως θα θέλαμε σαν παιδιά; Μεγαλώνοντας νιώθουμε ότι κάτι μας κρατάει και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Είναι σαν να έχουμε μια τσάντα στην πλάτη μας και να την γεμίζουμε συνεχώς με βαρίδια με αποτέλεσμα να είναι ασήκωτη και να μην μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτά τα βαρίδια είναι τα παιδικά μας τραύματα αυτά από τα οποία θα χρειαστεί να απαλλαγούμε ώστε να νιώσουμε πιο ανάλαφροι και να προχωρήσουμε. 

Τι είναι τα παιδικά τραύματα;

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδικά τραύματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.                                                                                                              Η μια κατηγορία αφορά στην παραμέληση των παιδιών είτε αυτή αφορά σωματική (τροφή, κανόνες υγιεινής, εγκατάλειψη) είτε αφορά εκπαιδευτική. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην ψυχολογική κακοποίηση και στον εκφοβισμό των παιδιών από αυστηρούς γονείς   (υβριστικές συμπεριφορές, συναισθηματική απόρριψη) και η τρίτη κατηγορία αφορά στην σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση.  .

Όταν μιλάμε για παιδικό τραύμα συνήθως εννοούμε μια κακοποίηση των γονιών προς το παιδί. Ένα παιδί μπορεί να κακοποιηθεί συναισθηματικά με σκοπό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γονιών του και πολλές φορές λόγω της πίεσης που μπορεί να υποστεί  αναγκάζεται να χωρέσει στην εικόνα που οι γονείς του έχουν δημιουργήσει για εκείνο. Αυτή η συμπεριφορά θα εκφραστεί από το παιδί αργά ή γρήγορα ως απάθεια, ως επιθετικότητα ή αδυναμία. 

Τα παιδικά τραύματα δεν αφορούν μόνο σε σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση όπως ίσως να έχουμε ακούσει ή δει αλλά μπορεί να αφορά και ένα υποτιμητικό βλέμμα των γονιών, μια προσβλητική κουβέντα ή μια έκρηξη οργής. Οι γονείς πολλές φορές κοιτούν το παιδί σαν επίτευγμά τους και όχι σαν ύπαρξη πιέζοντάς το να καταφέρει πράγματα σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα. Έτσι όλο αυτό επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να προσπαθεί πάντα να πετύχει αυτά που θα χαροποιήσουν τους γύρω του και όχι τα δικά του θέλω. 

Εν κατακλείδι μιλώντας για παιδικό τραύμα, ουσιαστικά αναφερόμαστε στα παιδικά τραύματα ενηλίκων, δηλαδή στα παιδικά τραύματα των γονέων τα οποία αυτόματα βγαίνουν στα παιδιά. Έτσι στην περίπτωση αυτή ένας σύμβουλος ψυχικής ανάπτυξης ή ένας ψυχολόγος καλείται να βοηθήσει τον δέκτη διερευνώντας και τον λόγο της συμπεριφοράς του γονέα. 

Όσο αγνοούμαι τα τραύματα αυτά αποκτούν ρίζες και γίνονται όλο και πιο βαθιά.  Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα και τους φόβους που συνδέονται με την παιδική μας ηλικία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αποφορτίσουμε και να απαλλαγούμε από το βάρος που κουβαλάμε από το παρελθόν. Αποφορτίζοντάς τα αμέσως θα νιώσουμε μια ανακούφιση ή ακόμα και μια απελευθέρωση και σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα να μπαίνουν σε μια σειρά, μια σιγουριά και μια εμπιστοσύνη προς τις ικανότητές μας βοηθώντας μας έτσι να προχωρήσουμε σε επόμενα επίπεδα στην ζωή μας έχοντας απαλλαγεί πλέον από τυχόν αμφιβολίες.

 

Ενήλικες συμπεριφορές και παιδικός ψυχικός τραυματισμός. 

Στον κόσμο του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ πολλές φορές μπορεί να συναντήσουμε πετυχημένους ανθρώπους που όμως παραμένουν σταθεροί χωρίς να έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε επόμενο επίπεδο. Αυτό γίνεται γιατί ακόμα και αυτοί που έχουν πετύχει κάποιους στόχους τους έχουν κάποιο τραύμα ή μια εμπειρία που μπορεί να έχουν διαγράψει από την μνήμη τους αλλά όμως τους κρατάει και δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν. 

Ας δούμε κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να  μαρτυρούν παιδικό ψυχικό τραυματισμό.

 

 • Ο φόβος της  δέσμευσης

Αρκετές φορές οι γονείς  ή άνθρωποι του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος κάποιου απέρριπταν ή δεν ανταποκρίνονταν στις παιδικές του ανάγκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους δημιουργείται μια φοβία για δημιουργία στενών σχέσεων με τους ανθρώπους ή ακόμα και με ανθρώπους με τους οποίους νιώθουν κοντά πολλές φορές κρατούν μια απόσταση. Δημιουργείται η ανάγκη να μην εκφράζονται ανοιχτά τα αισθήματά ή να αγχώνονται όταν οι άλλοι δείξουν ανοιχτά τι νιώθουν. 

 • Προβλήματα εμπιστοσύνης

Βιώνοντας ένα άτομο κακοποίηση, ταπείνωση ή απόρριψη ως παιδί μεγαλώνοντας προκειμένου να μην πληγωθεί ξανά αναπτύσσει ισχυρές άμυνες. Το παιδικό αυτό τραύμα μπορεί να μεταφραστεί σε δυσκολία εμπιστοσύνης και σε τάσεις απομόνωσης. 

 • Ο Φόβος της απόρριψης

 Όταν ένας άνθρωπος ως παιδί δεν ήταν αποδεκτός από το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο ή τις παρέες του τότε μεγαλώνοντας του δημιουργείται το αίσθημα της ανασφάλειας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αγαπήσει τον εαυτό του. Γίνεται ενήλικας δηλαδή που αυτό – υποβαθμίζεται και απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο προκειμένου να μην βιώσει ξανά την μη αποδοχή και την λανθασμένη εκτίμηση για τον εαυτό του.

 • Ο φόβος της εγκατάλειψης.  

Όταν ένα παιδί έχει βιώσει από το οικογενειακό του περιβάλλον μοναξιά, εγκατάλειψη, στερήσεις και ελλιπής φροντίδα τότε εξελίσσοντας ως ενήλικας θα κυριαρχείται από τον φόβο της εγκατάλειψης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείπει πρώτος τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό. 

 • Δυσκολία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων. 

Πολλές φορές μπορεί κάποιος να νιώσει έντονα θυμό ή άγχος χωρίς να έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί τα συναισθήματα του εκνευρισμού ή της λύπης του αντιδρώντας έντονα σε γεγονότα. Αυτό γίνεται γιατί αυτόματα αναπαράγονται παιδικές συμπεριφορές από τραυματικές εμπειρίες τις οποίες δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει.

 • Αυστηρότητα, κυνισμός, ματαιότητα. 

Μεγαλώνοντας κάποιος σε ένα άδικο, αυστηρό ή απαιτητικό περιβάλλον οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον όπου του επισήμαιναν τα ελαττώματά του αντί για τα προτερήματά του και οι απαγορεύσεις ήταν συχνές, τότε είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα απόλυτο, κυνικό και τελειομανή. Όσοι έχουν αδικηθεί ως παιδιά, ως ενήλικες βιώνουν συχνά το αίσθημα του κενού.

 • Το σώμα και το πνεύμα αντιδρούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μέρη ή καταστάσεις. 

Μια παιδική μνήμη ¨καταπιεσμένη¨ όπως για παράδειγμα ένα περιστατικό εγκατάλειψης ή βίας μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις έντονες συναισθηματικά απέναντι σε άτομα που του θυμίζουν ως ενήλικα το παιδικό τραυματικό γεγονός. Όταν κάτι επανέρχεται στην μνήμη του τραυματισμένου ενήλικά τότε το σώμα και το πνεύμα ξυπνούν και αντιδρούν. Αντίστοιχες έντονες αντιδράσεις μπορεί να έχει κάποιος και μπροστά σε  ένα μέρος, έναν ήχο ή ακόμα και σε μια μυρωδιά. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 EXPANSION METHOD ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Η Expansion Method είναι μια επαναστατική μεταμορφωτική μέθοδος μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να αποδεσμευτεί από τα λάθη του παρελθόντος τα οποία τον εμποδίζουν στο να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει και η οποία δημιουργεί μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.  

Συνδυάζει γνώσεις της Σύγχρονης Επιστήμης, της Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας καθώς και των Συμπληρωματικών Θεραπειών και του life coaching. Αξιοποιώντας εργαλεία των μεθόδων αυτών έχει την δυνατότητα κάποιος να απελευθερωθεί άμεσα και ολοκληρωτικά από τους νοητικούς και συναισθηματικούς περιορισμούς του αλλά και να δομήσει μια νέα προσωπικότητα. 

Κάθε κύκλος θεραπείας αποτελείται από τρεις συνεδρίες σε τρεις συνεχόμενες ημέρες. Σε αυτές τις τρεις ημέρες ο άνθρωπος μαθαίνει πώς να απελευθερώνεται από τον πόνο, τον φόβο και ότι τον εμποδίζει από το να είναι ευτυχισμένος. Ολοκληρώνεται σε τρεις εφαρμογές με απόσταση είκοσι μία ημερών η μια από την άλλη. Με το πέρας τριών κύκλων συνεδριών ο δέκτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το Σεμινάριο της Προσωπικής Χρήσης της Expansion Method και ο Σύμβουλος πλέον να λειτουργεί βοηθητικά. 

Στην Expansion Method χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά αξιόπιστα εργαλεία τα οποία δίνουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε ότι αφορά στους δείκτες της συναισθηματική νοημοσύνης ( EQ Goleman Test) και τους δείκτες ευτυχίας ( Perma Test).

Παρακάτω θα δούμε πως λειτουργεί η συνεδρία των τριών ημερών της  Expansion method.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ (ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ) 

Θέτουμε στόχο και ανακαλύπτουμε τι μας περιορίζει να τον πετύχουμε βρίσκοντας την πραγματική αιτία η οποία κρύβεται στον πυρήνα των συναισθημάτων μας, δηλαδή σε παιδική μας τραυματική εμπειρία. 

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ (ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ)

Απελευθερώνουμε τα πυρηνικά τοξικά συναισθήματα από την παιδική τραυματική εμπειρία τα οποία μας περιορίζουν να πετύχουμε τον στόχο μας και βιώνουμε άμεσα τον Δημιουργικό Κενό που αφήνουν.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ (ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ)

Επαναπρογραμματίζουμε τις πεποιθήσεις μας μέσα από πολύ απλές ασκήσεις τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε για τις επόμενες είκοσι μια ημέρες.  

Το Πεντάπτυχο της Expansion Method.

 

Tο θεωρητικό αξίωμα της Expansion Method βασίζεται στο πεντάπτυχο Σκέπτομαι, Νιώθω, Εκπέμπω, Δημιουργώ, Ερμηνεύω. 

Εφόσον έχουμε αποδεχτεί ότι υπάρχει μόνο μια ενέργεια και ότι αυτή η ενέργεια μεταφράζεται από τις αισθήσεις μας στον υλικό μας κόσμο η κάθε δράση μας δημιουργεί μια αυτόματη  αντίδραση της ενέργειας πάνω μας. Τα συναισθήματά μας είναι αυτά που συντονίζουν την ύλη, ορίζουν την δόνηση που εκπέμπουμε και έτσι δημιουργούν το σύμπαν μας. 

Τα συναισθήματά μας δημιουργούνται από τις σκέψεις μας, εκπέμπονται στην ενέργεια του σύμπαντος μας και μέσα από τις συναισθηματικές μας δημιουργίες δημιουργούμε τον τρισδιάστατο κόσμο μας. 

Ότι συμβαίνει στον τρισδιάστατο κόσμο μας, όποιο ερέθισμα εξωτερικό ή εσωτερικό συνοδεύεται από συναισθήματα καταγράφεται σαν εμπειρία την οποία ερμηνεύουμε ο κάθε ένας μας με τον δικό του μοναδικό τρόπο πατώντας πάνω στην νοητική γραμμή του παρελθόντος μας. 

Πηγαίνοντας στις πρώτες εμπειρίες που έχουμε ζήσει και εντοπίζοντας τις τραυματικές εμπειρίες συνειδητοποιούμε τα αρνητικά και περιοριστικά συναισθήματα που τις συνοδεύουν αποκτούμε την δύναμη να τα εκφράσουμε και να τα κατανοήσουμε και τελικά να τα απελευθερώσουμε. 

Τελικά κατανοώντας τα αρνητικά πρωταρχικά μας συναισθήματα, διαπιστώνουμε την επίδραση που έχουν αυτά στην ζωή μας αφού δημιουργούν τα μοτίβα που επαναλαμβάνουμε σε καταστάσεις και γεγονότα στην ζωή μας και τα οποία ορίζουν το παρόν αλλά και το μέλλον μας αν δεν τα απελευθερώσουμε. 

Με την Expansion Method μπορούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας, να μειώσουμε την έντασή τους και να τα απελευθερώσουμε ώστε να μπορέσουμε στην συνέχεια να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλάζουμε την ποιότητα της σκέψης μας και ως εκ τούτου απολαμβάνουμε το παρόν μας αφού θα είμαστε απελευθερωμένοι από τα περιοριστικά συναισθήματα του θυμού, του άγχους, της προδοσίας, της απόρριψης, της ενοχής και της ταπείνωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 EXPANSION METHOD ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Ξεκινώντας κάποιος στον τομέα του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ ξυπνάνε ξανά τα όνειρα του και μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί πώς θα ήθελε να είναι η ζωή του πετυχαίνοντας τους στόχους του. Μέσα από το πολυεπίπεδο μάρκετινγκ ενεργοποιείται ή έρχεται ξανά στην επιφάνεια η ανάγκη για αυτοβελτίωση και ένα από τα κλειδιά για να πετύχει κάποιος τους στόχους που βάζει είναι να τα βρει με τον εαυτό του. Ξεκινώντας λοιπόν παρακολουθεί τις εκπαιδεύσεις, τα σεμινάρια, τις ημερίδες,  παίρνει ενέργεια από τους εισηγητές αφού μέσα από την ιστορία τους εμπνέουν όσους τους παρακολουθούν και τις περισσότερες φορές τελειώνοντας νιώθει ότι μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο. 

Ξεκινάει δουλεύει, εκπαιδεύεται, κάνει συναντήσεις με τους ανθρώπους που τον καθοδηγούν αλλά κάτι τον κρατάει. Ναι μεν μπορεί να φτάνει κάποιους από τους  στόχους τους αλλά δεν είναι αυτό που θέλει και νιώθει απογοήτευση, θλίψη, λύπη. Σε αυτό το σημείο κάποιοι συνεχίζουν και προσπαθούν ενώ κάποιοι άλλοι σταματούν την προσπάθεια και συμβιβάζονται με αυτό που ήδη έχουν στην ζωή τους πιστεύοντας ότι δεν είναι ικανοί ή ότι τελικά δεν τους ταιριάζει. 

Η αναζήτηση βοήθειας ενός ειδικού δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους γιατί απλώς δέχονται το γεγονός ότι δεν μπορούν να φτάσουν τους στόχους που θέλουν, δεν είναι εφικτό και ότι όσοι τους φτάνουν είναι τυχεροί, έχουν άλλου είδους βοήθεια, έχουν πολύ κόσμο γύρω τους. Όσοι πάλι γνωρίζουν ότι χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό τους πρώτα και μετά να δουλέψουν για τους στόχους τους ξεκινούν να ψάχνουν τρόπους βελτίωσης ώστε να απαλλαγούν από τα άγχη, τις φοβίες και τις τραυματικές τους εμπειρίες. 

Αυτή ήταν και η δική μας αναζήτηση όταν καταλάβαμε ότι τα συναισθήματά μας, μας περιόριζαν από όλα όσα θέλαμε να πετύχουμε. 

Η Expansion Method είναι μια μέθοδος μέσα από την οποία μπορεί ο κάθε άνθρωπος να : 

 

 • Αποδεσμευτεί από τους περιορισμούς του
 • Πετύχει τους στόχους του
 • Διευρύνει τα όριά του
 • Έχει προσωπική βελτίωση 
 • Αναβαθμίσει την καριέρα του. 

Με Άμεσα Αποτελέσματα

Με το τέλος της εφαρμογής τα αποτελέσματα είναι αντιληπτά από τον δέκτη σε ποσοστό 89%

Αλλαγή Πεποιθήσεων 

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαναπρογραμματισμού πεποιθήσεων διάρκειας είκοσι ενός ημερών δίνεται στον δέκτη. 

Βελτίωση στα προβλήματα

Ποσοστό 91% των εφαρμογών δείχνουν ορατές βελτιώσεις  μέσα σε είκοσι μια ημέρες  από το τέλος της εφαρμογής. 

Χρειάζονται το πολύ τρεις εφαρμογές

Ποσοστό 79% των δεκτών  που ολοκλήρωσαν την συνεργασία  δήλωσαν ότι μπόρεσαν να πετύχουν τους στόχους  τους 100% μέσα σε τρεις εφαρμογές.  

Μια πολύ Γρήγορη Εφαρμογή 

Η διάρκειά της είναι μόλις 2,5 έως και 3 ώρες αλλά τα αποτελέσματά της είναι άμεσα. 

Απολύτως Ασφαλής

Έχουν καταγραφεί μόνο θετικά αποτελέσματα από την αρχή της Μεθοδολογίας σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ας δούμε στο σημείο αυτό την περίπτωση μιας δέκτριας η οποία  ξεκίνησε την θεραπεία με σκοπό να μειώσει τις κρίσεις άγχους της  αφού της δημιουργούσαν πρόβλημα ακόμα και στην καθημερινότητά  της. 

Κυρία 47 ετών η οποία ασχολείται με το πολυεπίπεδο μάρκετινγκ τα τελευταία χρόνια διαπίστωσε ότι αγχωνόταν αρκετές φορές όταν έπρεπε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους γύρω της γιατί φοβόταν ότι θα την απορρίψουν. Όταν έπρεπε να εκφραστεί μπροστά σε κόσμο  ή όποτε έπρεπε να πάρει μια πρωτοβουλία ένιωθε ταχυκαρδίες και υπερβολική εφίδρωση. Παρ’ όλο που έθετε τους στόχους της δεν μπορούσε να τους φτάσει γιατί την κυρίευαν οι φοβίες και το άγχος της. 

Έτσι την πρώτη ημέρα ξεκινώντας  την θεραπεία ανέφερε  το πρόβλημα του άγχους της στην σύμβουλο. Με γνώμονα αυτό η σύμβουλος την καθοδήγησε ώστε να φέρει στην μνήμη της την τελευταία φορά που ένιωσε έντονο το άγχος της αυτό. Στην συνέχεια  την οδήγησε στα παιδικά της χρόνια βρίσκοντας με την καθοδήγησή  της την παιδική τραυματική εμπειρία η οποία την οδηγούσε μέχρι  και  σήμερα στις κρίσεις άγχους της αλλά και στα συναισθήματα του  φόβου , της ανημπόριας  και της απόρριψης. 

Την δεύτερη ημέρα όλα τα αρνητικά τοξικά συναισθήματα που ένιωσε στην παιδική  τραυματική της εμπειρία μέσα από έναν δημιουργικό οραματισμό απελευθερώθηκαν. Όλα αυτά  δηλαδή τα συναισθήματα που την περιόριζαν μέχρι και σήμερα στο να  πετύχει τους στόχους της.

Η τρίτη μέρα ήταν η ημέρα του  επαναπρογραμματισμού. Με την καθοδήγηση της συμβούλου της  δόθηκαν κάποιες πολύ απλές ασκήσεις οι οποίες για τις επόμενες 21  ημέρες θα την βοηθούσαν στο να επαναπρογραμματίσει τις  πεποιθήσεις της. 

Με το πέρας των 21 ημερών μιλώντας στην σύμβουλό της ανέφερε  ότι είχαν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κρίσεις άγχους της και ότι  πλέον ο φόβος που είχε στο να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους δεν  υπήρχε και μάλιστα της έδωσε δύναμη να διεκδικεί και όλα όσα θέλει  χωρίς να έχει δεύτερη σκέψη. 

Η ίδια μας αναφέρει :

Ασχολούμαι με το δικτυακό μάρκετινγκ τα τελευταία 3 χρόνια και  πάντα είχα ανασφάλεια και πολύ άγχος. Δυσκολευόμουν να  εκφραστώ μπροστά σε πολύ κόσμο, δεν είχα θάρρος ,φοβόμουν την  απόρριψη, φοβόμουν ότι θα με κοροϊδέψουν. Δοκίμασα την θεραπεία  και αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πλέον μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα χωρίς άγχος μπροστά σε άγνωστο κόσμο και δεν φοβάμαι την απόρριψη. Επίσης η Expansion Method με βοήθησε να ρυθμίσω τον θυρεοειδή μου, τον διαβήτη και το βάρος μου. Σήμερα νιώθω  περισσότερο ελεύθερη να εκφράζω την άποψή μου χωρίς τον φόβο  της απόρριψης ή της κοροϊδίας, παίρνω περισσότερες πρωτοβουλίες και δεν αγχώνομαι με το παραμικρό. 

Παρακάτω αναφέρονται οι δείκτες της συναισθηματικής νοημοσύνης και οι δείκτες  ευτυχίας της δέκτριας στο ξεκίνημα της θεραπείας της και είκοσι μια ημέρες μετά την θεραπεία. 

 

Η Expansion Method και το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων παρέχουν και φιλανθρωπικό έργο προσφέροντας κάθε χρόνο δωρεάν θεραπείες σε φορείς και συλλόγους όπως είναι το ΚΕΦΙ ένας σύλλογος  για τους καρκινοπαθείς συμβάλλοντας στην ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών. Στα πλαίσια του φιλανθρωπικού αυτού έργου τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κύριος Αργύρης Μάδρας βραβεύτηκε με το μετάλλιο του υποστηρικτή της Ελπίδας από την κυριά Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για το έργο του και την  προσφορά  του.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της μελέτης θα θέλαμε να αναφέρουμε την δική μας εμπειρία και πως την βιώσαμε.

Όντας στον χώρο του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ αρκετό καιρό διαπιστώσαμε ότι ενώ ήταν ένας τομέας που μας άρεσε πολύ, βλέπαμε τον εαυτό μας εκεί για πολλά χρόνια παρ’ όλα αυτά κάτι μας κρατούσε από το να πετύχουμε τους στόχους μας. Το πολυεπίπεδο μάρκετινγκ είναι ένας τομέας μέσα από τον οποίο λαμβάνεις την παρότρυνση για αυτοβελτίωση. Έτσι αναζητώντας τρόπους να απεμπλακούμε από τα δεσμά που μας κρατούσαν πίσω ήρθαμε σε επαφή με την μέθοδο της Expansion Method πριν μερικά χρόνια πηγαίνοντας σε ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης του κυρίου Αργύρη Μάρδα, του ανθρώπου που δημιούργησε αυτήν την μέθοδο. Αυτό που θυμόμαστε ότι μας έκανε εντύπωση ακούγοντάς τον είναι πόσο πολύ μπορεί ένα παιδί να επηρεαστεί από τον τρόπο που μεγαλώνει και πόση επιρροή έχουν οι γονείς στην μετέπειτα εξέλιξη του. Κάναμε μια αναδρομή στις δικές μας εμπειρίες και αναγνωρίσαμε καταστάσεις και περιστατικά που μας δημιούργησαν αρνητικά συναισθήματα όταν ήμασταν παιδιά και που ίσως οφείλονταν στο ότι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα στην ζωή μας. Νιώσαμε ότι έπρεπε να μάθουμε τον εαυτό μας και να ανακτήσουμε την χαμένη παιδική μας αυτοπεποίθηση. Πέρασαν κάποια χρόνια χωρίς όμως να μας έχει φύγει από το μυαλό η μέθοδος αυτή που μας περιέγραψε εκείνη την ημέρα ο κύριος Μάρδας. Όμως όλα γίνονται όταν πρέπει να γίνουν  και έτσι όταν τελικά ήμασταν έτοιμοι ήρθε μπροστά μας ξανά μια ανάρτηση του κυρίου Μάρδα όπου επανήλθε η επιθυμία να διώξουμε από πάνω μας όλα τα βαρίδια που μας βάραιναν γιατί παρ’ όλο που νιώθαμε ότι εξελισσόμασταν πάλι βρισκόμασταν στο ίδιο σημείο. 

Τι πήραμε μέσα από την μέθοδο αυτή; Γνωρίσαμε τον εαυτό μας και καταφέραμε να θέσουμε τα όρια που πρέπει εκεί που έπρεπε. Η σχέση με την μητέρα μας, γιατί και οι δυο είχαμε ανύπαρκτη σχέση μαζί τους μέχρι την στιγμή που κάναμε την θεραπεία, γεννήθηκε ξανά και η σχέση της Σταυρούλας με την αδελφή της βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο νιώθοντας τώρα πια ότι έχει έναν σύμμαχο δίπλα της. Τον τελευταίο καιρό βιώσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις εν μέσω πανδημίας, χάνοντας την μητέρα της Σταυρούλας, χάνοντας την εργασία της, κολλήσαμε και οι δύο τον covid όπου χρειάστηκε ο ένας μας να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες και έπρεπε επίσης και να μετακομίσουμε.. Πώς τα βιώσαμε όλα αυτά; Ανώδυνα, με σχετική ηρεμία και καμία αίσθηση πανικού. Καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα βήμα – βήμα. 

 Μέσα από την μέθοδο αυτή και με την αύξηση των δεικτών συναισθηματικής νοημοσύνης νιώθουμε πιο δυνατοί, έτοιμοι να δημιουργήσουμε νέα πράγματα στην ζωή μας και να θέσουμε εκ νέου τους στόχους μας καθώς και ευγνωμοσύνη που την κατάλληλη στιγμή μπήκε η μέθοδος αυτή στην ζωή μας. 

Όλοι αξίζουμε να είμαστε ήρεμοι κι ευτυχισμένοι και πάντα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόσετε έστω και μια φορά την μέθοδο αυτή ώστε να δείτε από μόνοι σας την δύναμη που έχετε μέσα σας και να βγάλετε από την πλάτη σας όλο το φορτίο που κουβαλάτε. Ένας Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης μπορεί να σας οδηγήσει στο δρόμο που επιθυμείτε και να θυμηθείτε ξανά αυτά που εσείς θέλετε για την ζωή σας και που σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Αργύρη Μάρδα τον δάσκαλό μας και μέντορα μας στο ταξίδι αυτό της Expansion Method ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας και να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για όλο αυτό που έχει δημιουργήσει προσφέροντας την μέθοδο αυτή και μέσα από την δράση που κάνει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την εποπτρια μας Έφη Τζάκου για την πολύτιμη βοήθειά της και την καθοδήγησή της σε όλο αυτό το ταξίδι που ζήσαμε και όλους τους συμμαθητές μας που μαζί ανακαλύψαμε κόσμους και δυνατότητες που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν και ότι είχαμε.

Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας καλέσουμε άμεσα!

Θες να δεις την παρουσίαση της εργασίας στην Ημερίδα μας;